Mit igyál a nyaraláskor Spanyolországban?

2022-06-07 Gasztro

Végre újra utazhatunk, kinyílt a világ, tervezzük a nyári vakációkat. Alig várjuk, hogy valami helyi vendéglő teraszán üldögéljünk, melegen süssön a nap, kezünkbe kapjuk az étlapot és rendeljünk. Igen, de mit?

Ismerjük azokat az ételeket és italokat, amiket ott érdemes megkóstolni? A nők alapvetően mindig nyitottabbak a gasztronómiai kísérletezésekre, így biztos vagyok benne, ha elmentek valahová, szívesen kóstoljátok meg a helyi jellegzetes italokat is. Ebben próbálnék segíteni ezzel a sorozattal, amelyben végignézünk néhány kedvelt célpontot, ahol jelentős bortermelés jellemző.

Induljuk hát el Spanyolország felé! Hatalmas ország, ami megannyi lehetőséggel csábít. Valamint itt található a világon a legtöbb szőlővel beültetett terület, úgyhogy nagyon jó helyen járunk, ha borozni szeretnénk. Arányában dominál a vörösbor, de kiváló fehéreket talál, aki inkább azt részesíti előnyben. A spanyol gasztronómia elképzelhetetlen borok nélkül, és mindenhol a helyi bort ajánlják a helyi fogásokhoz. Amivel kapcsolatban külön öröm, hogy nem csak finomak, de az árfekvésük is barátságos.

Barcelona és környéke: Cava és Priorat

Talán a legnépszerűbb spanyol desztináció, ahová már tavasztól jó kiugrani egy hétvégére. Katalónia külön világ, borban és pezsgőben kimagasló minőséget képvisel, úgyhogy semmiképp ne mulasszátok el, hogy kipróbáltok legalább egy helyi fajtát.

Forrás: unsplash.com

Mivel pezsgőrajongó vagyok, muszáj, hogy a cavával kezdjem. Ha beültök valahová, érdemes akár rendelés előtt egy pohár cavát kérni, hogy jó étvágyat (és persze hangulatot) csináljon. A cava a spanyol pezsgőt jelenti, ugyanúgy hagyományos palackos érleléssel készül, mint a champagne. A leghíresebb cavák Barcelona környékéről származnak, a Penedèsről, helyi szőlőfajtákból készülnek, gyümölcsös, könnyed italok. Ha időtök engedi, érdemes ellátogatni San Sadurní d’Anoiába, ahol a nagyobb pezsgőházakban izgalmas túrákat vezetnek.

A vörösborosok mindenképp kérjenek egy pohár Prioratot. Ez a terület elnevezése, a borok a Tarragona melletti hegyek magasán kiképzett teraszokról származnak. Sok öreg szőlőtőke található itt, alacsony a termelés, így nagyon mély színű, koncentrált, testes vörösek készülnek. Ez az árukon is meglátszik, mélyebbre kell nyúlni a zsebbe, ha Prioratot szeretnénk kóstolni.

Rioja

A termőterületről kapta elnevezését Spanyolország leghíresebb vörösbora. Rioja Spanyolország északi részén, az Ebro folyó környékén található. Lehetetlenség volna teljesen megismerni, hiszen több mint 600 jelentős pince található itt és összesen 18 ezer szőlőtermelő. A vörösbor alapja a tempranillo nevű szőlő, de alapvetően a Rioja név házasítást rejt, azaz többféle szőlőből készül.

3 kategóriája alakult ki aszerint, hogy mennyi ideig érlelték, tartották hordóban a bort: a crianza, reserva és gran reserva. Árban is így szokták követni egymást, hiszen minél hosszabban érlelték hordóban (és palackban is), annál értékesebb. A gran reserva borok például akár 25 évet is várnak, hogy felbontsák és kitöltsék őket. Ha a könnyed, gyümölcsös (meggyes, szilvás) vöröseket szeretitek, crianzát válasszatok! Ha úgy érzitek, megbirkóztok egy nagyágyúval is, jöhet a sötét színű, intenzív reserva vagy gran reserva.

Andalúzia

Dél-Spanyolország az úgynevezett erősített borok hazája, innen származik a sherry. (Nem, ennek semmi köze a cherry brandy meggylikőrhöz, amit anyukád sütéshez használt.) Ez a korábbi évszázadokban hatalmas népszerűségnek örvendő ital manapság nehezen találja a helyét a piacon és a gasztronómiában. Az erősített borok esetében az alapborhoz tömény szeszt adnak, 15-17%-ra emelik az ital alkoholtartalmát, majd utána hosszan érlelik.

A bodegák, ahol hosszú éveken keresztül az érlelés történik, az egymásra több szintes magasságban felrakott hordókkal, fehérre meszelt falakkal must-see turistahelyek. Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda és El Puerto de Santa María az ún. aranyháromszög, ahol az ún. bodegák találhatóak.

Nyitókép: unsplash.com

Tovább olvasok