Jill Biden a trollkodásairól hírhedt First Lady

Pat Nixon volt az első first lady, aki nyilvánosan nadrágot viselt, Hillary Clinton pedig az első, aki közhivatalt vállalt. A hamarosan hivatalba lépő amerikai elnök felesége, Jill Biden ugyancsak történelmet ír. Amellett, hogy ő a legtanultabb first lady, ő a legelső, aki megtartja korábbi munkáját.

Az angolprofesszor már az elnöki kampány során is megígérte, hogy továbbra is dolgozni fog az Észak-Virginia Közösségi Főiskolán, így bejelentése nem okozhatott meglepetést. A prémium biodíszletnek is beillő Melania Trump után azonban drámai változást jelent, hogy Jill Bidennel az eddigi legmodernebb first lady költözik be a Fehér Házba. A megreformált szerep vélhetően nem fogja mindenki tetszését elnyerni, ám a Biden házaspár egyetért abban, hogy itt az idő a változásra.

Tesztjavítás az elnöki különgépen

Nagy nap ez a pedagógusok számára, mert egyikőjük a Fehér Házba költözik – mondta Joe Biden győzelmi beszédében. “Végre olyan valaki lesz az elnök mellett, aki onnan jön, ahonnan mi, aki érti az aggodalmainkat és ismeri a szükségleteinket” – hangoztatta az egyik tanári szakszervezet tagja a kampány során.

Több mint harminc éves tanári tapasztalattal a háta mögött Jill pontosan látja, hogy mennyire fontos az oktatás, hogy az ország nem tart semerre, ha a középiskola után nem tanulnak tovább a diákok. Még egyetemre járt, amikor először szembesült az amerikai társadalomban húzódó törésvonalakkal, melyek részben az edukációra vezethetők vissza. Így nagy tétekben lehet fogadni arra, hogy az alacsony keresetű családok gyerekeinek tandíjmentessége kiemelt szerephez fog jutni. 

Dr. B-nek szólítják diákjai, akik szerint keményen osztályoz, sok házit ad, de nagyon inspiráló a számukra. Amikor férje alelnöksége idején Joe-ról kérdezték a diákok, a professzor csak annyit mondott: “Joe csak egy rokon, de tudjátok, én vagyok az angoltanárotok.” A tanácsadók már ekkor le akarták beszélni arról, hogy megtartsa munkáját, ám Jill vállalta a kettős életet. Nyolc éven keresztül zsonglőrködött az állami fogadások és az évközi vizsgák között.

Nem egyszer fordult elő, hogy a főiskola mosdójában tuszkolta magára koktélruháját, mielőtt a Fehér Házba rohant egy vacsorára. És az sem számított különlegesnek, amikor teszteket javított az elnöki különgépen. Ráadásul, mivel kerülte a feltűnést, a rá vigyázó titkosszolgálati emberek kénytelenek voltak hallgatóknak öltözni, hogy hátizsákkal a kezükben beleolvadjanak a kampusz légkörébe.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Férje legfőbb védelmezője

Noha nem szeretné, hogy bárki is férje munkáján keresztül határozza meg őt, Jill Biden a leendő elnök igazi társa, cinkosa, védelmezője. Utóbbi olyannyira, hogy egy kampányeseményen simán felpattant a székéről és odament egy hőzöngő tüntetőhöz, hogy elvezesse. Pedig első randevújuk nem indult ígéretesen.

Jill elmondása szerint a 9 évvel idősebb Biden mokaszint viselt a találkozón, melynek láttán a professzor arra gondolt: “Istenem, ez sosem fog működni.” Miután azonban a randi végén kézfogással búcsúzott el a férfi, Jill felhívta az anyját és annyit mondott: “Anya, végre találkoztam egy úriemberrel.” Hogy végül miért is volt öt lánykérés? Jill biztos akart lenni abban, hogy Biden két fiának is jó lesz ez a házasság.

Joe ugyanis a megismerkedésük előtt három évvel veszítette el első feleségét és lányát egy autóbalesetben, így az óvatosság érthető volt. Még a nászútra is a fiúkkal mentek, annyira fontos volt Jillnek a gyerekek jóléte. Akkor is férje mellett állt, amikor imádott Beau fia meghalt, és akkor is támaszt nyújtott, amikor mindkét elnöki kampányt elbukták. “Visszaadta az életemet, elhittem, hogy újra lehet teljes családom” – írta később memoárjában Joe Biden.

A közvetlenségéről, kézzel írt üzeneteiről híres leendő First Ladyről ugyanakkor sokan nem tudják, hogy egy troll is lakozik benne, aki bármikor kapható egy csínytevésre. Egyszer állítólag az elnöki különgép egyik fedélzeti poggyásztartójába préselte magát, csak hogy megijesszen valakit. Máskor pedig egy műanyag patkányt helyezett a pódiumra, ahol férje tartott beszédet.

“Nem egy átlagos nagymama – mondta róla az unokája. – Az a fajta, aki karácsony napján képes hajnali ötkor felkelteni, hogy menjetek biciklis edzésre. Ha pedig futás közben talál egy döglött kígyót, biztosan elteszi, mert jó lesz még valakire ráhozni a frászt.”A szerény angolprofesszor most történelmi lehetőséget kapott, hogy örökre megváltoztassa a first lady szerepéhez fűződő elvárásokat. Ám abban is biztosak lehetünk, hogy ha kell, bármikor oda fog menni férjéhez megigazítani a maszkját.