Akik beleőszültek a félelembe: Marie Antoinette-szindróma

Beleőszültem az aggodalomba, mióta veled vagyok, megszaporodtak az ősz hajszálaim – ismerős mondatok, igaz? A kellemetlen látványt nyújtó, idővel egyre sokasodó fehér hajszálak borzolják az idegeinket, és megjelenésüket általában a stresszel magyarázzuk. 

De mit szóljon az, akinek hajkoronája egyik napról a másikra fehérbe borul?

A Marie Antoinette-szindrómának nevezett jelenség igazi orvosi misztikum. Bár a tudomány sokat foglalkozott a témával, megnyugtató válasz a mai napig nem létezik. Már a név eredetét is legendák szövik körbe. A franciák utolsó királynéját 1793-ban, alig 38 évesen végezték ki, és a történelmi folklór szerint a kivégzése előtti estén hirtelen megőszült.

Nem tudni, hogy valóban a guillotine gondolatára fehéredett-e ki a királyné feje, a história azonban makacsul tartotta magát. Így azóta Marie Antoinette-szindrómának nevezik azt az orvosi állapotot, amikor nagy sokk hatására elveszíti valaki a hajszínét. 

Azt már elég régóta tudjuk, hogy a stressz – akár tartós, akár hirtelen – nagyban befolyásolja fizikai állapotunkat. A legkülönbözőbb tünetek tárházát vonultatjuk fel, ha trauma ér minket, és ez alól hajkoronánk érintettsége sem kivétel. Az orvosi archívumokban talált történetek csak tovább táplálják a sokkos őszülés körül kialakult képet. Már a Marie Antoinette előtt több száz évvel élt Thomas More is beleőszült kivégzésébe, és a dokumentumok több ízben számolnak be hasonló tapasztalatokról a második világháború bombatámadásainak túlélőivel kapcsolatban is.

1902-ből jegyzik a szaklapok azt az esetet, amikor egy 22 éves nő szemtanúja volt egy másik nő megölésének. A trauma hatására a következő reggelre szeméremszőrzetének teljes jobb oldala kifehéredett. Hasonlóan érdekes volt Eric Moody kapitány története, aki 1982-ben csendes repülőútra készült Kuala Lumpur és Perth között. A tiszta égbolt dacára Jáva fölött egymás után álltak le a gép hajtóművei.

Moody nyugodt hangon közölte az utasokkal, hogy van egy kis probléma, majd a pánik legkisebb jele nélkül kényszerleszállást hajtott végre a jakartai reptéren. Később kiderült, vulkáni hamu tömítette el a hajtóműveket. A kapitány pedig alig egy év leforgása alatt megőszült. Poszttraumás stressz?

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Nem tudunk olyan kutatási eredményről, amely alátámasztaná, hogy megőszülhetünk egy éjszaka alatt. Az őszülés ugyanolyan korral járó, természetes jelenség, mint a nehezebbé váló mozgás. Ahogy öregszünk, a hajtüszőben leáll a pigmenttermelés, amely a hajszínért felel. Persze léteznek szélsőségesen kóros állapotok, mint például a foltos hajhullás, amelyet gyorsíthat a stressz.

A haj állapotát, ahogyan számos más dolgot is, meghatározzák a gének, így a sprőd, fehér szálak megjelenésekor először érdemes a családi kórtörténetet fellapozni. A hormonális változások, különböző autoimmun betegségek ugyancsak befolyásolják a fejszőrzet állapotát, de gyanakodhatunk akár B12-vitamin hiányra is. Tény, hogy a komoly vagy tartós stressz képes DNS változást előidézni, ami érinti a pigmenttermelést is, de önmagában ez nem okoz hirtelen hajfehéredést. Pláne nem néhány órán belül.

Bármilyen rondának is tartják egyesek, az őszülés nem feltétlenül kóros állapot. Ha gyanakodunk, irány az orvos, de addig is elégedjünk meg a kozmetikai ipar méltán világhírű termékével, a hajfestékkel! Bizonyára Marie Antoinette is szeretett volna hozzájutni, hogy még emeltebb fővel lépjen a vérpadra.

Tovább olvasok