Női politikusok, akikért joggal rajonghat a világ

Ha azt halljuk, hogy nők és politika, akkor már nem feltétlenül Margaret Thatcher jut eszünkbe a tökéletesre formázott frizurájával és a vasalt blézerével, amin ott ragyogott az elegáns, nagyasszonyos bross.

Az amerikai elnökválasztás kapcsán feltűnt egy sugárzóan csinos, ötvenes nő, Kamala Harris, és általa újra a figyelem középpontjába kerültek a női politikusok. Hiszen nincs egyedül, rajta kívül egyre több nő kerül olyan erős pozícióba, hogy beleszólhat a világ alakulásába.

Közel harminc ország élén áll női vezető. Fiatalos, ragyogó, okos lányok és asszonyok. Hétköznapi dolgozó nők, egyben anyák és feleségek, akik megmutatják, hogy bármi lehetséges.

Jacinda Ardern

Új-Zéland miniszterelnöke a fiatalos vonalat képviseli, hiszen alig negyven éves. Nem egy karót nyelt politikus, hiszen karrierje mellett amatőr DJ. Jó pár évvel ezelőtt még zenei fesztiválokon is fellépett. Tud traktort vezetni, szereti a whiskyt, és fiatalabb éveiben egy New York-i ingyenkonyhán dolgozott, ahol hajléktalanok számára főztek.

Nem mellékesen ő az első miniszterelnök, aki szülési szabadságra ment. Másban is történelmet írt: a kis Neve volt az első baba, aki részt vett az ENSZ éves közgyűlésén. Jacinda a christchurchi mészárlás után mutatta meg, hogy nemcsak kisbabával a karján, hanem krízishelyzetben is képes vezetni az országát. A helytállása miatt tavaly megszerezte a Fortune listáján a világ legnagyszerűbb vezetőinek második helyét.

Katrín Jakobsdóttir

Mondhatnánk, hogy könnyű dolga van, hiszen a világ legbékésebb országa, Izland miniszterelnöke. Ez a pici szigetország vezeti a nemek közti esélyegyenlőség, az oktatási rendszer, vagy éppen a zöld energia felhasználási toplistáját is. Ezt a kedves arcú, szeplős, mosolygós lányt a nemzetközi sajtó egyszerűen anti-Trumpnak nevezi.

Noha mindene a politika és Izland fejlesztése, korábban szerepelt a Bang Gang nevű rockzenekar videoklipjében, a diplomamunkáját egy krimi íróról írta, nagyszerű hobbibűvész, és nem mellesleg három fiú anyukája is.

CHRISTINE LAGARDE, FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Christine Lagarde 

Olyan nő, amilyen bármelyikünk szívesen lenne közel a nyugdíjkorhatárhoz. Pedig semmit nem tesz azért, hogy fiatalabbnak nézzék a koránál: ősz haja, napbarnított bőre és szigorúan elegáns ruhatára a védjegye. Nemcsak kétgyermekes anya, politikus, közgazdász, diplomata, jogász és bankár, hanem napjaink egyik legnagyobb hatalommal bíró női vezetője is.

A Nemzetközi Valutaalap volt igazgatójaként és az Európai Központi Bank elnökeként is az első nő ezekben a pozíciókban. Aranyérmes szinkronúszó, vegetáriánus, és a mai napig minden nap sportol valamit. Talán ez utóbbi az egyik titok arra, hogy méltósággal tudja viselni a korát. 

Sanna Marin

Ez a hosszú hajú, 35 éves, mosolygós nő tavaly óta a legfiatalabb női államfő a világon, és egyben Finnország valaha volt legfiatalabb miniszterelnöke is. Pedig semmilyen helyzeti előnnyel nem indult, hogy azzá váljon, ami. Anyagi gondjaik és az apja alkoholizmusa miatt a szülei már gyerekkorában elváltak.

Kislányként édesanyja és annak nőnemű partnere nevelték. Sanna úgy jellemzi saját körülményeit, hogy szivárványcsaládból jött. Tudja, milyen a kemény munka, hiszen tanulmányai mellett végig egy pékségben dolgozott. 

Fiatal anya, vegetáriánus, és ő az első diplomás a családjukban. Küzd a környezet védelméért és a hátrányos megkülönböztetés ellen. Nem véletlen, hogy 19 miniszteréből 12 nő. Az egyik legemberibb politikus, aki szívesen enged bepillantást a magánéletébe a saját Instáján, ahol megmutatja, hogy ugyanolyan hétköznapi nő, mint bármelyikünk. Őt elnézve pedig el is hisszük, hogy mi, nők, bármire képesek vagyunk.

Tovább olvasok