A nárcisztikus partner feláldoz a saját oltárán! - Igazinő | Igazinő

A nárcisztikus partner feláldoz a saját oltárán!

2020-12-11 Szerintünk

Irigy, önző, féltékeny, érzéketlen – veled. Megengedő, nagyvonalú, laza, megbocsátó – önmagával. Ha ebből a néhány jellemvonásból a régi, esetleg jelenlegi párodra ismertél, akkor még az is megeshet, hogy egy nárcisztikus személyiséggel sodort össze az élet.

Egy olyan emberrel, aki a nap 24 órájában csak magával törődik. Elhiteti magával, hogy nagyszerű, sikeres, pótolhatatlan, tökéletes, egyszerűen csodás. A környezetében élőket pedig arra használja, hogy asszisztáljanak mindehhez.

Saját magát imádja, de másokat bánt?

Igen. Nem csoda, hogy egy nárcisztikussal való kapcsolat alaposan megtépázza az ember idegrendszerét. Ha ilyen párod van, gyakran próbál manipulálni, és azzal sem törődik, ha tetteivel fájdalmat okoz, hiszen hiányzik belőle az empátia. Bár látszólag fontosak neki bizonyos emberek, feléjük sem képes együttérzést, megértést vagy komoly érzelmeken alapuló elköteleződést tanúsítani.

A csillogó külső és sokszor színpadias magabiztosság alatt ugyanis ott rejtőzik a sérülékeny, bizonytalan, szorongó belső, ami csak egy dologtól képes látszólag megnyugodni: ha tovább folytatja a színjátékot, amibe évek óta kapaszkodik.

Miért?

Általában a múltban gyökereznek az okok. Csecsemő- és kisgyerekkorban mindenkinek szüksége van egy természetes csodálatra, gyengédségre, szeretetteli figyelemre, aminek az empátia is része. Ha egy szülő ezt nem, vagy rosszul adja meg a gyerekének – például csak akkor ölel vagy dicsér, ha a kicsi az ő kedve szerint csinált valamit -, a gyermek a következőt tanulja: csak akkor szeretnek, ha tökéletes vagyok. Ez pedig számos későbbi viselkedéses zavar kórképe lehet.

Hogyan ismered fel őket?

Nem könnyű, hiszen a nárcizmusnak számtalan arca van. A közhidelemmel ellentétben nemcsak a nagyhangú és lehengerlő típusok között találhatók meg – a szégyellős, visszahúzódó emberek között is fellelhető ez az állapot. Egyvalami viszont mindegyikükben közös: leginkább csak magukat szeretik.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Ezt azonban kiválóan képesek eltitkolni egy kapcsolat elején. A kezdetekkor olyan nagyszerűnek tűnnek, hogy az illető szinte imát rebeg, amiért megtalálta élete szerelmét vagy lelki társát. Sokáig észre sem veszi, hogy folyamatos manipuláció áldozata. A hatalmon lévő nárcisztikus eleinte képes nagyon megszerettetni magát, közben azonban kezében tartja a szálakat, és sokszor igyekszik másoktól elszeparálni az áldozatát. 

A nárcisztikus szülő például versenghet a másik szülővel a gyerek szeretetéért. A nárcisztikus főnök lehet, hogy egy idő után lekezelő lesz, és bármennyit dolgozol, minden sikert csak magának tulajdonít. A nárcisztikus partner gyakran látszólagos gondoskodásával, szeretetével éri el, hogy függj tőle, akár pénzügyileg, akár érzelmileg. Aztán szép lassan leépíti a családodat, a barátaidat, és előszeretettel biztat, hogy hagyd ott a munkahelyed, elég lesz az ő fizetése.

Menekülési útvonal

A szakemberek szerint ilyenkor nem érvényes a máskor praktikus tanács, miszerint beszéljétek meg a dolgot. A másik ugyanis egyszerűen nem fogja megérteni, hogy tényleg rossz neked amit csinál. Nagyobb az esély, hogy dühvel, csalódottsággal fog reagálni a szabadulási kísérleteidre. Változtatni pedig végképp nem tud hozzáértő segítség nélkül.

Épp ezért szakítást követően a No Contact elvét javasolják: csökkentsd nullára a kommunikációt, és semmilyen próbálkozására ne reagál! Ha pedig valamiért mégsem tudod elkerülni, hogy kapcsolatban maradjatok, alkalmazd a Szürke szikla elnevezésű szabályt! Ennek lényege, hogy ne hagyj magadon fogást, ne mutass érzelmeket, és a lehető legközömbösebb reakciókkal tudd le vele a kötelező köröket! Így előbb-utóbb nem leszel érdekes a számára…