A személyiségtípusod elárulja, milyen vagy egy kapcsolatban

Néhány hónappal ezelőtt az egyik barátnőm kezembe nyomott egy könyvet, hogy ezt olvassam el: Enneagram a szerelemben és a munkában.

Már megszoktam tőle, hogy a szakításaim után mindig ezekkel az ezoterikus izékkel jön, amiktől őszintén bevallom, kiráz a hideg. Most is úgy voltam vele, ha másért nem, hát az ő kedvéért belelapozok, aztán ahogy belemélyedtem az olvasásba, úgy szippantott egyre jobban magába. 

Az enneagram által egy olyan módszert kaptam a kezembe, amit iránytűként használhatok, ha úgy érzem, hogy az élet bizonyos területén elakadok vagy bizonytalanná válok.

De miről is szól ez az egész?

Nagyon röviden összefoglalva, az enneagram egy olyan személyiségtipológiai rendszer, ami közelebb visz önmagad mélyebb megismeréséhez. Emellett abban is segít, hogy képes legyél a kilenc karaktertípus más-más aspektusából látni a világot. Persze nem szabad azt hinned, hogy ez a módszer csalhatatlan igazságokat tartalmaz, hisz folyton tanulsz, fejlődsz, változol.

A jövőd nincs kőbe vésve, tehát döntően rajtad múlik, hogyan haladsz előre. Éppen ezért az enneagram csupán útmutatóként szolgálhat arra, hogyan tedd még sikeresebbé és boldogabbá az életedet. Nyilván nehéz néhány mondatban összefoglalni az egyes karaktertípusokat.

Íme, egy kis kedvcsináló, ha tudni szeretnéd, te hogyan viselkedsz egy párkapcsolatban.

1-es – Perfekcionista

Túl nagyok az elvárásaid, rendkívül kritikus vagy önmagaddal és másokkal szemben is. Mindig mindenben a legjobbat akarod nyújtani, és nem tűrsz semmiféle hanyagságot. Kapcsolataidon belül is ragaszkodsz a szabályokhoz, de azt elfelejted, hogy nem mindenki gondolkodik ugyanígy. Tanuld meg elengedni azokat a dolgokat, amik hosszútávon nem számítanak, és ne a tökéletességet keresd, hanem a békét!

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

2-es – Segítő

Az enneagram legempatikusabb, legjószívűbb, leggondoskodóbb lelke vagy. Kétségbeesetten vágysz arra, hogy szeressenek, ami összefügg az önbizalomhiányoddal, a magaddal való elégedetlenséggel. Készen vagy extrém áldozatokat hozni a párod boldogságáért, és nem riadsz vissza az érzelmi játszmáktól sem, hogy ezáltal elismerést nyerjen az értéked.

3-as – Sikeres

A hármasok energikus, magabiztos és eredményorientált személyiségek. Erős meggyőződésük, hogy a tisztelet, a megbecsülés csak a győzteseknek jár. Velük nem könnyű az élet, így azokkal tudnak hosszútávon együtt maradni, akik függetlenek, önállóak, és akiket egyenlő félként kezelhetnek. Ezekre a karakterekre jellemző még, hogy borzasztóan nehezen viselik a drámázást, a feszültséget, és ha ez tartósan fennáll a kapcsolatban, inkább menekülőre fogják.

4-es – Individualista

Érzékenységed és különcséged miatt a környezeted gyakran úgy érzi, mintha egy másik dimenzióban élnél. És talán nem is tévednek olyan nagyot, hiszen hajlamos vagy az álmodozásra, és a valóság elől sokszor egy fantáziavilágba menekülsz. Ami a párkapcsolataidat illeti, tartósságra vágysz, de az elérhetetlen iránti vágyad szabotálja a belső békédet és a boldogságodat. Amolyan művészlélekként tehát olyan partnerre van szükséged, aki stabil, kiegyensúlyozott személyiség és tolerálja a hangulatváltozásaidat.

5-ös – Megfigyelő

A megfigyelők gyakran analitikus gondolkodásúak, átlag feletti tudásszomjjal, introvertált beállítottsággal. Idejük jelentős részét gondolkodással töltik, éppen ezért gyakran visszavonultan élnek. Társas viszonyaikban figyelmesek, önzetlenek és türelmesek, ám csak akkor lehet velük gyümölcsöző a kapcsolat, ha hagyják őket elvonulni a maguk kis elefántcsonttornyába.  

6-os – Hűséges

Ezt a típust kételkedőnek, vitapartnernek is szokták nevezni, ami talán a legellentmondásosabb mind közül. Egyesek befelé fordulók, óvatosak, szorongók, mások nyitottak, magabiztosak, néhányan pedig túl konfrontatívak és vakmerőek. Így vagy úgy, de a választottjuknak nehéz dolga lesz. A jó hír viszont az, hogy kellő odafigyeléssel, türelemmel és hajlandósággal a kapcsolat működőképességét fent lehet tartani.

7-es – Hedonista

Imádsz utazgatni, új dolgokat felfedezni? Bármikor készen állsz a bulizásra? Könnyen szóba elegyedsz vadidegenekkel is? Spontán vagy és laza? Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, akkor valószínűleg a hetes típusba tartozol. Az a fajta szeretet, amire a szíved mélyén vágysz, egy biztos nyugvópont, ami mint egy óriási kéz utánad nyúl, és visszaránt a veszélyből.

 8-as  –  Béketeremtő

Valamennyi kilencesre igaz, hogy irtózik a konfliktusoktól, a vitás helyzetektől, és azokat nem szívesen vállalja fel. Éppen ezért különösen fontos számára az érzelmi stabilitás, a békés és derűs otthoni légkör. A nyugalom megőrzése érdekében hajlandó (talán túlságosan is) áldozatokat hozni, kompromisszumokat kötni, sőt, leegyszerűsíteni a problémákat. Ám párkapcsolati szempontból nem mindig célravezető ez a taktika.

Tovább olvasok