Aragóniai Katalin számító perszóna vagy hűséges feleség?

A történelem egyik leghomályosabb pontja, hogy Aragóniai Katalin angol királyné első házassága beteljesült-e. A mai napig nem lehet tudni – elvégre csak ketten voltak a hálószobában.

Születtek filmek mindkét verzióról. Miért is fontos ez? Mert a történelem egyik legnagyobb vitája alakult ki ebben az ügyben, aminek köze volt az anglikán egyház megalakulásához, és ahhoz is, hogy VIII. Henrik hírhedt feleséggyilkossá vált. De hogy is történt az egész? 

Az első házasság

Aragóniai Katalin Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd spanyol uralkodó lányaként látta meg a napvilágot 535 évvel ezelőtt, december 16-án. 16 éves volt, amikor elhagyta Spanyolországot, hogy Angliába utazzon és feleségül menjen Artúrhoz, az angol trónörököshöz – az angol-spanyol kapcsolatok szorosabbra fűzése miatt.

De hiába tervezték ezt a házasságot évekig, a frigy rövidre sikerült: Artúr pár hónappal az esküvő után meghalt. Ezzel Katalin helyzete ingataggá vált. Feleslegesnek bizonyult, hiszen a férje nem élt, és gyermekük sem született. Mégsem lehetett a megoldás, hogy egyszerűen hazaküldik.

Hiszen a spanyol szövetség továbbra is fontos volt az angolok számára – ráadásul a hozományra is nagy szükségük volt, ami Katalinnal járt (és amit eszük ágában sem volt visszafizetni).

A második házasság

Évekig ment a huzavona, nem tudták, mihez kezdhetnének Katalinnal. Közben Henrik, Artúr öccse – az új trónörökös – beleszeretett testvére özvegyébe, de a család nem akarta, hogy elvegye Katalint. Itt vált igazán fontossá először, hogy Katalin és Artúr között történt-e valami rövid házasságuk alatt.

Ha igen, Katalin biztosan nem mehet hozzá Henrikhez. Ám az özvegy állította, hogy nem hálták el a házasságot, és Henrik hitt neki. Engedélyt kértek a pápától a házasságkötéshez, amit meg is kaptak, és a férfi – amint az apja meghalt és ő lépett trónra – elvette Katalint. 

VIII. HENRIK, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Bonyodalmak

Hosszú évekig minden rendben volt, sok gyermekük született, bár a felnőttkort csak egy lányuk érte meg. Henriknek nagyon fontos volt, hogy fiú utódja legyen, mert csak így volt biztosított a trónutódlás. Az évek múlásával azonban egyre kevesebb volt erre a remény, mivel Katalin idősebb volt a férjénél, és kezdett kifutni az időből.

Közben bejött a képbe a szép és fiatal Boleyn Anna, aki nem érte be a király szeretője címmel, hanem többet akart: esküvőt. De már volt egy királyné… Henrik teljesen belebolondult Annába, és mindent megtett volna, hogy a lány az övé legyen.

Anna viszont nem állt kötélnek, amíg Henriknek felesége volt. Inkább elkezdte bujtogatni a királyt, hogy ő tudna neki fiút szülni, ha elvenné. Már csak egy terv kellett, hogy szabaduljanak meg Katalintól.

Most akkor elhálták az első házasságot, vagy nem? 

Ekkor jött újra szóba az a bizonyos éjszaka. Henrik állítani kezdte, hogy Katalinnal kötött házassága nem érvényes, mert ő valójában mindig is a bátyja felesége volt. Érdekes, hogy 20 évvel korábban éppen az ellenkezőjét bizonygatta, amikor még el akarta venni testvére özvegyét.

Ismét a pápához fordult, aki nem adott engedélyt a házasság érvénytelenítéséhez, így a király hosszas huzavona után úgy döntött, szakít a katolikus egyházzal. Megalapította az anglikán egyházat, aminek ő maga lett a feje, majd érvénytelenné nyilvánította a házasságát. Így már elvehette Boleyn Annát. 

Mi volt az igazság?

Ezt már soha nem tudjuk meg. Kérdés, hogy minek akarjuk látni Katalint: egy számító perszónának, aki mindenáron Anglia királynője akart lenni, és ezért a hazugságtól sem riadt vissza, vagy egy hívő, erkölcsös nőnek, aki valóban nem lett az első férjéé 16 évesen, és – ahogy azt utolsó percig eskü alatt állította – Henrik volt az első és egyetlen férfi az életében. 

A Képet készítette: engraved by W. H. Mote 
Varga Judit
Tovább olvasok