Kamala Harris, aki tornacipőben írta be magát a történelembe

“Anyám sokat mondogatta: Kamala, lehet, hogy te vagy az első valamiben, de tegyél azért, hogy ne te légy az utolsó!” Az Egyesült Államok új alelnöke, Kamala Harris sokszor említi ezt a mondást, nem véletlenül.

Megválasztásával történelmet írt, de ami még fontosabb: reményt adott nők millióinak. Bevallom, még el sem indult alelnöki karrierje, nekem máris az egyik kedvenc személyiségem lett. Lássuk, hogy miért!

Sokszínű családi örökség

Látványosan hosszú a listája annak, hogy mennyi mindenben lett első Kamala Harris nőként, színesbőrűként, ázsiaiként, bevándorlók gyermekeként. Az első helyért folyó küzdelem végigkísérte az életét, és most ez a rendkívüli örökség vele együtt beköltözik a Fehér Házba is. Noha büszke amerikaiként tekint magára, felvilágosult világnézetét nagyban köszönheti rákkutató indiai anyjának és közgazdász jamaikai apjának. Férje zsidósága pedig még színesebbé teszi a palettát. 

Rá gondolok, anyámra, aki hitte, hogy ez a pillanat lehetséges. Rá és nők generációira, fekete, ázsiai, fehér, latin és őslakos amerikai nőkre, akik kikövezték az utat a ma estéig. Akik harcoltak és szinte mindent feláldoztak az egyenlőségért, szabadságért, igazságért

– mondta győzelmi beszédében Harris, aki pontosan érti, mit jelent, hogy az amerikai nemzetet bevándorlók építették. A fejlődésért, változásért folytatott harc magját legkedvesebb nagyapja ültette el szívében, akivel gyerekként gyakran sétált a parton. Ő volt az, aki megtanította arra, hogy mindig harcolni kell a függetlenségért, az igazságért.

Férfiasan nőies

A máris női Obamaként aposztrofált alelnöknek sikerült a bravúr: ötvözte az amerikai választók politikusokkal kapcsolatos elvárásait. Úgy vált szerethetővé, hogy egyszerre tudta demonstrálni a női melegséget és a férfias kompetenciát. A tengerentúli szavazók úgy vélik, az a jó vezető, aki hozzáértő, ugyanakkor nem tagadja meg nemi sajátosságait. Javarészt ennek köszönhetően eddig csak férfi volt az elnök, Hillary Clintont pedig túlzott férfiassága miatt büntették végül a szavazófülkékben.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A kaliforniai igazságszolgáltatás karrierlétráját végigjáró Kamala már az egyetemen megcsillogtatta zseniális vitakultúráját, és azóta is félelem nélkül vitatkozik. Ám teszi mindezt szellemesen, humorosan. Gyakran és kedvesen mosolyog annak ellenére – vagy pont azért -, hogy pályafutása során számos alkalommal mondták neki: ez nem a te időd, most ne indulj ezért a posztért. “Én azonban nemet eszem reggelire” – hangzott el sokszor Harris reakciója, aki szerint egy nőnek senkitől nem kell engedélyt kérnie, hogy vezető lehessen.

Kedvenc címe a Momala

Amikor felsorolták pályája során elért címeit, pozícióit, Kamala azt mondta: mind csodás cím, de nekem a Momala a kedvencem. Miután összeházasodott az elvált, kétgyerekes férjével, Kamala hamar egyetértett a gyerekekkel abban, hogy nem szeretik a mostoha szót. Így született meg Momala, akinek nagyon fontos volt, hogy csak akkor legyen esküvő, ha biztosak a dolgukban, mert nem akart csalódást okozni a gyerekeknek. 

“Szikla vagy, nem csupán apunak, hanem az egész mozaikcsaládunk három generációjának” – Így támogatta mostohalánya Kamalát, aki rendszeresen viccelődik azon, hogy családjuk már-már túl modern. A nő ugyanis remek kapcsolatot ápol a gyerekek édesanyjával: megszokott látványt nyújtanak, ahogy a tinédzser Elle sportversenyein, meccsein cheerleadereket megszégyenítően szurkolnak.

Az ügyvéd férj, Doug Emhoff szintén megér egy külön misét. Nemcsak azért, mert feltétel nélkül imádja feleségét és büszke rá, hanem azért is, mert rendkívüli példát mutat az egyre zavarosabb nemi szerepek világában. Emhoff ugyanis úgy döntött, hogy otthagyja munkáját (és kicsit a férfi egóját is), hogy támogassa feleségét.

Átírta a stíluskönyvet

A divatlapok rajonganak Kamala Harris könnyedén elegáns stílusáért, amiben remekül megférnek egymás mellett a monokróm és egyszínű nadrágkosztümök, a gyöngynyaklánc vagy a sportos blézer farmerrel. Nők milliói imádták a szüfrazsettek tiszteletére felhúzott fehér nadrágkosztümjét, amiben elmondta győzelmi beszédét. Az alelnök mégis tornacipőjével lopta be magát a szívekbe. A kampány nagy részét egy olyan kényelmes darabban töltötte, amit mások is viselnek. Mások, az átlagemberek, akik azt láthatták, hogy Kamala ugyanolyan amerikai nő, akárcsak a többi.

Biztos, hogy alelnöksége alatt a nők (és a férfiak) nem fognak mindenben egyetérteni vele. Jövő januárban azonban – 48 fehér férfi elődöt követően – Kamala Harris kinyit egy ajtót, ami remélhetőleg soha többé nem zárul be.

Nyitókép: Wikipédia

Tovább olvasok