A szakítás felé tart a kapcsolatod, ha nincsenek közös rituálék!

Kiskoromban apukámmal volt egy titkos kézfogásunk arra az esetre, ha valami szuperül sikerült. Emlékszem, milyen jókat nevettünk, amikor mások emiatt furcsán néztek ránk. 

Ez a kívülállóknak jelentéktelennek tűnő rituálé nekünk nagyon sokat jelentett. Hogy összetartozunk, szeretjük egymást és mindig számíthatunk egymásra. Talán épp emiatt a párkapcsolataimban is fontosnak tartom, hogy legyenek közös szertartásaink, amik megerősítik a kettőnk közötti egységet és harmóniát.

Összegyűjtöttem ezek közül néhányat, ami nektek is segíthet egy lépést tenni a kiegyensúlyozott párkapcsolat felé.

Jelöljetek ki egy randi napot!

Az ismétlődő tevékenységek – a biztonságérzet, a kiszámíthatóság miatt – a stabil párkapcsolat építőköveit jelenthetik. Ha van rá lehetőségetek, akkor hetente vagy havonta szervezzetek magatoknak valamilyen romantikus programot: mozizás, forraltborozás, kirándulás stb. Nem kell túlgondolni – a lényeg, hogy ne csak a munkáról és a gyereknevelésről szóljon az életetek.

A jóéjt-puszi hatalma

A szakemberek szerint a házasságok jelentős hányada a közös rituálék hiánya miatt megy tönkre. Már a kapcsolat elején legyetek tudatosak és szenteljetek figyelmet az apró dolgoknak is! Pl. soha ne feküdjetek le aludni anélkül, hogy nem adtok jóéjt-puszit egymásnak! Sokan ezt semmiségnek gondolják, holott az ilyen szokások fejezik ki, mennyire fontos a másik, és az, hogy boldognak láthasd őt.

FORRÁS: PEXELS

Tanuljatok együtt valami újat!

Ahogy telnek az évek, egyre nehezebb megőrizni a kezdeti izgalmat, lendületet, játékosságot. A monotonitás elkerülése érdekében hasznos lehet, ha együtt vágtok bele a közös tanulásba. Ezek az új élmények közelebb hozhatnak bennetek egymáshoz, kikapcsolódást nyújthatnak és színt vihetnek a fásult hétköznapokba. Legyen szó tehát sportról, művészetről, főzésről, bármiről, higgyétek el, nagyon sok örömteli pillanatot nyerhettek vele.

A közös ünnepek különleges erővel bírnak

Az olyan szimbolikus tevékenység, mint mondjuk, egy közösen megünnepelt szülinap, egyfajta védőfaktorként funkcionál, stabilitást, állandóságot nyújtva. Egy ilyen alkalom remek lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, és a kettőtök közötti kötelék erősítése mellett az önértékelésedet is növeli.

Beszélgessetek!

Sajnálatos tény, hogy a régebb óta együtt élő párok átlagosan heti fél órát beszélgetnek egymással. Ti ne kövessétek el ezt a hibát! Minden nap szánjatok időt arra, hogy elmeséljétek, mi történt veletek aznap és meghallgassátok a másik véleményét, nézőpontját! Ahol nincs minőségi kommunikáció és nincsenek egyértelmű válaszok a kérdésekre, ott beindul az elhidegülés. Ez pedig előbb-utóbb megöli a szeretetet.

Nyitókép: Pexels

Tovább olvasok