Az irigyeid veszélyesek lehetnek rád – ismerd fel őket!

Irigységünk szinte mindig tovább tart, mint az örömérzet, amit az irigyelt ember érez – állítja az ókori görög filozófus, Hérakleitosz.

És valóban, az irigység hosszan ható méreg, amivel nehéz szembenézni. Volt alkalmam mindkét oldaláról megismerni.

Épp olyan életet élek, amilyenre mindig is vágytam: azzal, úgy és annyit foglalkozom, amit imádok. A munkám a hobbim, kizárólag szerelem-projektjeim vannak, nincsenek anyagi gondjaim. Kényelmes, tágas, saját otthonomban élek, boldog párkapcsolatban, egészséges gyerekkel. A járvány persze az én társasági életemet és szabad mozgásomat is megtizedelte, de alig várom, hogy a nagyobb baráti társaságok és utazások ideje újra eljöjjön.

Nincs most olyan, akivel cserélnék, de az évek során többször is kaptam magam irigységen. Megfigyeltem, hogy mindig arra vagyok irigy, akinek teljesítménye, körülményei, élethelyzete közel állnak az enyémekhez, csak épp a végeredmény kedvezőbb.

FORRÁS: UNSPLASH

A pszichológia engem igazol: a megfoghatatlan távolságban élő Angelina Jolie-ra kevésbé vagyunk irigyek, mint a szomszéd lányra, aki összejön esetleg Brad Pitt-tel vagy Jason Momoával, vagy akár csak a nekünk tetsző pasassal. Ugyanez szakmai szinten is igaz: a Nobel-díj nem fáj, ha a közelében sem vagy, de a kolléga kitüntetése már üthet nagyot az önérzeteden.

A hasonlóság és a közelség az irigység fontos mozgatóereje. Ezért aztán a legtöbbször olyanokra irigykedünk, akikkel van valamilyen kapcsolatunk.

Életem során többször is küzdöttem saját sárgába borult szívemmel, de aztán felismertem, hogy a legjobb, ha egyenesen a szörny szemébe nézek. Így láthatom, milyen tükröt tart elém: mi az, amire vágyom, ami hiányzik, milyen irányba érdemes továbbmennem. Felfedeztem továbbá, hogy az idejében felismert és kezelt irigység végeredményben segít, hogy a vágyaim irányába haladhassak.

Volt, hogy tűz melletti dobolással vagy épp a pszichodráma módszerével dolgoztam az árnyékénemen, és beszéltem, beszéltem, sokat beszéltem a bennem rejtőzködő irigységről és irigységgel. Nem tudom, hogy a mélységek mélyéig férkőző, sokszor fájdalmas munkának köszönhetem-e, vagy egyszerűen az életem ért annyira révbe, hogy végre maximálisan a helyemen legyek, de az utóbbi években már elkerült.

Talán megtanultam azt, amit ezen a szinten taníthatott, így nem piszkál tovább… Álmomban sem gondoltam azonban, hogy én magam is lehetek komolyabb irigység tárgya. Méghozzá agresszív, rosszul kezelt irigységé. De hogy vajon hogyan ismerhető fel, hogy valaki a környezetedben fúr, ellened dolgozik?

Nos, Araya Baker pszichológus professzor frappánsan összegyűjtötte az árulkodó jeleket: 

1. Az illető lesi minden lépésed, és folyamatosan tudni véli, mi történik veled.

2. Mániákusan gyűjti azokat a dokumentumokat, amik szerinte rossz fényt vethetnek rád (legyen az akár egy előnytelen fotó, vagy egy szerinte ostoba kommented).

3. Mindent megtesz, hogy intelligenciádat, teljesítményedet, szándékodat aláássa.

4. Agresszív módon hangsúlyozza saját nagyszerűségét, önazonoságát, vélt és valós sikereit. Extrém esetben keresi a konfrontáció lehetőségét, és kétségbeesett fájdalmat él át, ha ignorálod, ezért nem ritkán a törvénybe ütköző cselekedetektől sem riad vissza.

Kívülről nézve kimondottan visszás érzés a kezeletlenül hagyott, elhatalmasodott irigység szürreális megnyilvánulási formáit figyelni. Az egyik oldalról felismerem, hogy mentális betegségről van szó, és valahol sajnálom az irigyemet. A másik oldalról viszont látom fáradozásai kártékony voltát, ezért elutasítom a kontaktust.

Így a tudatos döntésem az, hogy eszem ágában sincs az ellenem irányuló irigységgel foglalkozni. Ha viszont bennem ébrednének hasonló érzések (az önismeretnek soha nincs vége), azokkal azonnal szembenézek és kezelem őket. Mielőtt magam is újra átmennék toporzékoló háromévesbe, aki megint nem kapott csokit a boltban…

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok