Csak annál az orvosnál szülhetsz, aki éppen jut?

A Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika úgy döntött, hogy megszünteti az évtizedek óta működő rendszert, miszerint hálapénzért fogadott orvos és szülésznő vezeti le a kismamák szülését.

Mindenki érje be a vadidegen ügyeletes orvossal. Hát, köszi szépen!

Nem lennék most szegény várandós kismamák helyében. Teljesen megértem, hogy kétségbe vannak esve és félnek. Anno én is kiborultam volna, ha egyik napról a másikra egyszer csak közölték volna velem, hogy a fiam születését az éppen ügyeletes fogja levezetni.

A kismamák – teljes joggal – stresszelnek ebben a helyzetben. (Nem is akarom részletezni, hogy a stressz milyen káros mind az anyára, mind a magzatára nézve.) Ugyanis a fogadott orvos gyakorlata nem úri passzió, szó sincs arról, hogy ez csak a tehetősebb családok sznobizmusát hivatott szolgálni.

Mégis minek a fogadott orvos?

Vannak esetek, amikor például a terhesség kórtörténete megkívánja egy speciális szaktudással rendelkező orvos jelenlétét (farfekvéses magzat, császármetszés utáni hüvelyi szülés, ikerterhesség stb.), azonban nem rendelkezik mindenki kellő tapasztalattal. És persze a humán faktorról, a dolog érzelmi oldaláról sem szabad megfeledkeznünk. Egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben nagyon fontos, hogy a kismama tényleg teljesen bízni tudjon az orvosában, ne feszengjen, ne szorongjon.

A szülés habár gyönyörű élmény, de eléggé félelmetes és fájdalmas is. Szerintem elenyésző kisebbség választaná ezt a programot délutáni elfoglaltságként a szokásos sorozat és pohár bor kombó helyett. Legalábbis nekem ne mondja senki, hogy ő bizony mosolyogva, tábortűzi dalok éneklése közben hozta világra a gyerekét. Ismerjük el, egy nő életének talán ez az egyik legkiszolgáltatottabb momentuma – nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is.

FORRÁS: UNSPLASH

A szülés amúgy is erősen medikalizálódik – személytelenné válik, rideg kórházi falak között zajlik. Az édesanya jóformán már inkább csak elszenvedője, mint aktív résztvevője a folyamatnak. És egy ilyen rendszerben tök normális, ha az anya arra az orvosra vágyik az utolsó pillanatokban is, aki 9 hónapon keresztül segítette őt és a magzatát. Hiszen kialakul közöttük a bizalom, a biztonság érzése, ami a kritikus szituációkban minden emberi lénynek jogos igénye.

De ne rohanjunk ennyire előre, inkább lépjünk egyet hátra!

Miért hozták meg ezt a döntést, miért nem volt jó minden úgy, ahogy eddig volt? Hát egyrészt, mert a hálapénz nem legális, gazdaságilag káros, jóformán a korrupcióval rokon jelenség. Ráadásul a várandós nőket olyan helyzetbe sodorja, ahol nincs jogi keretek között letisztázva, mit kap és várhat el a pénzéért, ebből kifolyólag pedig a felelősségre vonás is lehetetlen.

Másrészt pedig önkéntelenül is kialakul egy “kasztrendszer”, ahol némely beteg egyenlőbb lesz az egyenlők között. Megkülönböztetett elbánásban részesülnek, például az orvos nem szakmai alapon dönti el a nőgyógyászati műtétek sorrendjét, vagyis az a beteg, aki nem fizet orvost, hátrébb sorolódik. Holott mindkét csoport a tb ellátás keretein belül érkezik a rendszerbe. Ez pedig igazságtalan, sőt, büntetendő.

Ez ma már odáig fajult, hogy több kórházban is, a kórlapokon “C” (azaz communis, vagyis közös beteg) betűvel jelölték meg azokat, akik nem fizettek magánúton az ellátásért – hangsúlyozom, állami intézményekben.

Hol tartunk most?

Ami biztos, hogy a hálapénz adása és elfogadása jan. 1-től 1 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Közben kilátásba helyezték, hogy a magán és az állami szférában az orvosok nem praktizálhatnak egyszerre. A Debreceni Klinika ennek próbálta meg elejét venni – őszintén szólva, az ő helyzetüket sem irigylem.

Közben az EMMIi már jelezte, hogy alkotmányos jogunk a szabad orvosválasztás, ezt egy intézmény sem korlátozhatja önkényesen. Már csak az a kérdés, hogy ugyan melyik orvos és szülésznő fog befáradni éjjel 3-kor pénz helyett puszta jófejségből, mert te ragaszkodnál ahhoz, hogy ő vezesse le a szülést. Igen, jól gondolod, valószínűleg egyik sem.

És a megoldás?

Na, az egyelőre nincs. Ugyan a Debreceni Klinika megígérte, hogy minden várandóst a lehető legmagasabb szakmai színvonalon látnak majd el, valljuk be, annak a nőnek, aki holnap fog szülni, ez nem elég megnyugtató. A Magyar Orvosi Kamara javaslata az lenne, hogy az anyák szerződés ellenében választhassanak maguknak orvost, akinél állami kórházban szeretnének szülni. Nekem ez a megoldás tetszik, bízzunk benne, hogy a döntéshozóknak is.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok