Máglyára küldött, vagy élve felfalt - Kegyetlen nők a történelemből - Igazinő | Igazinő

Máglyára küldött, vagy élve felfalt – Kegyetlen nők a történelemből

A történelemben számos olyan uralkodónőt láthattunk, akik keménykezű vezetők voltak (például Nagy Katalin), és ha kellett, drasztikus lépéseket tettek saját népük érdekében.

És itt az utolsó szavakon van a hangsúly – ugyanis voltak azért ellenpéldák is: kinek a vallás, kinek saját pozíciója sokkal fontosabb volt. És a vágyott cél érdekében ezek az asszonyok szinte semmitől sem riadtak vissza…

Mária, angol királynő

Ha meghallod, hogy “Bloody Mary”, valószínűleg egy koktél jut eszedbe, habár VIII. Henrik és Aragóniai Katalin lányát, I. Máriát is így hívta alattvalóinak nagy része. Nem véletlen, ugyanis az 1500-as évek közepén, csupán 5 évig regnáló királynőnek nem kevés vér tapadt a kezéhez.

Bigott katolikus volt, egyik első rendelkezése az volt, hogy visszaállította a katolicizmust mint államvallást. Azt, aki továbbra is a Mária apja által alapított vallást, az anglikánt szerette volna követni, rögtön eretnekséggel vádolta, és egész egyszerűen máglyára küldte. Így emberek ezrei estek Mária vallásüldözésének áldozatául.

Lady Drakula, avagy Báthory Erzsébet

Erzsébetről rengeteg kegyetlenségéről szóló pletyka keringett, noha ezeket a mai napig nem sikerült bizonyítékokkal alátámasztani. Minden esetre, ha igazak a pletykák, azért elég durva dolgok száradnak a lelkén. Például állítólag imádott szűz lányok vérében fürdeni, úgy tartotta, ezzel meg tudja őrizni bőrének fiatalságát. Mások egyenesen azt állították, hogy nemcsak fürdik a lányok vérében, hanem eszik a húsukból – de nem ám miután megölte őket, hanem amíg még életben vannak…

Ranavalona, Madagaszkár királynője

Ranavalona a 19. században volt a szigetország vezetője. Annak ellenére, hogy kortársai is keménykezűnek ismerték, mégis sokoldalú uralkodóként írták le. Miután férje, I. Ramada elhunyt, gyorsan kinyilvánította szuverenitását, ezzel magához ragadva a hatalmat. Sőt mi több, a királyi családot szinte kiirtatta, hogy megvédje a pozícióját. De nem ám csak úgy simán: volt olyan nő rokona, akit halálra éheztetett, nehogy megszegje azt a törvényt, miszerint nemesi asszonyok vérontása tilos…

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Elena Ceaușescu

Elena Nicolae Ceaușescu 20. századi román diktátor felesége volt. Már a diktátor kifejezésből is sejthetitek, hogy ezek ketten nem voltak épelméjűek – és hát igen. Borzalmas károkat okoztak az országnak és népüknek egyaránt. Elenáról azt kell tudni, hogy nagyravágyása határtalan volt, például tudományos kitüntetések tömkelegét zsebelte be, pedig alig tudott írni és olvasni. De ezzel még nem ártott volna senkinek. Azzal viszont igen, hogy bár tudatlan volt, ő irányította például az egészségügyet, így az abortusz minden formáját betiltották az országban.

Volt ennél rosszabb is, ugyanis a nyomor és az egészségügyben uralkodó borzalmas állapotok miatt gyerekek ezreit fertőzték meg HIV-vírussal (vérátömlesztés során és újra felhasznált injekciós tűkkel). Ennek az lett a vége, hogy a betegségtől rettegő szülők tömegével adták be a kicsiket árvaházakba. Ott pedig nemhogy ellátták volna őket, de teljes elszigeteltségben voltak tartva – hiszen a betegségről még beszélni is tilos volt…

Biljana Plavsic, a háborús bűnös

Ő volt az egyetlen nő, akit a bosnyák háborúban (1992-1995.) elkövetett bűneiért elítélt a hágai Nemzetközi Bíróság. Biljana Radovan Karadzic boszniai szerb elnök helyetteseként és legfőbb segédjeként dolgozott. Úgy vélte, hogy a szerbek magasabb rendűek, mint a muszlimok.

Ettől az eszmétől vezérelve vitték véghez azt a népirtás és tisztogatást, melyben közel 100.000 ember lelte halálát és kétmillióan váltak hajléktalanná. 30 év börtön várt rá, de – idős kora miatt – csak 11-et szabtak ki rá, amelynek végül a kétharmadát ülte le egy svéd börtönben.

Nyitókép: Wikiépdia