Agatha Christie, akit folyton megcsaltak a férfiak

2021-01-12 Művelődő

„…egy úrihölgy, ha társaságban van, legyen mindig képes uralkodni magán, még ha egyébként odahaza összeomlik is” – olvashatjuk Agatha Christie-től.

Talán maga az írónő is megpróbálta ehhez az aranyigazsághoz tartani magát, ám az életben több olyan csapás is érte, ami miatt megrengett a lába alatt a talaj.

Egy álom szertefoszlik

Agatha Mary Clarissa Miller szeretetteli családba született. Bár két testvére is volt, a nagy korkülönbség miatt egykeként élvezhette szülei törődését, akik sokat foglalkoztak vele és maguk tanították. Kislányként rengeteget olvasott, és operaénekesnői pályáról álmodozott, ám pénzügyi gondjaik és apja egészségügyi problémái árnyékot vetettek a gyerekkorára.

11 éves korában aztán édesapja meghalt, és anyjával kettesben maradtak. Bár továbbra sem álltak fényesen anyagilag, a lány bejutott egy párizsi magániskolába. Lelkesen tanult zongorázni és énekelni, de az álma nem valósult meg. Szorongott a nyilvános fellépésektől, és egyébként is túl gyenge volt a hangja ahhoz, hogy operaénekesnő legyen…

Egy asszonynak néha szükséges hazudnia; a hazugság jó fegyver.

Fenti mondata ellenére a szerelmes Agatha valószínűleg sosem vetette be a hazugság fegyverét – a férje azonban annál inkább. Archibald Christie jóképű pilóta volt, nem csoda, hogy a 22 éves lány teljesen belehabarodott, amikor egy estélyen találkoztak.

A KÉPEN: ARCHIBALD CHRISTIE, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Még házasságuk évében kitört a világháború. A hosszú távollétet ugyan túlélte a szerelmük, az ezt követő hétköznapokat azonban nem. Agatha ekkoriban már javában írt, bár a kéziratait sokáig elutasították, és később is csak kevés pénzt kapott értük. Mégis lelkesen vetette papírra izgalmas történeteit, miközben gyorsíróként dolgozott és a háztartást is ellátta. Más férfi talán becsülte volna bámulatos kitartásáért, a férje viszont inkább más nők után nézett.

Hová tűnt Agatha?!

Az írónő idegállapotának nem tettek túl jót Archibald nőügyei, ráadásul 1926-ban meghalt az édesanyja, és ez iszonyatosan megviselte. Támogatásra, együttérzésre lett volna szüksége, ehelyett a férje bejelentette, hogy szeretője van és válni akar. Ez már túl sok csapás volt egyszerre. Egy hatalmas veszekedés után a férfi elutazott a csinos kis titkárnőjével, Agatha pedig egyszerűen kivonta magát a forgalomból. Eltűnt, 11 hosszú napra.

Rengetegen keresték, hiszen Az Ackroyd-gyilkosság című könyve miatt ekkor már igen népszerű volt. Az újságok címlapokon hozták a hírt, a rendőrség is utánaeredt, de senki nem találta, eltűnése pedig hatalmas rejtéllyé nőtte ki magát. Végül egy hotelben leltek rá, ahová a férje szeretőjének vezetéknevén jelentkezett be.

Azt mondta, semmire sem emlékszik, így a lehetséges magyarázatok közül talán az idegösszeroppanás tűnik a leghitelesebbnek. Az biztos, hogy miután az orvosok megvizsgálták, átmeneti amnéziát állapítottak meg nála.

A jól megérdemelt boldogság

A válása után szerelmes regények írásával dolgozta fel csalódottságát, amelyek Mary Westmacott álnéven jelentek meg. Emellett sorra születtek tollából a további krimik. Az írói sikerek után a sors végül 40 éves korában vetette elé azt a férfit, aki mellett a magánéletben is megtalálta a boldogságot.

Különös, mert a 24 éves Max Mallowan az első férjhez hasonlóan szintén nagyon szerette a nőket. Agatha azonban az ő nőügyei hallatán már nem roppant össze, sőt, hajlandó volt félrenézni. Így aztán megállíthatatlan páros voltak, akiknek nagyszerűségét még a brit anyakirálynő is elismerte.

Szeretek élni. Néha persze rajtam is eluralkodik a vad, kétségbeesett, elviselhetetlennek tűnő szomorúság, de ha már túl vagyok rajta, tudom, hogy pusztán létezni, életben lenni nagyszerű dolog.

Agatha Cristie-nek 85 év adatott meg az életből, de szerencsénkre számtalan izgalmas könyvet hagyott maga után.

Nyitókép: a fiatal Agatha Christie, forrás: Wikipédia

Tovább olvasok