„Mi lesz, ha csúnya gyerekem születik?”

Sokszor hallottam már: „Mi lesz, ha csúnya gyerekem születik?” Sosem tudtam ezt a kérdést értelmezni. Mi az, hogy nem szép?

Eláll a füle? Nagy az orra? Esetleg túl kicsi, nyomott, pisze? Vékony vagy vastag a szája? Közel ülők a szemei? Távol ülők? Magas a homloka? Mi lehet nem szép egy gyerekben?

Szerintem olyan nincs, hogy egy szülő csúnyának látja a gyerekét. Minden porcikája te és én vagyunk. Van benne egy kis nagyi, egy kis tesó, egy kis papa, esetleg dédis a formája. Csupa olyan emberek lenyomata, akiket szeretünk. Nagy a füle? Pont mint az enyém. Nagy az orra? Pont mint a tiéd, szerelmem.

Én még sosem láttam a gyerekem szemnek, fülnek, arcnak. A ragyogást, az ártatlanságot, a csodálkozást, a tökéletességet látom benne. Hogy 9 hónap alatt a pocakomban minden a helyére került. A füle, a szája, a szeme, a kezei, lábai. Hogy tud beszélni a vékony vagy vastag szájával. Tudja nekem mondani: „Anya, szeretlek!” Mi ez, ha nem csoda?

Ami szép vagy csúnya lenne a gyerekemben, az tökéletességgé állt össze a születésével, akkor is, ha ezt csak én látom.

Mert a gyermekem szemében ott a mindenség, akár kék, akár barna – de még akkor is, ha az egyik szemével balra, a másikkal előre néz. Mikor az első gyermekemet vártam, mindenki mondta, hogy az újszülöttek nagyon csúnyák. Ráncosak és vörösek, néhánynak össze van nyomorgatva a kis feje, tűzfoltok és bevérzések vannak rajtuk. És én vártam, hogy megszülessen a csúnya gyerekem. Aztán megszületett, és nem is volt csúnya. Cinege volt, nagy fejű és torkaszakadtából sírt, de gyönyörű volt. Nekem.

FORRÁS: PEXELS

Igaz, vannak olyan barátaim is, akik csúnyának gondolták a gyereküket, miután kibújt a pocakból. Ők azok, akik azóta mind egytől egyig szerelmesek ezekbe a “csúnya” gyerekekbe, és elfogultság nélkül gyönyörűnek látják őket. Mert persze azok is. Senkinek nem születik csúnya gyereke. Csak szép, a mi tökéletlenségeinket örökölve.

A „csúnya gyerek” kifejezés példázza legjobban, hogy a szépség mennyire szubjektív. Hogy az ember nem egyenlő a külső adottságaival. Hogy ha szeretünk valakit, szépnek látjuk, akkor is, ha nem áldotta meg az élet Palvin Barbi hibátlan szépségével, vagy a fiatal Brad Pitt tökéletes vonásaival. A gyerekekre pedig sokszorosan igaz ez, mert a gyermekek szépsége puszta létezésük csodájában van, és a szülői szeretetben. Szóval: „Mi lesz, ha csúnya gyerekem születik?” Olyan nincs!

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok