A párkapcsolati elnyomás 5 példája – Miért hagyod?!

2021-01-25 Koffein

Az emberek manapság számtalan kapcsolatba ugranak bele, majd ugyanezzel a gyorsasággal lépnek ki belőle. Persze van, aki elsőre jól választ, de valljuk be, ők vannak kevesebben.

Egy idő után mindenki tanul a saját hibáiból és szépen felállít egy képzeletbeli listát arról, hogy mik azok a dolgok, amiket többé nem követhetnek el vele mások. Nos, nézzük az én listámat:

1. Soha többé nem változtatok az öltözködésemen a párom miatt. Ha nekem bejön a piros lakkbőr miniszoknya, miért ne vehetném fel? Persze, jön a zsarnoki féltékenység, hogy mennyire kihívó. Igen, az! De hát így ismertél meg, kedvesem. Akkor nem zavart a stílusom?

2. Nem adom fel a karrier álmaimat, mert a párom szerint badarság. Ha színész, fogorvos, pszichológus vagy bármi más szeretnék lenni, miért ne tennék érte? Akkor is, ha sok idő ráfordításával és új környezettel jár, esetleg egy új diplomát kell szereznem vagy szakmát kell hozzá tanulnom. Ilyenkor jönnek a „Mikor leszel velem? Miért nem elég neked, aki most vagy? Minek akarsz ennél többet?” kérdések. Nos, talán nem az én álmaimmal van probléma, hanem azzal, hogy neked ezek problémát jelentenek.

3. Nem adhat nekem ultimátumot soha senki! Ahogy nagymamám kérdezné: „Micsoda dolog ez?!” Ez az egyik legaljasabb párkapcsolati húzás, amivel ember élhet. „Ha nem teszed meg ezt vagy azt, szakítok veled.” „Ha így és úgy viselkedsz, szakítok veled.” Azt gondolom, ennél gyönyörűbben nem is árulhatja el magát a zsaroló fél. Aki ultimátumokat osztogat, annak a szerelme vagy szeretete nem valós. Hamis játékot játszik veled.

FORRÁS: PEXELS

4. Kizárt, hogy még egyszer én takarítsak a másik után! Nem egy sima, általános háztartás vezetésről beszélek. Persze, takarítok, mosok stb. Sokszor nem is igénylem, hogy a másik fél segítsen. Na de amikor már a tányérját sem képes berakni a mosogatóba, vagy a koszos zokniját a szennyeskosár mellé teszi… Én ezt kikérem magamnak! Nem a cseléded vagyok, „kisfiam”, és nem is az anyukád, aki kiszolgál. Legyünk már egy fokkal igényesebbek magunkra!

5. Ajándékok? Csak módjával! Van egy réteg, aki a szeretetét mindenféle ajándékkal és csecsebecsével szeretné kifejezni. Nincs is ezzel baj. A nők egyébként is imádják, ha a férfiak meglepik őket. Viszont mi történik egy szakítás után a nagyobb értékű tárgyakkal? Legenyhébb esetben csak a szemedre vetik, hogy bezzeg ők mennyit költöttek rád… Erre nem is tudok mást reagálni, csak azt: akinek ez a mondat kiesik a száján, az egy szarrágó!

Gondolom, a listázással nem vagyok egyedül. Ha nem is tudatosan, de valahol mélyen mindenkiben van egy ilyen vagy ehhez hasonló felsorolás. Ha az ember szerencsés és megtalálja az igazi párját, talán nem bővül tovább…

Nyitókép: Pexels

Tovább olvasok