Mi értelme egy párkapcsolatnak szex nélkül?

Egy pszichológus ismerősömmel beszélgettem a minap, aki megdöbbentő dolgot mondott: egyre többen fordulnak hozzá olyan fiatal párok, akik már nem szexelnek egymással.

És itt most nem napokról beszélünk. Nem egy-egy olyan időszakról, amikor a szex az utolsó, amire gondoltok (pl. baba születése után, vagy ha valaki gyászolja egy nagyon közeli hozzátartozóját). Alapvetően nincs semmi krízis, sem veszekedés közöttük, de ennek ellenére egyáltalán nincs testi kapcsolatuk, és ez az állapot már hosszú hónapok – vagy akár évek – óta fennáll.

Több ilyen pár van, mint hinnétek, vagy mint én hittem volna. Nem csoda, hiszen nyilván ez egy olyan dolog, amiről mindenki mélyen hallgat. Az még a jobbik eset, ha legalább segítséget kérnek egy pszichológustól…

Elgondolkodtam. Tudjuk, hogy a kapcsolatok egy idő után átalakulnak. Ha az elején le sem bírtátok venni a kezeteket egymásról, de hónapok, évek alatt ez “normalizálódik”, az egy természetes folyamat. Nem is lehetne fenntartani azt a nagyon erős izgalmi állapotot, ami egy kapcsolat elején jellemző. Ha viszont a szex nullára redukálódik hosszú időre, ott valami gond van. Valószínűleg nem testi – bár az is előfordul -, hanem kapcsolati.

Valami aláássa a viszonyotokat, amit nem mondtatok el egymásnak, ami a szőnyeg alá van seperve régóta. De nem is az okokról akarok írni, mert az sokféle lehet. Inkább azon gondolkodtam el a téma kapcsán: vajon nevezhetjük-e egyáltalán párkapcsolatnak a szexmentes kapcsolatot?

FORRÁS: UNSPLASH

Elvégre ha nincs testi kontaktus két fél között, az inkább valamiféle erős barátság lehet. Van elköteleződés, szeretik egymást, együtt élnek, akár jól is érzik magukat együtt, csak éppen már valamiért nem kívánják egymást. De akkor vajon belefér ebbe, hogy másvalakivel legyen testi kontaktusuk? Elvégre hűséget elvárni a másiktól még úgy is nehéz, hogy rendben van a szex otthon. De úgy, hogy egyáltalán nincs? Jogos elvárás?

Hiszen valójában nem lehetek hűtlen ahhoz, akivel nincs közöttünk semmi. A legjobb barátomat sem csalom meg, ha lefekszem a párommal, mert a barátságban nincs testiség. Na de ha a párkapcsolatomban sincs, akkor mással lehet? Indokolt azt mondani valakinek, hogy “egymással nem csináljuk ugyan, de mással se csináld”?

Szerintem nem. A párkapcsolathoz igenis elválaszthatatlanul hozzátartozik a testiség, elvégre attól lesz PÁRkapcsolat – attól más, mint bármilyen másik kapcsolat az életemben. Ha a szex megszűnt közöttetek, beszélni kell róla, tenni kell valamit. Mert attól, hogy figyelmen kívül hagyjátok, a probléma még fennáll, és idővel csak rosszabb lesz a helyzet. Minél tovább tart a szexmentes időszak, annál kisebb az esélye, hogy visszatalál a pár az eredeti kerékvágásba.

Nehéz olyat mondani, hogy egy párkapcsolatban mi a normális, pláne szex terén. Mert van, akinek napi kettő a jó, másnak havi kettő is bőven elég. Nincs egyikkel sem gond, amíg közös nevezőre tudtok jutni és mindkettőtöknek teljesülnek valamennyire az elvárásai. De azt nehezen hiszem el, hogy valakinek semmi igénye nincs az erotikára, ami teljesen természetes és alapvető emberi szükséglet. Ráadásul a szenvedély fontos dolog, hiszen az az élet motorja!

Ha nincs benned szenvedély, akkor nem élsz, csak vegetálsz… 

Ha netán te is ebben a cipőben jársz, tudd, hogy nem vagy egyedül! Ha pedig változtatni szeretnél, mindenképp tisztázd először magadban, mit szeretnél, mi hiányzik, mennyi szex lenne az ideális. Majd beszélj róla a pároddal! Kérjetek segítséget, tegyetek valamit, mert egy biztos: szex nélkül lehet ugyan élni, de nem érdemes…

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok