Az első fekete nő, aki dollármilliárdos lett: Madam C. J. Walker - Igazinő | Igazinő

Az első fekete nő, aki dollármilliárdos lett: Madam C. J. Walker

Az első rabszolga családba született fekete nő, aki a maga jogán dollármilliomos lett, Sarah Breedlove volt, de a világ csak úgy ismeri: Madam C. J. Walker. Akkor váltotta valóra az álmát, amikor nemhogy feketének, de nőnek lenni is nehéz volt…

Bár Lincoln 1864-ben minden rabszolgát felszabadított, ez persze nem jelentett instant tejjel-mézzel folyó Kánaánt a feketék számára. A többségük továbbra is azon az ültetvényen és annál a háznál maradt, ahol azelőtt is szolgált, csak épp ingyenmunka helyett egy kis pénz is járt a 10-12 órás fáradozásért. Önálló életet nem tudtak kezdeni, és a tanulásra sem volt lehetőségük.

Amikor a házasságba is csak menekülsz…

Ebbe a világba született Sarah Breedlove 1867-ben, egy louisianai ültetvény nyomorúságos kis kunyhójába. A hat gyerek közül ő volt a legfiatalabb, és egyben az első, aki már szabad emberként jött a világra. A rossz higiénés körülmények és az orvosi ellátás hiánya miatt édesanyja kolerában meghalt, és bár apja újranősült, egy évvel később ő is elhunyt. A kis Sarah-t a nővére nevelte, akinek abuzív férje őt is ütötte, verte, terrorban tartotta.

Sarah nem szerelemből, hanem a menekülés egyetlen alternatívájaként ment férjhez 14 évesen egy Moses McWilliams nevű férfihez, akitől négy évvel később egyetlen gyermeke és örököse, A’Lelia is született. Nem járt sokkal jobban: a férje is hírhedt asszonyverő és alkoholista volt. Sarah 20 évesen már megözvegyült, egy kicsi gyerekkel, akit el kellett tartania. Egy olyan világban, amiben ha nehéz volt feketének lenni, hát tízszer olyan nehéz volt fekete nőként boldogulni…

A fiatal lány  mosónőként próbált talpon maradni. Már József Attila is tudta, hogy „a mosónők korán halnak”, és ez ebben az időben valóban így volt. A kemikáliák, amiket használtak, károsították az egészséget, tönkretették a bőrt és a hajat. Sarah haja korpás lett és hullani kezdett, kopasz foltok borították a fejét, amit – sok kor- és sorstársához hasonlóan – kendővel igyekezett leplezni.

Fény az alagút végén

Amikor második házassága is kudarcba fulladt, St. Louis-ba költözött az egyik bátyjához. Ekkor találkozott Annie Malone fekete nőknek szánt hajápoló termékeivel. A Netflix négyrészes Madam C. J. Walker: az önerejéből lett milliomos című minisorozatában Malone nem szerepel, a riválist Addie Munroe fiktív karaktere helyettesíti. A valóságban azonban Sarah Malone ügynöke lett, ám mivel ott nem látott továbblépési lehetőséget, a titkos receptúrát magáévá tette és továbbfejlesztette. Annyira, hogy aztán nemzetközi hírű márkát épített rá.

Ettől függetlenül Annie Malone is dollármilliomos lett a maga jogán. A termékeit pedig levédette, hogy ne történhessen hasonló visszaélés, mást azonban soha nem tett Sarah ellen.

Sarah ekkor már harmadik férje, C. J. Walker mellett élt, aki mindenben támogatta feleségét. Ez már szerelmi házasság volt. A férfi még a kis A’Lelia-t is a nevére vette, és üzleti tervvel, marketing ötletekkel segítette Madam C. J. Walkert. Merthogy a madam nem nyugodott: kezdetben a családtagokkal együtt, otthonában keverte ki a receptúrát. Aztán a nappalijában nyitott fodrász szalont (bátyjai borbélyok voltak, tanult tőlük egyet s mást a hajápolásról). Idővel pedig saját ügynökei és gyártói lettek.

Majd eljött a nap, hogy – miután befektetőket keresett – megnyissa első önálló gyárát. Azt beszélték, napi 18 órákat dolgozik: rendületlenül küzdött azért, hogy álma valóra váljon.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Küzdelem az álmokért

A sorozat hitelesen bemutatja, milyen akadályokkal kellett ebben az időben szembenéznie egy fekete nőnek: a többség már az üzleti találkozót is elutasította, volt, aki az ágyába csábította volna, és igen, előfordult, hogy erőszakra is történt kísérlet. Gyakran megesett, hogy a Sarah férfiakkal tárgyalt, akik aztán a férjével akartak üzletet kötni. El sem tudták képzelni, hogy egy nő virágzó bizniszt visz a maga jogán.

A nők számára azonban igazi Messiás volt a Madam C. J. Walker termék- és szolgáltatáscsomag miatt. Azelőtt kereskedelmi forgalomban ismeretlen volt a feketék speciális textúrájú hajára való sampon, kondicionáló, lakk, pomádé és hajnövesztő szer. Ráadásul a gyár és a szalonok színesbőrű nők tízezreinek adtak nagyságrendekkel jobb megélhetést.

A madam pedig 1917-re már több mint 20 ezer nőt képzett ki szakértőjének, és napi ezer dollárt keresett. A sikert sajnos a házassága nem élte túl: 1913-ban elvált C. J.-től. Sarah ezután a lányát, A’Leliát nevelte ki örökösének, aki – a Netflix fikciójával ellentétben – nem volt leszbikus. Az viszont igaz, hogy mindhárom házassága kudarcba fulladt, és – anyja legnagyobb bánatára – gyermeke sem született. Örökbefogadott lánya, Mae Walker lett később a Madam C. J. Walker-birodalom örököse.

Sarah mindössze 51 éves volt, amikor veseelégtelenségben elhunyt 1919-ben. A 20-as években aztán még ismertebb lett az általa létrehozott termékcsalád, és az Egyesült Államokon túl Kubában, Jamaikában, Haitin, Panamában és Costa Ricában is mesés eladásokat produkált.

Nyitókép: Wikipédia