Belefér egy házasságba, hogy mással flörtölsz?

Covid előtt, a 2010-es években Hajnalka hajnaltájt hívott azzal: azonnal beszélnünk kell. Milyen kedves, hogy hajnalban én vagyok az első gondolata, míg nekem az édesanyja meg egy bögre kávé.

Értésére adva látogatása feltételeit, megjelent a kávéval és a zacskó virslivel az ajtóban, hogy kiöntse szívét. Egy alávaló szemét céda lett belőle az éjszaka alatt, mert házas asszony létére más férfival táncolt. Szó szerint csak táncolt, és nem a szexet fejeztem ki költőien. Tehát a férje nem tartott vele és a barátnőivel bulizni, így egyedül ment velük szórakozni. Összeakadt egy pasival, szemezgettek kicsit, majd szóba elegyedtek és elmentek táncolni. Bumm. Így lett Hajnalkából „bárcás”.

Akkor már 11 éve voltak együtt a férjével. Egyikük sem kacsintott félre. Röviden, tömören: szeretik egymást. Annyi történt, hogy a férj nyugodt szívvel elengedte nejét szórakozni, aki szóba merészelt állni egy másik férfival. Az illető vette a bátorságot és megdicsérte, bókolt neki, táncolt vele. Összességében: Hajnalka jól érezte magát.

Hol itt baj? Nem cseréltek számot, nem dugtak a mosdóban, nem esett meg a szerelem első látásra csodája. Egyszerűen váratlanul kapott egy önbizalomfröccsöt egy másik férfitól, és ettől lett bűntudata. Pedig semmi oka nem volt rá. Azóta is együtt vannak, és a sztorit elmesélte a férjének. Nem ébredt rá arra, milyen boldogtalan és elhanyagolt, ezért elvált és megkereste azt a szerencsétlen fószert, aki életre merte kelteni hamvadó nőiességét.

Felmerült a kérdés: megengedhető a házasságban a flört? De mi az egyáltalán? Egy szexre hívó jelzés vagy ártatlan szórakozás? Bármelyik lehet, attól függően, milyen célt adunk neki. Az egyedülállók előszeretettel használják, hogy meghósítsák vele a kiszemeltjüket, akár párba, akár ágyba kívánják csalni. Olyanok is vannak, akik csak úgy játékból űzik, mert élvezik a vele járó adrenalint és a kellemes, bizsergető érzés.

A flört színtiszta argentin tangó.

FORRÁS: PEXELS

Egy kis pillantás, pironkodó, lesütött tekintet, kósza, kacér mosoly, egy kedves szó, egy lágy érintés a vállon. Amíg nem árulunk mellé zsákbamacskát, hitegetjük a másikat szerelmet vagy szexet ígérve – holott eszünk ágában sincs -, akkor nincs benne semmi bűnös dolog.

Hozzáteszem, ez a flört, amit leírtam, és nem az, amikor odajönnek az asztalodhoz és azt mondják: ha kijössz a mosdóra, megbaszlak. Úgyhogy az udvarláshoz is kell némi tehetség és intelligencia. Na, de mi értelme ennek az egész táncosdinak? Nem feltétlenül a hódítás. Ez a fajta bolondozás olyan lehet, mint egy kupica önbizalom-erősítő. Az, hogy valakinek tetszel. Bejön neki a külsőd, vagy éppen a humorod, az eszed, akár te indítottad el a kacérkodást (vadászgatás-játszadozás céljából), akár csak belementél.

Jó, jó, de ez a kis játszadozás belefér a párkapcsolatba, a házasságba? Elvégre hallani kínos sztorikat félreértett mosolyokról. Ilyenbe az én férjem is beleszaladt már. Kedves volt az új kolléganővel, viccesen ugratta az első néhány napján, mire az elkezdett felé közeledni. Jeleztem neki, hogy nem vagyok meglepve, az elbeszéléséből az derült ki: flörtölt vele. „Hát én biztosan nem. Én csak kedves voltam” – válaszolta meglepetten.

Mondtam neki, nyugodjon meg, de igen, és a lány sikeresen félreértelmezte a dolgot. Egyesek hajlamosak a jeleket sajátosan értelmezni. Ez van, amíg nem írja meg valaki a nemzetközileg elfogadott A flörtölés szabályai című kézikönyvet. Mindenesetre másnap értésére adta, hogy csak kedves volt, és nem tetszik neki. És különben is házas.

Nem csináltam fej nélküli lovast a férjemből, ellenben rengeteg olyat ismerek, aki megtette. De ők egytől egyig önbizalomhiánnyal és kisebbségi komplexussal küzdenek. Minden egyes flörtben a saját bukásukat látják. Nem elég szépek, okosak, tehetségesek. A flörtöt a megcsalás előszobájaként kezelték, ez pedig kontrollálhatatlan féltékenységet és porcelánröpködős vitákat eredményezett. Mondani sem kell: bizonyos esetekben éppen ez vezetett a szakításhoz.

Mindenesetre ideje lenne levonni valami konklúziót. Létezik egy tábor, amely szerint a flört bűnös dolog kapcsolatban, mert mi szükség van rá, amikor ott a partner? Be kell érni az ő pozitív visszacsatolásával és annyi, miért vágynánk máséra? A másik tábor azt mondja: egy bizonyos szintig belefér, mert pozitív hatással van az emberre és a kapcsolatra is. Az a legtisztább, ha már a kapcsolat legelején megbeszélik a párok: mi fér bele a kapcsolatba? Egy kevéske flört mással még igen, vagy zéró tolerancia van a kacérkodást illetően?

Nyitókép: Pexels

Tovább olvasok