Eva Braun: A lány, aki egy szörnyeteget szeretett

2021-02-04 Művelődő

Milyen lehet olyan a férfit szeretni, akinek a neve örök időkre a kegyetlenség és a borzalmak szimbóluma marad? Eva Braun azon kevés nők közé tartozik, akik talán tudták ezt.

Határok nélküli odaadással, kétségbeesett játszmák sorozatával, az ösztönök és a tudatosság furcsa keverékével harcolt azért a férfiért, aki emberek százezreit küldte szemrebbenés nélkül a halálba. De miért?

Szerelem vagy számítás?

Evát sokáig meglehetősen ártatlan leányzónak tartották, aki megrészegült egy hatalommal bíró férfi vonzerejétől. Ezt az elméletet valószínűsíti a köztük lévő nagy korkülönbség is, hiszen Hitler 23 évvel volt idősebb nála. A lány még a náci pártba sem lépett be, és viszonyuk alatt semmi befolyása nem volt a Führer politikai döntéseire.

Heike B. Görtemaker életrajzíró szerint viszont mégsem (csak?) az elvakult szerelem vezérelte, amikor kitartott Európa szörnyetege mellett. Nagyon is tisztában volt vele, hogy neve fenn fog maradni az utókor számára. Sőt, erről saját maga is gondoskodni kívánt. Ám Hitler döntései miatt nem volt könnyű dolga…

Házasodj és szaporodj!

A náci propaganda keretében Hitler bőszen hirdette a házasság és az árja gyerekek születésének fontosságát. Hogy meghozzák az emberek kedvét, a német művészetben egyre több akt jelent meg, és a nudizmust is lelkesen népszerűsítették. A meztelen embereket ábrázoló festményeken kiválóan felfedezhetőek voltak az ideális árja szerelmespár külső jellemzői: szőke, kerek mellű, hosszú lábú nő, és a szintén szőke, atletikus alkatú, meglehetősen nagy nemi szervvel bíró férfi…

A vezér 1933-ban még a bordélyházakat is bezáratta, hogy elősegítse a férfiak házastársi hűségét. És mivel szükség volt árja gyerekekre, nemes egyszerűséggel megtiltotta az óvszer használatát és az abortuszt. Ugyanebből az okból üldözte a homoszexuálisokat is.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Anna Maria Sigmund osztrák történésznő A szexuális élet nem magánügy című könyvében hosszan részletezi, milyen intézkedésekkel kívánták akkoriban elősegíti a német faj szaporodását. A Faji és Telepítési Főhivatal okosai például még azt is kijelentették, hogy egy nő akár 20 gyermeket is képes szülni, ha nem halogatja túl sokáig a férjhez menetelt…

Hitler közvetlen környezetében sem engedte, hogy bárki lerombolja az ideális német család mítoszát. Amikor Goebbels túl heves érzelmeket kezdett táplálni sokadik szeretője, egy cseh színésznő iránt, hiába akart elválni feleségétől. Magdának elég volt elpanaszolni férje viselkedését, a Führer máris utasításba adta a férfinak, hogy térjen vissza a családjához.

Az “önfeláldozó hős”

A fentiek után talán csodálkozunk, hogy Hitler miért nem harmonikus családi életével bűvölte el híveit. Ám a vezér – bár nagyon is fontosak voltak számára baráti viszonyai és a párkapcsolat – szeretett úgy tenni, mint aki minden percét országának áldozza. „Én is szívesen megházasodnék, ha az nem lenne olyan rossz Németországnak” – mondta.

Az emberekben pedig tiszteletet ébresztett, hogy a nemzet „megmentőjeként” magányosságra kárhoztatja magát. Ráadásul német nők ezreitől kapott rajongó leveleket. Az, hogy nem házasodott meg, folyamatosan életben tartotta imádóiban a reményt, akik persze politikailag is támogatták. Ehhez viszont az Evával való kapcsolatát is titkolnia kellett…

Küzdelem Hitlerért

Evának tehát nem volt könnyű dolga. A vágyott házasság Hitlerrel szinte elérhetetlennek tűnt, és még a nyilvánosság előtt sem mutatkozhatott soha kedvesével. Ráadásul ott voltak a vetélytársak, akik bármire képesek voltak, hogy a vezér ágyába jussanak. Braunnak muszáj volt erőteljes és drámai tettekkel fenntartani kedvese figyelmét, így kétszer is öngyilkossági kísérletet követett el, amikor úgy érezte, hogy kapcsolatukkal gond van.

Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy a kétségbeesése mennyire volt őszinte. Az azonban biztos, hogy Hitler előző élettársa, Geli Raubal önkezével vetett véget az életének, a vezért pedig iszonyatosan megviselte a dolog. Így nem volt nehéz kiszámítani, hogy érzékenyen reagál majd hasonló esetben… És valóban. A férfi, aki rengeteg ártatlan ember haláláért felelős, szelíd kiskutyaként „tért vissza” Evához az érzelmi zsarolás hatására.

Bármi vezérelte is Eva Braunt – szerelem vagy számítás -, egy biztos: nem ismert határokat. „Találkozásunk első pillanatától kezdve megfogadtam, hogy bárhová követlek, akár a halálba is” – írta egyik levelében Hitlernek. Így valószínűleg föld alatti esküvőjüket élete legszebb napjaként élte meg. Még akkor is, ha a házasság „örömeit” csupán egy napig élvezhette.

Utolsó levelében, amelyet nővérének írt, arra kérte rokonait, őrizzék meg levelezését, melyet Hitlerrel folytatott. Az egyik leghőbb vágya ugyanis az volt, hogy az utókor tudomást szerezzen Hitlerrel való kapcsolatáról…

Nyitókép: Wikipédia

Tovább olvasok