Edison: Tényleg kegyetlenül kivégzett egy elefántot?

Koruk Bill Gateseként és Steve Jobsaként maradandót alkottak a mérnöki tudományok területén, és rivalizálásuk bekerült a történelemkönyvekbe is.

Kevés vita dúl hevesebben a kockafejek között, mint hogy ki volt meghatározóbb: Thomas Edison vagy Nikola Tesla. És vajon Edison tényleg brutálisan kivégzett egy elefántot? Cikkünkből kiderül.

Ma is sok helyen tartja magát az elképzelés, hogy Edison az ördög volt, aki nem ismert határokat, hogy saját igazát bizonyítsa, Tesla pedig a szent, akit méltatlanul támadtak. Az elektromosság jövőjéért folyó harcuk a 19. század végén a híres áramháborúba torkollott. Ha azonban közelebbről megnézzük e két géniuszt, ismét rájövünk, hogy semmi sem fekete-fehér.

A “kocka” és a jó pasi 

Edison és Tesla még akarattal sem tudott volna különbözőbb lenni. A magas, jóképű, elegáns Tesla excentrikus és karizmatikus volt, híres barátokkal és kiterjedt kapcsolatokkal. A kissé trehánynak ható Edison viszont inkább introvertált volt, kevés közeli baráttal. Teslának vizuális memóriája volt – olyan pontosan emlékezett bonyolult tárgyakra, hogy néhány előzetes rajz alapján prototípust tudott építeni.

A KÉPEN: NIKOLA TESLA, FORRÁS: WIKIPÉDIA

Ezzel szemben Edison nem a képzeletében, hanem asztalán dolgozta ki találmányait. Rajzoló és barkácsoló típusként alkotott, nem véletlenül ilyen magas szabadalmainak száma. Érdekes különbség az is, hogy míg Edison a folyamatos kísérletezésekkel és rengeteg munkatárssal feltaláló gyárakat hozott létre, Tesla egyedül és szegényen halt meg egy hotelszobában.

Másfél évszázaddal ezelőtt a világ felragyogott a tudománynak köszönhetően, ám az áramszolgáltatás bevezetése kivágta a biztosítékot a kor feltalálói között. Szó szerint. A már világhírű Edison az egyenáramra esküdött, legnagyobb kihívása pedig az volt, miképp juttassa el az áramot hatalmas területen elszórt épületekhez.

George Westinghouse mérnök, felismerve a problémát, már kidolgozta a váltóáram rendszerét, ami radikálisan más volt Edisonéhoz képest. Neki viszont a túl magas feszültség kordában tartása jelentett kihívást. Ekkoriban állt elő Tesla a váltóáramú motorjával, amire Westinghouse lecsapott. Tesla egyébként Edisonnál is dolgozott, aki azonban oly mértékben felháborodott a fiatal mérnök váltóáramú tervein, hogy együttműködésük hamar befuccsolt.

Az áramháború 

Kezdetét vette az áramharc, ami nemcsak a fejlődést vetette vissza, de a szereplőkből is a legrosszabbat hozta ki. Westinghouse vérszemet kapott, hogy legyőzheti legnagyobb riválisát a távolsági áramellátásban, így számos megbízásnál Edison alá ígért a hálózatok kiépítésekor. Edisont megdöbbentette a taktika, ám őt se kellett félteni. Meglovagolva az első váltóáramú rendszerek telepítésekor bekövetkező baleseteket, nem győzte felhívni a figyelmet a váltóáram veszélyeire.

A sajtó rendületlenül hozta a vészjósló híreket, Edisonnak pedig több mérnöki segítője akadt, aki újságíróknak tartott demonstrációkon igazolta a technika kockázatait. Közben Tesla, hogy saját igazukat bizonyítsa, egy előadás alatt 250 ezer voltot vezetett át a testén, ám az áram a nemrégiben feltalált Tesla-tekercs miatt a test felszínén utazott, és nem érintette a belső szerveket.

Edison megsütött egy élő elefántot?

Az áramtörténelem egyik legfelkavaróbb története Topsyé, az elefánté, akit az áramháború után tíz évvel végeztek ki Coney Islanden. A leghíresebb állatkivégzés nemzeti hír volt, és ma is témája számos könyvnek, dokumentumfilmnek. Hogy igazolja magát, Edison megsütött egy elefántot – harsogták a későbbi szalagcímek. De tényleg köze volt Topsy halálához? Közvetlenül semmiképp.

A Luna Parkban fellépő elefántot a vidámpark tulajdonosai ítélték halálra, mert már nem bírtak vele. Rövid időn belül három embert ölt meg, ezért kivégzése mellett döntöttek. Először a felakasztásra voksoltak, de a korabeli állatszervezetek a nem kívánt állatok kivégzésének humánusabb módszerei után kutattak. Így jutottak el Edisonhoz, aki kísérleteket folytatott a témában.

Ám sem levelezésében nincs nyoma Topsynak, sem a korabeli sajtó nem említi Edison nevét az állattal összefüggésben.

Habár Edison érdemeit nem halványítja el, az áramháború a váltóáram fényes győzelmével ért véget. Az 1893-as Chicagói Világkiállítás résztvevői elragadtatással bámulták a kigyúló fényeket, melyekre Tesla és Westinghouse olyan büszkék voltak. Az pedig már a sors furcsa fintora, hogy élete utolsó éveiben Tesla egy olyan hotelben élt, ahol egyenáram működött.

Nyitóképen Thomas Alva Edison, forrás: Wikipédia

Tovább olvasok