Ha kiborulsz a költözéssel járó stressztől, ez a te cikked! - Igazinő | Igazinő

Ha kiborulsz a költözéssel járó stressztől, ez a te cikked!

2021-02-12 Koffein

Egy költözés a legtöbb esetben valami jó dolog kezdete, de mégis harmadik helyen szerepel a vezető stressz okok listáján – rögtön a szeretett személy halála és a válás után.

Költözni tehát nem kis stresszel jár, még akkor is, ha egy “jobb helyre”, azaz nagyobb, szebb vagy saját otthonba költözöl. Miért? Mert költözni olyan, mintha kilépnél a biztonsági zónádból – mivel az otthonod tulajdonképpen a személyes tered a kiterjesztése.

Olyan, mint egy védőburok, ami megóv a világtól, ahová elbújhatsz. Nem csoda: ha hazamész, ott végre leeresztesz, kipihened magad. A megszokott dolgaid vesznek körül, és ez az a hely, ahol feltöltődsz. Amikor ezt a védőburkot lecseréled egy másikra, az átmeneti állapot nagyon megterhelő: egy időre elvész a biztonság.

Ráadásul szelektálni kell. Előkerülnek rég elfelejtett dolgok, mindent össze kell pakolni, szállítani, takarítani mindkét helyen, megtalálni a tárgyak új helyét az új lakásban… Ez hetekig eltart. És amíg a dolgok nem rendeződnek, egy kicsit elveszítjük a biztonságérzetünket, amit az otthonunk állandósága, megszokottsága nyújt. Az átmeneti állapot megvisel, hiszen már a régi helyeden sem laksz igazán, de még az újban sem. Többnyire csak ingázol a két lakás között.

Az is időbe telik, mire lélekben utolérjük a külső változást: velem egy-egy költözés után rendszeresen előfordul, hogy alvás közben még hónapokkal később is az előző lakásomról álmodom. Idő, amíg feldolgozzuk belül, hogy változás történt. És ez lehet, hogy csak jóval a költözés után következik be.

FORRÁS: PEXELS

Egy új helyen sok dolgot meg kell szokni. Például eleinte nem fogod megtalálni éjjel csukott szemmel a fürdőszobát, sem a villanykapcsolókat. Talán nem ugyanúgy jársz be dolgozni, máshol van a bolt, és újak a szomszédok. A változások stresszel járnak (még akkor is, ha jók), így egy költözés során ez fokozottan előjön.

Plusz az is fontos tényező, hogy ha költözöl, általában véget ér egy korszakod.

Elvégezted a sulit, lezárul egy kapcsolatod, vagy éppen összebútorozol az új pároddal. Ezek mind-mind olyan változások, amik önmagukban is feldolgozást igényelnek, mert magad mögött hagyod az éned egy darabját. Ez megterhelő, hát ha még hozzájön az otthoncsere körüli zűrzavar és bizonytalanság!

Hogy lehet megúszni? Sajnos sehogy. De van egy jó hír: ezt az időszakot felhasználhatod arra, hogy megszabadulj pár régi dologtól. Lehet, hogy eddig észre sem vetted, mi minden lapul a szekrényed hátsó zugában, de most előkerül minden. Átgondolhatod, szükséged van-e még a gyerekkori kedvenc macidra vagy az egyetemi jegyzeteidre. A száz éves, sosem olvasott újságokra és még sorolhatnám…

Egy költözés remek alkalom, hogy rendszerezd a dolgaidat és megszabadulj azoktól, amikre már semmi szükséged. Az új helyen kezdj új életet! Csak azokat a tárgyakat tartsd meg, amik a mostani énedet  szimbolizálják. Minek neked a 10 évvel ezelőtt hordott nadrágod, amit őrizgetsz, hogy talán még belefogysz? (Nem, nem fogsz, de ha mégis, akkor veszel egy újat, mert ez már rég kiment a divatból…) Persze egy-két emléket, ami tényleg fontos, nyugodtan tarts meg. De nem mindegy, hogy ezek egy dobozban elférnek, vagy egy külön szekrény kell nekik…

Használd ki a költözés adta lehetőséget, és kezdj egy kicsit új életet! Hidd el, nagyon jó érzés lesz a lomoktól megszabadulni. Ráadásul ha szabad terek is maradnak a lakásodban, sokkal szellősebb lesz az egész, és jobban fogod érezni magad. „Kevesebb tárgy, kevesebb stressz!” – mondják. És ez így igaz.

Nyitókép: Pexels