Íróból gyilkos: Miért ölte meg Csáth Géza a feleségét?

2021-02-13 Művelődő

Vannak nők, akik életük kockáztatása árán is kitartanak a szerelem mellett. Csáth Géza felesége, Jónás Olga is ilyen volt. Elszántan harcolt a férje gyógyulásáért, és bármire képesnek mutatkozott a férfi kedvéért. Ez lett a veszte.

A kezdetek

Csáth Olga előtt sem élt makulátlan életet. Rengeteg rosszlánnyal volt dolga, szanatóriumi segédorvosként pedig női páciensei rajongását is kihasználta. Szinte tobzódott a testiségben – annyira, hogy naplójában részletesen feljegyezte a különböző nőkkel való nemi aktusait.

Bár a köztudatban íróként és orvosként ismerik, meglepően sokoldalú volt. Hegedült, rajzolt, zongorázott, és mindenbe határtalan szenvedéllyel fogott bele. Nem csoda, hogy nehezen bírta a saját maga által diktált tempót.

Hogy kikapcsolja folyton zakatoló agyát, számtalan ellazulást nyújtó és ajzószert kipróbált. Rengeteg alkoholt ivott, és nyugtatókat is szedett. 1910 április 10-én aztán rátalált a morfiumra, ami az örök gyönyört – és a későbbi, meghatározó véget – jelentette.

…a gyönyörű tavaszi nap sugaraiban fecskendeztem be az asztalomon lévő fecskendővel… – emlékszik meg első morfiumos élményéről.

Olga

A nő, aki hűséget esküdött későbbi gyilkosának, idősebb volt az írónál, és szépnek sem igazán volt nevezhető. Ezért aztán elég nagy döbbenetet keltett a frigyük Csáth baráti körében. Olga szellemileg sem bizonyult igazi partnernek a férje mellett, egyvalamivel azonban végleg megfogta az írót: simulékonyságával és engedelmességével.

A KÉPEN JÓNÁS OLGA, FORRÁS: FACEBOOK

Bármire képes volt a férje kedvéért, aki szinte a végletekig visszaélt a hatalmával. Többek között például arra kötelezte feleségét, hogy elolvassa a más nőkkel való szeretkezésről szóló naplóbejegyzéseit. Olga pedig mindenben támogatta, mindenre bólintott, és mindenbe belement. Bár számtalanszor teherbe esett a férjétől, a férfi kívánságára sokáig elvetette a magzatokat.

Csakhogy ez a határtalan behódolás sem segített az írónak kievickélni téveszméiből, hipochondriájából és drogfüggőségéből. Maga is beismerte egy idő után, hogy segítségre szorul, és több elmegyógyintézetet is megjárt. Tragikus és megdöbbentő kettősséggel élte meg fizikai és pszichés állapotának romlását – orvosként részletesen lejegyezte a tüneteket, és válaszokkal is szolgált.

Úgy gondolta, hogy lecsúszásáért múltbéli traumái felelősek: a húga halála, édesanyja korai elvesztése és az apjával való rossz kapcsolata. A bűvös hármas mellé azonban – állapota romlásával párhuzamosan – egy negyedik indok is társult a részéről: a felesége viselkedése.

Téveszméi miatt egyre inkább meggyőződésévé vált, hogy Olga rendszeresen csalja. Szemérmetlen csábításokkal vádolta, és egyre mostohábbul bánt vele. Bár a házasságuk ötödik évében a nő megajándékozta egy kislánnyal, az író képtelen volt elhinni, hogy a gyermek az övé. A kicsi még csak néhány hónapos volt, mikor apját már ismét az elmeosztályon kezelték egy kórházban.

A gyilkosság

A végzetes napon Csáth megszökött a kórházból. Több kilométeres gyaloglás után belépett a regőci házukba, és  – téveszméinek engedve – három lövéssel végzett a feleségével. A gyilkosság gondolata már korábban sem állt távol tőle, ezt bizonyítja, hogy napokkal korábban egy papírt íratott alá a feleségével. A cédulán ez állt: „Közös elhatározással lettünk öngyilkosok. Jónás Olga”

Olga lelövése után a zavarodott író felvágta az ereit, de öngyilkossági kísérlete nem járt sikerrel: a szomszédban lakó katonaorvos megmentette. Hiába került ismét kórházba, a pszichés állapota tovább romlott. Végül 1919 szeptemberében egy újabb szökése során szerb határőrök állták az útját, akiknek azért esdekelt, hogy lőjék le. Mivel kérését nem teljesítették, egy óvatlan pillanatban mérget vett be, ami szinte azonnal megölte. Így búcsúzott el egy tehetséges író a világtól.

Nyitókép: Wikipédia