Az ágyába csábított minden híres férfit és nőt - Tallulah Bankhead - Igazinő | Igazinő

Az ágyába csábított minden híres férfit és nőt – Tallulah Bankhead

„A szex több formáját kipróbáltam. Amikor a számmal kényeztetek egy nőt alul, megfájdul a nyakam, amikor egy férfit, begörcsöl az állkapcsom, a hagyományos szextől pedig klausztrofóbiás leszek.”

Ez a kissé merész idézet Tallulah Bankheadtől származik, aki főként botrányairól és megszámlálhatatlan szexuális afférjáról híresült el. Imádta a férfiakat, és rajongva imádta a nőket is, szenvedélye nem ismert határokat még házassága idején sem.

Tallulah Bankhead 1902-ben látta meg a napvilágot, befolyásos politikus család gyermekeként. Kislányként  nagyon sokat csúfolták pufóksága miatt, amit úgy próbált meg kompenzálni, hogy állandóan produkálta magát. Idővel aztán a rút kiskacsából gyönyörű nő lett, és megnyílt előtte a világ… 

Élete akkor vett jelentős fordulatot, amikor elnyerte egy amerikai hetilap fődíját, ennek köszönhetően utazhatott New Yorkba. Édesapja színpadi munkát is szerzett neki, így Tallulah egészen fiatalon felléphetett a Broadwayn. Zabolázatlan, erkölcsi aggályoktól mentes jelleme azonban már ekkor megmutatkozott. 18 éves korában összeköltözött a híres tenor, Riccardo Martin lányával, aki bevezette a drogok és az alkohol világába, innentől pedig nem volt megállás. 

A színésznő fél óra alatt képes volt meginni egy üveg bourbont, és ha nagyon belemelegedett a partizásba, akkor egyetlen éjszaka alatt akár 3 doboz cigarettát is elszívott. Barátaival együtt buliról bulira járt, ám első igazi hollywoodi bemutatkozása a magyar származású filmrendező, George Cukor házában történt.

Tallulah semmit nem bízott a képzeletre. Anyaszült meztelenül feküdt egy márványpadon, ölében egy tál szőlővel, így fogadta a vendégeket. Egyes nők persze felháborodtak ezen, sőt, olyan is volt, aki botrányt kiáltott, de a férfiak szemmel láthatóan nagyon élvezték a műsort.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A temperamentumos, szókimondó díva nem annyira színészi tehetségével, mint inkább polgárpukkasztó életvitelével vívta ki magának a figyelmet. Legendák keringtek féktelen tivornyáiról és szexuális étvágyáról. Tallulah kedvenc buli trükkje az volt, hogy a vendéget a hálószobába kísérte, lerántotta férjéről a takarót, és felkiáltott: „Láttál már ekkorát?” Aztán az illető felé fordulva így folytatta: „Nos, drágám, a fegyver csodálatra méltó, de a lövés leírhatatlanul gyenge.” (Nem meglepő módon házassága a szintén színész John Emeryvel csupán 4 évig tartott.) 

Tallulah híres volt arról is, hogy előszeretettel dobott le magáról minden textilt, és imádott bugyi nélkül dolgozni. Ezzel is provokálta a kollégáit és a közönséget. Mindig is nyíltan beszélt biszexualitásáról. Többször hangoztatta, hogy a férfiak csak szexre jók, a nőkkel viszont sokkal értelmesebb kapcsolatot lehet kialakítani.

A híres producer, Monty Banks úgy emlékezett vissza a színésznőre, mint a mértéktelen hedonizmus megtestesítőjére. Egyszer ugyanabban a párizsi hotelben szálltak meg, és Monty szemtanúja volt annak, ahogyan a gyönyörű lányok ki-be járkálnak a színésznő szobájából. 

Rengeteg afférja közül az Eva Le Gallienne-nel folytatott szólt legnagyobbat. Ám Tallulah a kirobbant botránytól egyáltalán nem ijedt meg, sőt, kimondottan élvezte a rávetülő rivaldafényt. Ezután már csak úgy mutatkozott be minden eseményen: „Leszbikus vagyok. Te mit csinálsz?” Később aztán azzal is viccelődött, hogy ő soha nem lenne leszbikus, mert azoknak nincs humorérzékük.

A füstös hangú díva, aki mindenkit „dahling”-nak hívott, olyan hírességeket tudhatott az ágyasai között, mint Marlene Dietrich, Hattie McDaniel, Patsy Kelly, vagy éppen Bea Lillie. Élete egyik legnagyobb vágya pedig teljesült azzal, hogy találkozott Greta Garbóval, ami igazán formabontóra sikerült.

Tallulah odasétált a filmtörténet legtitokzatosabb színésznőjéhez, meghúzta a szempilláját, és annyit kérdezett, hogy valódi-e. Ezután ők ketten „nagyon közeli” barátok lettek, de arról, hogy pontosan mi történt a zárt ajtók mögött, máig is csak sejtéseink lehetnek.

Eltekintve attól, hogy Tallulah a legextrovertáltabb személyiség volt, akivel valaha találkoztam, mindig lehetett rá emberként, barátként számítani. Kedvessége, nagylelkűsége és sziporkázó elméje sok meglepetéssel szolgált” – mondta róla egyik kései barátja, Robert Temple.

„Imádtuk őt – nyilatkozta egyszer Joan Crawford a The New Yorkernek. – Lenyűgözött minket, de halálosan rettegtünk tőle. Olyan tekintéllyel bírt, mintha ő maga lett volna a föld első számú uralkodója, vagy az első nő a Holdon.” 

Tallulah Bankhead 66 évesen hunyt el tüdőgyulladásban, kodeint és bourbont kért az utolsó szavaival. Halálával a világ elvesztette Hollywood aranykorának egyik legfényesebb csillagát.

Nyitókép: Wikipédia