Németh Dorottya fitneszmodell: Anyaként lettem elégedett a testemmel

2021-02-18 Sikk

Egy nő életében mérföldkő a szülés, és az ezzel óhatatlanul járó testi-lelki átalakulás. Csakhogy a mai tökéletesen filterezett Instagram-világban nő legyen a talpán, aki képes nem kétségbeesni a sok szupermamitól.

Anyáktól, akiknek a lakása, a teste és természetesen a gyereke is tökéletes. Ezt az erőltetett, valóságtól elrugaszkodott képet igyekszik árnyalni Németh Dorottya fitneszvilágbajnok, edző, kétgyermekes anyuka a maga kendőzetlen módján.

Teszi ezt annak ellenére – vagy éppen azért -, mert neki is megvoltak a maga hullámvölgyei a szülés utáni testének elfogadásával. Hiszen neki még az is a nyakába szakadt, hogy világbajnokként, edzőként tőle még jobban elvárja a külvilág, hogy szoptatós anyukaként már feszes testtel parádézzon.

Ezzel szemben a valóság:

Az első kisfiam születésekor még a tejbelövelléssel is hosszan küzdöttem. És akkor aztán pont nem érdekelt, hogy mit eszem. Csak az, hogy a testemből táplálhassam a babámat. Aztán idővel rájöttem, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű anyatejhez nem kell naponta több csokit megennem. Lehet egészséges és diétás táplálkozás mellett is elegendő tejem.

Vagyis diétáztál a szoptatás alatt?

A diétát sokan félre szokták érteni. Nem versenydiétára kell gondolni. A diéta az nem önsanyargatás, nem kell lemondani semmiről! Egyszerűen csak mindennek, amit szeretek én vagy a férjem, elkészítem az egészségesebb verzióját. A palacsinta zablisztből is pont olyan finom lehet, mint búzalisztből.

Az Instagram-posztjaid alapján azonban mégsem tudtál fogyni. Mi történt?

Nem. Sőt, még híztam is a szoptatás alatt, és ez első gyerekes anyukaként, tapasztalatlanul nagyon sokkolóan hatott. Folyamatosan hitegettek, hogy majd ha szopizik, fogyok (nem fogytam), ha majd nem szopizik, fogyok (nem fogytam), ha majd újra beindul a menstruációm, elkezdek fogyni… És nem, nem kezdtem el fogyni semmitől. Pedig addigra már szinte versenydiétát követtem.

Folyamatosan fáradt, frusztrált és elkeseredett voltam. Aztán végül kiderült, hogy a terhességem alatt félrediagnosztizáltak, aminek ez lett az eredménye. A szakszerű orvosi segítségnek és az egyénre szabott diétának hála rendbe jöttem.”

És közel egy időben meg is fogant a második fiad?

Igen, és igazából a második várandóssággal érett meg bennem a gondolat, hogy hazataláltam önmagamhoz. Végre tiszta szívből és teljesen őszintén mondhatom, hogy jól érzem magam a bőrömben. Valószínűleg ezért is tudom ezt mindenféle rossz érzés nélkül – adott esetben számolva a negatív kritikákkal – közreadni a közösségi médiában.

Eleinte még a férjem sem értette, és őszinte döbbenettel kérdezte: „Miért mutogatod a hájadat?” (Nevet.) Ezen a ponton leültem vele, és elmagyaráztam, hogy nekem ez mennyire fontos, mennyire felszabadító, hogy végre minden apró kétség, kérdőjel nélkül önazonos lehetek.”

Hogy állsz a régi énedhez?

Nem akarom megtagadni a múltamat. Imádtam versenyezni, kihozni egy maximumot a testemből, amihez kőkemény elszántság kellett. Nem számított, hogy mit kell ennek alárendelnem. Viszont, ha most visszanézem azokat a képeimet, akkor egy összesavanyított múmia néz rám. Persze ez ambivalens, mert az anyaságom előtti életem legszebb élményei kötődnek hozzá. De akkor is tudatosítani kell, hogy a versenyforma az versenyforma. Nem lehet egész évben annyira kiszipolyozni a testet.

FORRÁS: NEMETHDOROTTYAFITNESS.HU

Hol tartasz most?

Úgy érzem, hogy az utamon vagyok. Mindig is értéket szerettem volna teremteni. Segíteni az egészséges életmódra való ráállást, aminek igenis hangsúlyos része, hogy finomakat eszünk. Remélem, látszik az oldalamon, hogy nincs sanyargatás. (Nyálcsorgatóak Dóri finomságai, a szerk.) Nem a mérleg határozza meg az ember boldogságát.

Végigkísérte az életemet, hogy kilógtam a sorból. Jóval hamarabb cicisedtem, mint a kortársaim, és végtelenül szégyelltem magam miatta. Folyamatosan úgy éreztem, hogy nem vagyok elég jó, elég értékes. Most először érzem azt életemben, hogy igazán boldog vagyok.”

Nyitókép: NEMETHDOROTTYAFITNESS.HU

Tovább olvasok