Nem, nem fogok elsorvadni, ha nem eszem húst!

Divatdiéták jönnek-mennek, étrendek, alapanyagok kerülnek piedesztálra, majd süllyednek a múlt jótékony homályába. Ellenben a vegán – pro és kontra – vita nem akar csitulni.

Ezt már csak tetézte, amikor kijött a Game Changers film, amit egyesek egyenesen „vegán hazugsággyárnak”, tudományosan megalapozatlannak, egy a sok közül hollywoodi pénzes produkciónak tituláltak. Természetesen a másik oldalon pedig az egekig magasztalták.

A kérdés, hogy vajon hol lehet az igazság. Szerintem, legyen ez bármekkora klisé is, de középen. Mondjuk, könnyen vádolhat bárki azzal, hogy két év növényi táplálkozás után elfogult vagyok. Ám legyen, bevállalom.

Sőt, mást is megosztok veled, ha még nem mentem teljesen az agyadra, és nem veszítettelek el. Engem nem a Game Changer film, nem az állatok iránti szeretet (bár nagy rajongójuk vagyok), de még csak nem is a bolygó megmentése terelt a növényi étrend felé.

Vigyázat, ez nem vegánság!

Nem vagyok vegán, mert a fogalom maga az állatok tárgyként kezelésének megszüntetéséről szól. Ennek a média által felkapottabb formája, amikor vegán aktivisták vágóhidakra lopóznak be az éj leple alatt, és megpróbálják a halálsoron lévő bocikat kiszabadítani.

Azt, hogy ez mire jó, és mire nem… egyszerűen csak ne firtassuk. Azt viszont jó tudni, hogy a vegán kifejezést Donald Watson 1944-ben használta először. Szóval, nem egy teljesen új keletű dologról van szó. Ellenben, ha nem vagyok vegán, és nem a hollywoodi szuperprodukció térített meg, akkor mi is vagyok? A nagy 21. századi fogyasztói társadalom áldozata, aki azzal bünteti magát és a pénztárcáját, hogy méregdrága vegán húsutánzatokat és tejmentes „tejterméket” vásárol? Nem!

Használd az eszed!

Nem kell ahhoz tudósnak vagy kifejezetten szakértőnek lenned, hogy megértsd: a feldolgozott készételek egészségtelenek. És ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy húsos vagy növényekből előállított ételekről beszélünk. Szerintem azt senki nem vitatja, hogy az erősen feldolgozott felvágottak, cukros fánkok, sós chipsek nem az ember egészségének megőrzését szolgálják.

FORRÁS: UNSPLASH

Mert azzal kár is lenne vitatkozni, hogy a gyorskaja meg a cukros üdítő káros. Mégsem szokott senki megborulni azon, ha valaki elmeséli, hogy gyorskajáldában járt. Ugyanakkor, ha én megemlítem, hogy nem eszem húst, tojást és tejterméket, akkor a többség okvetlenül elkezd aggódni az egészségemért. Félelmükben sokan egyből fel is fedezik rajtam a fehérjehiány jeleit.

Aki valamiben is megpróbál eltérni az adott társadalmi normáktól, az idővel megszokja, hogy olykor furcsán méregetik. Nekem a növényi étrend már egy sokadik ilyen az életemben. Lepereg rólam, hogy nyúlkajának, nyúltápnak és hasonló nyalánkságoknak nevezik a főztömet. Nem zavar. Az viszont igen, hogy sokan azért vetik el a növényi étkezést – és a vele járó számos kiváló, tudományosan alátámasztott egészségügyi előnyöket -, mert tévesen tájékozódtak. Íme, a kedvenc kifogásaim.

A vegán kajákra a gatyád is rámegy! 

Valóban megtörténhet, ha divatból csinálod. Azonban ha komolyan gondolod, és az egészséged van fókuszban, akkor némi utánaolvasással nemcsak egészségesen, de olcsón is ehetsz!

Fehérjehiányban fogsz elpatkolni!

Ennek igen kicsi az esélye, mert most kapaszkodj meg: mindenben van fehérje! A növényekben is. Az természetesen más kérdés, hogy miben mennyi – de valójában ez is a mai kor találmánya, hogy húst hússal kell enni. Egyébként meg a hüvelyesek kiváló fehérjeforrások. A szervezeted 2-3 hét alatt hozzá tud szokni, és utána már a bélgázoktól sem kell tartani.

El fogsz hízni a sok szénhidráttól!

Előfordulhat, ha csak azt eszed, és kipukkadásig. Ám ha ésszel csinálod, akkor észre fogod venni, hogy jóval többet eszel, mint “mindenevő” korodban, és mégsem hízol. Sőt, tele vagy energiával, és csak azt fogod sajnálni, hogy nem vágtál bele hamarabb!  Szóval, ha kacérkodsz a növényi étrenddel, akkor nyugodtan kísérletezz vele! Meg az sem baj, ha megnézed a fent említett filmet.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok