Intimitás-koordinátor: Az ágyjelenet nem okozhat traumát a színészeknek!

Félmeztelenül térdelt a sarokban, és tudta, hogy mindjárt orális szexet kell imitálnia. Habár műpéniszt használtak, rettegéssel töltötte el a gondolat, hogy az internetet ellepik a jelenetről készült képek. 

Emily Meade-nek, a Fülledt utcák című sorozat prostiját alakító színésznőnek egyetlen gondolat futott át a fején: mi van, ha egy nap ezt a leendő gyerekeim is látni fogják? Meade az HBO-hoz fordult szakértői segítségért, és megkapta azt az embert, akiről addig nem is tudta, hogy létezik: az intimitás-koordinátort.

Szemléletváltás Hollywoodban

Izgatottan nézzük a vásznon vagy a képernyőn a szinte művészi módon megkoreografált pofonokat, verekedéseket. Nem véletlenül, komoly stáb dolgozik azon, hogy elhiggyük: az a bizonyos jobbhorog tényleg nagyon fájhatott. Miközben az akciójelenetnek saját protokollja, technikai kisokosa van, furcsa módon eszköztelen a stáb, ha az intim jelenetekről van szó.

Természetes, hogy begyakorolják a rúgásokat, de vajon mitől veszélytelenebb egy meztelen epizód, ahol a színész a legkiszolgáltatottabb helyzetbe kerül? Miért gondolják, hogy könnyebb orgazmust produkálni egy vadidegennel a kamerák előtt, mint elesni egy ütéstől?

Bár lett volna intimitás-koordinátor a korai filmjeimnél, hogy szóljak neki, mint egy barátnak: megkérnéd a másikat, hogy ne tegye oda a kezét?

Így reflektált Kate Winslet arra a jelenségre, hogy egyre több filmes szolgáltató érzi kötelességének, hogy szakembert alkalmazzon az intim részeknél.

Salma Hayeket a Frida című filmben az elhíresült Harvey Weinstein kényszerítette a szexjelenetek leforgatására, és hasonló kényszerről számolt be Emilie Clarke is, a Trónok harca sztárja. Keira Knightley pedig nemrég közölte, hogy férfi rendezővel többé nem forgat szexjelenetet. A film- és sorozatipar hemzseg azoktól a sztoriktól, melyek forgatókönyvét a szégyen, a zavar és a megalázottság írta.

FORRÁS: PEXELS

A metoo-mozgalom árnyékában azonban Hollywoodban is strukturális változások indultak el. Egyre kevésbé érvényes az a szemlélet, hogy a filmiparban mindig is így működtek a dolgok. És egyre kevesebbszer hangzik el a mondat: „Ha nem csinálod, ezrek állnak mögötted, akik hajlandók megtenni.”

Csak a fenekemet vegyétek, köszi!

Mit csinál pontosan az intimitás-koordinátor? Koreografál, figyel, biztosítja a határokat. Hidat képez a színészek és a stáb között, hogy senki ne sérüljön érzelmileg. Ha például valakit trauma ért a múltban, másképp reagál arra, ha mondjuk megragadják a vállát, vagy rácsapnak a hátsójára.

Egy cirógató mozdulat is tűnhet szorításnak, ha nem tisztázzák, ki mit ért egy érintés alatt. A komoly szexjelenetek különösen megterhelők lehetnek, ezért először megbeszélik a legapróbb részletet is. A konzultáció után jöhet a záradék átbeszélése, a koreográfia, majd a privát próba ruhában. Így a színészek testileg-lelkileg felkészülten érkeznek a felvételre a szűkített stáb elé.

A meztelenségi záradék tartalmazza a kikötéseket, hogy valaki például a mellét nem hajlandó megmutatni, valaki meg a belső combját. Az sem mindegy, hogy a szex szimulálása két ember között történik vagy édeshármasban, ágyban vagy egy fagyos erdőben. Esetleg erőszakos kontextusban.

Szemből vagy túl közelről általában nem szeretik a színésznők, oldalról viszont szívesebben vállalják a meztelenséget. A jelenet leforgatása után fontos a lelki lezárás is, hogy ne gabalyodjon össze a munka és a magánélet. A test kiteregetése nem csupán fizikailag, de mentálisan is igénybe veszi a színészt, nem lehet egyszerűen kisétálni az ajtón, miután elhangzott az „ennyi!” felkiáltás. Nem szabad úgy elmenni, hogy a karakter még viszi magával a vágyat, a frusztrációt, a hevesebb érintést.

Péniszcsésze és diszkrét társai

Bizony, ahogy a stáb többi tagja, úgy az intimitás-koordinátor is felszereléssel érkezik a helyszínre. Mit rejt a táskája? Mentolos cukorkát, melegítő párnát, aloe vera gélt irritáció ellen. Vagy a teljes komfort kedvéért bőrszínű alsóneműt, ami megakadályozza a közvetlen érintkezést. De találunk még a táskában péniszcsészét a takaráshoz, glicerines vízpermetet a tökéletesen fülledt izzadságcseppek eléréséhez, vagy nemi matracot, hogy elkerüljék a testek túlzott súrlódását.

No és persze mindig jól jön egy mellbimbó fedő, fanszőr paróka vagy műpénisz – tehát amit a vásznon látunk, nem biztos, hogy valódi.

A népszerű Bridgerton című sorozat főszereplői is úgy vélik, hogy a rengeteg erotikus jelenet fesztelen leforgatása a produkció intimitás-koordinátorának volt köszönhető. „Mini jógalabdákat használtunk a testünk között, hogy biztonságban érezzük magukat, és sokat gyakoroltunk, amitől kényelmes lett az egész” – nyilatkozta Phoebe Dynevor, a Daphne-t ábrázoló színésznő.

Az iparág csípős nyelvű kritikusai anno természetesen készen álltak a bírálattal: akkor ezentúl majd evési koordinátort is alkalmazni kell? A változás azonban szerencsére elkezdődött, amivel nem csupán a stáb jár jól, hanem a néző is. Hiszen ahogy az életben, úgy a vásznon is valódi(nak vélt) szenvedélyre vágyunk. Még ha kicsit glicerin ízű is.

Nyitókép: Pexels

Tovább olvasok