Te is állatbarát kozmetikumokat használsz, ugye?!

Ki ne szeretné csökkenteni az ökológiai lábnyomát pár apró, de mégis fontos változtatással? Nem kell megijedni, nem arról van szó, hogy minden bolti kozmetikumról azonnal le kellene mondanunk és házi kenceficéket keverni helyettük. 

Az utóbbi is egy szuper opció, viszont elsőre csak kis lépésekben haladjunk a tudatosság felé!

Válasszunk környezet- és állatbarát márkákat!

Egyre több és több márka dönt úgy, hogy leállnak az állatkísérletekkel és sokkal természetesebb összetevőkkel fognak dolgozni a jövőben. Azon sem kell aggódnunk, hogy ezeknek a termékeknek rosszabb vagy gyengébb lenne a minősége. Sőt. Ezt a minimális odafigyelést már pár héten belül meg fogja hálálni a bőrünk.

Ne gyűjtögessünk!

Igen, tudom, hogy a kuponnapok alkalmával sokkal könnyebb bűnbe esni felhalmozás terén, de teljesen felesleges. Nem arra gondolok, hogy veszünk 1-2 flakon tartalékot a kedvenc samponunkból vagy testápolónkból. Hanem amikor 5 vagy több flakont szerzünk be belőle. Sajnos én is elkövettem már ezt a hibát, aztán időközben találtam egy olyan újdonságot, ami jobban megfelel az igényeimnek, mint a “raktáron” lévő termék.

FORRÁS: PEXELS

Próbáljunk ki csomagolásmentes kozmetikumokat!

Jó pár olyan üzlet létezik, ahol felesleges műanyag-felhasználás nélkül is megkaphatjuk, amit szeretnénk. Például akadnak szilárd samponok és tusfürdők is a piacon, amik ugyanúgy néznek ki, mint egy szappan. Kicsit drágábbak, mintha a megszokott flakonos csomagolást választanánk, viszont cserébe sokkal tovább tartanak. Sőt, van alapozó, rúzs és highlighter is ugyanezzel a koncepcióval.

Kerüljük a műanyag részecskés bőrradírokat!

Nagyon sok olyan fizikai hámlasztót készítenek a gyártók, amikben kicsi műanyag gömböcskék találhatóak, amik leradírozzák a bőrünkről az elhalt hámsejteket. A bőrünkben nem tesz komolyabb károkat, a lefolyóban és a csatornákban már annál inkább. Ezek a műanyag darabok több évtized múlva fognak csak felbomlani, addig pedig a bolygónkat károsítják. Tökéletes természetes alternatívák a gyümölcsmagokkal vagy kávézaccal gazdagított arc- és testradírok!

Van már mosható sminklemosó korongod? 

Elsőre nagyon furcsán hangzik, de sokkal könnyebben meg lehet szokni, mint azt hinnénk. A bambuszból vagy pamutból készült korongokkal is ugyanolyan hatékonyan lehet lemosni a sminket, mint a vattából készültekkel. Miután használtuk őket, kimoshatjuk kézzel, vagy akár mosógépben. A szilikonból készült fültisztító pálcika pedig igazi szuper találmány. Langyos, szappanos vízzel pillanatok alatt újra tiszta lesz.

+1 Gyűjtsük a visszaváltható csomagolásokat!

Több hazánkban is elérhető márkánál van olyan lehetőség, hogy ha összegyűjtjük x darab termék üres csomagolását, cserébe választhatunk magunknak valamit az üzletből. Mindenhol másféle  ajánlatok vannak, valahol akár arcpakolást, rúzst vagy testvajat is kaphatunk a márka iránti hűségünkért cserébe.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok