A nagy csokiháború, ami még a Pentagont is érintette... - Igazinő | Igazinő

A nagy csokiháború, ami még a Pentagont is érintette…

Nem tudom, ti hogy álltok a csokival, de én körülbelül úgy, mint Gombóc Artúr: szeretem a „kerek csokoládét, a szögletes csokoládét… minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”

És hát igen, a világ talán két legnagyobb rivális csokigyára, a Mars és a Hershey’s édességei között sem akadtam eddig olyanra, ami ne lett volna kedvemre. Az tiszta sor, hogy mindkettő termékei finomak és világhírűek – de azt már kevesebben tudják, hogy a nemzetközi ismertségig vezető útjuk elég sokszor keresztezte egymást.

Mars Hershey’s nélkül? Aligha…

A két vállalat a mai napig egymás legnagyobb riválisa, de volt idő – a múlt század elején -, amikor a Mars fennmaradása konkrétan a Hershey’s gyártól függött. Ugyanis utóbbi volt a Mars beszállítója, mivel más egész egyszerűen nem tudta akkora mennyiségű nyersanyaggal ellátni, amennyire szüksége lett volna. De a Hershey’s nem sokat teketóriázott, eladta a csokit a Marsnak – természetesen eszeveszett magas áron.

Az egész történet úgy indult, hogy Frank Mars segítséget kért a Hershey’s akkori igazgatójától, William Murrie-től új terméke, a Milky Way gyártásához. (Ez a Milky Way nem az, amit mi Európában ismerünk, hanem a mi Mars szeletünk).

Tekintve, hogy abban az időben a Mars Inc. egy helyi vállalkozásnak számított, Milton Hershey nem látott veszélyt abban, hogy tejcsokoládéval lássa el. Miután a Milky Way népszerűsége egy szempillantás alatt a csillagos égig ért, a Mars lett a Hershey’s legnagyobb ügyfele.

A nagy csokiháború

Hogy a Milky Way sikerével felvegye a versenyt, a gyár alapítója, Milton Hershey előrukkolt egy új csokival. Ez a Mr. Goodbar névre hallgatott, és pörkölt földimogyoró volt benne. Erre a Mars előállt a Snickers csokival, plusz készített egy nugát töltelékes verziót is, amit 3 Musketeersnek nevezett el. Azóta is mindkét édesség sikere töretlen.

A II. világháború tovább mélyítette a két cég közötti ellentétet, ugyanis mindkettő a kormányzati kapcsolatain dolgozott, hogy a külföldre vezényelt katonákat elláthassák csokival. A Hershey’s előrukkolt egy D Bar nevű termékkel, ami proteinben gazdag volt, 600 kalóriát tartalmazott, és 50 Celcius-fokig nem kezdett el olvadni.

FORRÁS: UNSPLASH

Heti 24 millió darab legyártására kaptak megbízást. Viszont ez a ”csoki” nem volt valami finom, a szájban tulajdonképpen elporladt. Ellenben a Mars új nyalánkságával, az M&M’s drazséval, ami a vékony cukorkarétegnek köszönhetően szintén nem olvad, és ráadásul eszméletlen finom. Így simán lenyomta a Hershey’s D Barját.

A rivalizálás ezek után még durvább szinteket ért el. Az öbölháború után a Mars leszerződött a Pentagonnal, hogy kifejlesszen egy nem olvadós csokit – ez versenytársának nyilván nem esett jól. Így megvádolták a Marsot, hogy nem tartják be az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság) cukortartalomra vonatkozó előírásait. Ezt követően még perekkel fenyegetőzések egész sora következett – és a kezdeti együttműködés sajnos teljesen a feledés homályába merült…

Profit vagy közösségépítés?

Noha mindkét vállalat nemzetközi ismertségre és elismertségre tett szert, vállalati értékeikben nem különbözhetnének jobban. A Hershey’s mindent összevetve nem olyan sikeres, mint a Mars. De olyan alapokra épült, mint például a közösség építése – illetve a bevételből is jócskán fordított arra, hogy a sikereihez hozzájárulókat jutalmazza.

Ezzel szemben a Mars mindig is egy nagyon profitorientált cég volt. Hogy miből adódik ez a különbség? Nos, feltehetően a két alapító, Frank Mars és Milton Hershey személyiségjegyei tükröződnek vissza még mindig az általuk alapított vállalatok cégpolitikáján – még hosszú évtizedek múltán is.

Nyitókép: Pexels