„Néhány ember sosem őrül meg. Milyen szörnyű életük lehet.” – Bukowski

Charles Bukowski az egyik kedvenc íróm, és meghatározó volt számomra, amikor találkoztam a gondolataival, a világszemléletével.

Viszont őszintén – úgy gondolom, hogy divatos lett minden írását nagyra értékelni. Pedig azért sok van közöttük, ami egyszerűen szar. Szerintem ő is egyetértene velem, és még azon se nagyon botránkozna meg, hogy így minősítem – tett ő ennél sokkal rosszabbat is.

A borgőzös, alkoholmámorban fogant szösszenetei nem minden esetben tekinthetőek a világirodalom remekeinek. Mégis számomra sokszor letaglózó az az őszinteség, nyíltság, amivel írt. Ahogy egy lepusztult proli közegből néha olyan mély gondolatok bukkannak elő, amire nem is számítanánk. A halála évfordulójának alkalmából összegyűjtöttem pár – szerintem – jó idézetet tőle.

FORRÁS: FACEBOOK

„Az a baj a világunkkal, hogy az intelligens emberek tele vannak kételyekkel, míg az ostoba emberek tele vannak önbizalommal.”

„Meg kell halnod párszor, hogy valóban elkezdj élni.”

„A jóságra néha a pokol kellős közepén bukkan rá az ember.”

„Amikor az embert betemetik a nehézségek, és nem lát kiutat, lehet, hogy egy pillanatig sem foglalkozik az elveivel.”

„Néhány ember sosem őrül meg. Milyen szörnyű életük lehet.”

„Nyilván mindenki

különc a maga módján

de annak érdekében

hogy az ember

normálisnak tűnjön a világ

szemében

legyőzi ezt a különcséget

és így lerombolja

azt, amire hivatott.”

„Mi az istenért nem tud egy nő egy férfit szeretni azzal együtt is, ha néha hibázik? Együtt lenni, az a csoda; együtt lenni valakivel és törődni vele. Együtt aludni úgy, hogy összeérnek a lábfejek, összeérnek a lábak. Aludni és együtt lenni. Csak az erősek tudnak egyedül élni, az erősek és az önzők.”

„A gond és fájdalom tartja az embert életben. Vagyis az, hogy az ember megpróbálja a gondot és a fájdalmat elkerülni. Nálam ez teljes munkaidős állás volt.”

„A környéken lakó többi gyerekkel (…) se jöttem jól ki. Persze apám se volt a segítségemre. Egyszer például vett nekem egy íjat nyíllal és mellé egy indiánfelszerelést, amikor a többiek mind cowboy ruhákban jártak.”

„A szabad lélek ritka, de azonnal megismered, amikor meglátod – alapvetően azért, mert jól vagy, nagyon jól érzed majd magad, amikor a közelében leszel.”

„A legfontosabb az, hogy milyen jól mész át a tűzön.”

„Vannak rosszabb dolgok is mint

az egyedüllét

de sokszor évtizedek szükségesek ahhoz

hogy erre rájöjjünk

és még gyakrabban

amikor ez megtörténik

már túl késő

és semmi sem rosszabb

mint a

túl késő.”

„Az élet olyan kedves, amennyire hagyod, hogy kedves legyen.”

„Ha elveszted a lelked és tudod is azt, akkor még mindig van egy lelked, amit elveszíthetsz.”

„Ha képes vagy szeretni, magadat szeresd először.”

Nyitókép: Facebook

Tovább olvasok