Vitamindús finomságokkal harcolok a harmadik hullám ellen!
Talán még soha nem volt annyira fontos odafigyelni a táplálkozásunkra, mint most, a pandémia idején. Márciusra egyébként is kezdenek kiürülni a vitamin és ásványianyag raktáraink.
De itt, a harmadik hullám kellős közepén, még evidensebb, hogy támogatni kellene az immunrendszerünket. Így aztán bölcsen tesszük, ha C- és D-vitaminnal turbózzuk fel magunkat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szintetikus vitamin tabletták felszívódása rosszabb, mint a természetes módon bevitt vitaminoké.
De mit tehetünk, ha márciusban még nincs olyan friss zöldség és gyümölcs, ami a segítségünkre lenne ebben? A válasz nemesen egyszerű: abból élünk, ami van.
Új szuperhős a városban: a D-vitamin
Hogyan juthatsz hozzá? Lazaccal, tőkehalmájjal, tojással, tejjel, zabbal és gombával is bevihetjük a szervezetünkbe. Nincs is másra szükséged, mint egy jó kis reggelire vagy ebédre ezekből a hozzávalókból. Például készíthetsz magadnak egy finomságos almás-fahéjas zabkását.
Hozzávalók:
- zabpehely
- alma
- fahéj
- eritrit vagy cukor
- tej vagy mandulatej
Elkészítés:
Áztasd be a zabpejhet mandulatejbe (vigyázz, sokat felszív!), majd reggel, amikor már jól megszívta magát, ízesítsd alma kockákkal, fahéjjal és édesítővel.
Ebédre pedig ellenállhatatlan és villámgyors opció lehet a juhtúróval töltött gombafej.
Hozzávalók:
- nagy kalapos, töltésre alkalmas gomba
- juhtúró
- edami sajt
- bors
- petrezselyem
Elkészítés:
A gomba tönkjét leszeded, apró kockákra vágod, és hozzákevered a juhtúróhoz. A tölteléket belegyömöszkölöd a kalapba, megszórod egy kis edami sajttal, borsozod és sütőpapíron 180 fokon 15 perc alatt készre sütöd. Petrezselyemmel megszórva tálalod.
Azonban fontos megjegyezni: pusztán étkezéssel nem juthatunk elegendő D-vitaminhoz. Probléma, hogy az újabb szigorítások és a távolságtartás miatt sokan kevesebb időt töltenek a szabadban, pedig a D-vitamin-hiányt már napi 15 perces napfürdővel pótolhatnánk.
C-vitamin, a szárnysegéd
Hogyan juthatsz hozzá? Minél több magas C-vitamin tartalmú zöldséggel és gyümölccsel, amit hőkezelés nélkül fogyasztasz el. Ugyanis ez a vitamin 50 Celcius-fok felett lebomlik. Egyél minél több paprikát, kivit, petrezselymet, almát, savanyú káposztát és céklát!
Ha viszont nincs kedved petrezselymet nyers céklával rágcsálni – amit tökéletesen megértek -, fogadd meg a tanácsot: a zöldséget inni kell, a gyümölcsöt meg enni. A mottó a jegyében szuper választás az immunerősítő zöld, petrezselymes smoothie.
Hozzávalók:
- 1 banán (érett)
- 1 alma vagy körte, de nagyszerű választás a spenót is
- fél csokor petrezselyem
- tej vagy mandulatej (amennyit felvesz)
Elkészítés:
Dobj be mindent a blenderbe, töltsd ki egy pohárba, és idd meg. A hozzávalók mennyiségét a saját ízlésednek megfelelően változtathatod.
Nyitókép: Unsplash