24 év nemi erőszak – Elisabeth Fritzl rabsága után is hitt a szerelemben

Nos, ha azt gondoljátok, hogy a gyilkosoknál nincsenek kegyetlenebb bűnözők, akkor el kell, hogy keserítselek titeket.

A gyerekrablók legalább ilyen borzalmasak. Azok, akik hónapokig, akár évekig fogva tartják áldozatukat embertelen körülmények között. Ám szerencsére akad, aki megmenekül…

8 év egy földalatti bunkerben

Gondolom, Natascha Kampusch neve mindenkinek ismerősen cseng. Ő volt az a lány, akit 8 éven át tartott fogva Wolfgang Priklopil egy Bécshez közeli ház pincéjében. Natascha elrablásakor mindössze 10 éves volt, de ez fogvatartóját nem gátolta abban, hogy a lányra bízza a háztartás vezetését. Sőt, abban sem, hogy heti kb. 200 (!!!) alkalommal kékre-zöldre verje a kislányt, majd sérüléseit lefotózza. Kampusch később bevallotta, hogy Priklopil szexuálisan is bántalmazta őt.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A lánynak végül 18 éves korában, a csodával határos módon sikerült megszöknie. Fogvatartója ezt követően öngyilkos lett – nyilván nem akarta megvárni, hogy a hatóságok büntessék meg…  A történtek ellenére úgy tűnik, Natascha kiegyensúlyozott életet él. Történetéből két könyvet is írt, az első címe 3096 nap, ebből film is készült. A második 2016-ban jelent meg A szabadság 10 éve címmel.

Priklopilt láthatóan nem gyűlölte, sőt, mikor a halálhírét megkapta, sírt, és gyertyát is gyújtott érte – így többen feltételezték, hogy Stockholm-szindrómában szenved, amit azonban ő minden alkalommal határozottan visszautasított. De az azért jelenthet valamit, hogy Prikopril házát megvette, és sokáig vissza is járt oda…

18 év egy hátsó udvarban

Jaycee Lee Dugard-t szintén kislány korában, 11 évesen rabolta el Phillip és Nancy Garrido. A lányt az udvarukban, egy fészer darabokból és rongyos sátrakból összetákolt sufniban tartották – 18 éven át… Garrido elméje nem volt tiszta.

Valamiféle egyházat szeretett volna alapítani, és ehhez szüksége volt egy szexrabszolgára, aki Jaycee lett. Több ízben meg is erőszakolta, így a kislánynak – aki első szülésekor még csak 14 éves volt – 2 gyermeke született rabsága ideje alatt. Mindennemű orvosi felügyelet és segítség nélkül. A lányok anyjuk szabadulásakor 11 és 15 évesek voltak.

A Garrido-házaspár végül magát buktatta le, ugyanis a végére már olyannyira bátrak voltak, hogy Phillip (aki szexuális bűncselekményért elítélt bűnöző volt) magával vitte mindhárom lányt egy kötelező jelenésére a rendőrségre. Ott aztán többeknek szemet szúrt a lányok furcsa viselkedése, és így derült fény az igazságra.

Az egész történetben az a legelképesztőbb, hogy Garrido pártfogója 60, azaz hatvan alkalommal látogatta meg őket, és egyszer sem tűnt fel neki, hogy valami nem stimmel. Érthető módon Jaycee 20 millió dolláros kártérítést kapott Kalifornia államtól a sorozatos mulasztások miatt.

Szabadulása után aztán sikerült visszatérnie egy normális élethez. Lányait egyetemre járatja, írt két sikerkönyvet, és létrehozott egy alapítványt, mellyel olyan családoknak próbál segíteni, akik valamilyen nagy krízist éltek át.

7 szülés egy pincében

Elisabeth Fritzlt a saját apja zárta be a házuk alatt található pincébe 1984-ben, és napi háromszor-négyszer magáévá tette az akkor még csak 18 éves lányt. Elisabeth rabságának 24 éve alatt 7 gyermeknek adott életet (közülük egy ikerpár egyik tagja születése után pár nappal elhunyt). A kicsik közül három az anyjával élt a pincében, három pedig Joseffel és feleségével, Rosemarie-val.

A nő állítólag semmit sem tudott róla, hogy lánya a pincében raboskodik. Ugyanis amikor Elisabeth eltűnt, apja egy levelet íratott vele, miszerint csatlakozott egy szektához. A gyerekek feltűnését is hasonlóképpen rendezte: Elisabeth leveleket írt melléjük, és így küldte őket haza a szüleihez.

Végül úgy sikerült kiszabadulniuk, hogy a legnagyobb lány, Kerstin – akit nagyapja és egyben apja szintén szexuálisan bántalmazott – annyira beteg lett, hogy kórházba kellett vinni. Ekkor Elisabeth segélykérő levelet csempészett lánya zsebébe, melyet az ápolók szerencsére megtaláltak a vizsgálatok közben.

Szabadulásuk után a nő és gyermekei egy ideig idegszanatóriumba kerültek, majd vidékre költöztek, és igyekeznek anonimek maradni. Elisabeth végül a testőre személyében talált társra, ami megerősítette hitét abban, hogy „a szeretet a legerősebb”.

Nyitókép: UNSPLASH

Tovább olvasok