Vegán kontra húsevő: Ilyen egy igazi randikatasztrófa!

„Covid negatív, vegán pozitív” – hangzott el a randevú második percében, és felnevettünk. Jó kombinációnak tűnik, akármi lehet belőle, gondoltam.

Akkor még nem sejtettem, hogy vissza fogom sírni a labdázó tehénkés videót és a csicseriburgert. Tíz-tizenöt éve vegánnak lenni annyit jelentett, hogy szójatejjel ittad a kávédat, a müzlidbe szójakockát tettél, ebédre pedig tofut lapátoltál magadba grillezett zöldséggel.

Manapság viszont már a gyorséttermek óriásplakátjain mosolyog ránk a golden nuggets, ami kívánatos, ropogós és húsmentes. Zajlik a vegán forradalom, és a növényi alapú húspótlók lassan kivájják saját helyüket a fogyasztók új generációjának menüjében. Új zöld közösségek jönnek létre, és már a Google-térkép tüskéi is feldobják a legmenőbb vegán helyeket. Úgy fest, végre megszabadulunk a tofutól.

Vegánnal randizni életérzés lehet, filozófia, ezért úgy döntöttem, belevágok. Engem nem taszít a növényi alapú étel, rendszeresen ebédelek a lakásom közelében lévő vegán bisztróban. Ez nem csupán a bolygó szempontjából, de magánéleti szempontból is pirospontnak bizonyult: a céklaburger felett jóízűen vitattuk meg a Földünk jövőjéért folytatott küzdelmet.

Állatszerető, érző lényként engem is undorral töltenek el a kizsákmányoló, nagyipari állattartásról szóló képek, cikkek. Én is szeretnék egy nagy kertet, ahol a Milka névre hallgató tehénkém labdázik. Übercuki.

FORRÁS: UNSPLASH

Persze bonyolítja a helyzetet, hogy imádom a vajat, ami viszont állati eredetű. Tudom, hogy a mai gazdálkodási módszerek nagy része kiszipolyozza a bolygót, az állatokat, és üdvösebb lenne, ha kisebb farmokon boldog jószágokat tartanának.

Alacsonyabb rendű a húsevő?

A harmadik randira már könyvet kaptam a vegán életformáról, és egy furcsa mosolyt, amikor sima tejjel kértem a kávémat. „Hát ennyire szereted az állatokat?” – hangzott el a kérdés. És rögvest beugrott a cikk a mandulatejes szurkálóról, aki az állati-növényi tejről szóló vita hevében kést rántott…

Igen, léteznek extrém vegánok, akik graffitiznek, hentesüzletekben vandálkodnak vagy állattenyésztőket zaklatnak. Természetesen nem ez a fősodor, nekem mégis az volt az érzésem, hogy morálisan a randipartnerem alá csúsztam. A bugyogó tehéntej poklába.

A téma sokkal komplexebb annál, hogy egy zacskó szójapehellyel elintézzük. Ökoszisztémánk a ragadozók és zsákmányállatok önszabályozó egyensúlyára támaszkodik. Halál nélkül nincs élet – bármit is eszünk, valaminek meg kell halnia. Régóta vitatkozunk a húsevés etikájáról, és a diskurzust nem segíti elő az a szélsőséges nézet, hogy például a kiskorúak hússal való etetése gyerekmolesztálás.

Számos szakértői vélemény született a témában, mely igazolja, hogy az emberi fejlődést tekintve alapvetően húsevők vagyunk, ugyanakkor a növényalapú táplálkozástól sem fogunk megbetegedni. Nincs szuperbiztos bizonyíték arra, hogy melyik életmód a jobb, hiszen mindkettőt alá lehet támasztani orvosi értékekkel.

Az én tányérom, az én szabályaim

Mint mindig, ezúttal is a rugalmas hozzáállás a célravezető. Egyik csoport sem állhat morálisan a másik felett, mindenkinek joga van eldönteni, mit eszik. Hogy miért nem olyan egyszerű lebeszélni az embereket a húsról? Mert a kultúránk része, mert nagyanyánk rántott csirkéjén szocializálódtunk, ami felett összegyűlt a család.

És félünk attól, mi történne, ha holnaptól elvennék tőlünk a húst. Mert szeretjük az ízét, a textúráját. Mert a növényi alapú élelmiszerek egy részének tényleg fura az íze. Ráadásul drágák. Amíg 2-3 doboz hagyományos tej ára kijön egy doboz növényiéből, addig nem várható tömeges életmódváltás.

De a tudatos, felelős étkezés azért nem rakétatudomány, és lehet pénztárcakímélő. Nem hiszem, hogy le tudnék mondani a húsról, de van, hogy hetente csak egyszer eszem (ha nem számítjuk ide a tonhalkonzervet). Képtelen lennék margarint a számba venni, de kistermelőtől veszem a tojást. Közben pedig bővítem a témában az ismereteimet, és lelkesen nevelem az erkélyemen a friss zöldeket.

Ami pedig a vegán randipartnert illeti, negyedik találkozóra már nem került sor. Tudom, tudom, a szója átka szálljon rám!

Nyitókép: Unsplash