Nézz tükörbe: Érzelmi érettségből hányasra vizsgáznál? - Igazinő | Igazinő

Nézz tükörbe: Érzelmi érettségből hányasra vizsgáznál?

Az érzelmi érettség komplex jelenségét sokszor hajlamosak vagyunk leegyszerűsíteni, ezért rögtön az elején szeretnék egy tévhitet eloszlatni.

Az érzelmi érettség nem köthető korhoz.

Hiszen attól még, hogy valaki biológiailag felnőtt, még nem biztos, hogy képes felismerni, megérteni a saját érzelmeit, és másokét is átérezni. Sok embert ismerek, aki elképesztő szakmai sikereket ért el, de borzasztóan énközpontú, sértődékeny, kiszámíthatatlan, és örökké elégedetlenkedik.

Szerencsére olyanokkal is találkozom, akik hitelesen, őszintén élik mindennapjaikat, és jó viszonyt ápolnak mind önmagukkal, mind másokkal. Nagyon érdekes megfigyelni, hogy ezek a személyek – bár természetükben különböznek egymástól – mégis több közös vonást mutatnak. Ezekből állítottam össze egy rövid listát, amiből megtudhatod, hol tartasz az úton.

A sebezhetőség elfogadása

Az érzelmi érettség fontos tartóerő egy baráti viszonyban, hiszen a barátság nem csak vidám és szórakoztató pillanatokból áll. Vannak nehezebb periódusok is, amik éppúgy hozzátartoznak az élethez. Ebben a stresszes időszakban az igazi barát minden erejével támogatja a másikat – a saját érdekeit és kényelmét félretéve. Elfogadja, hogy a másik nincs éppen a legjobb passzban, tolerálja a hangulatváltozásait, és akkor sem sértődik meg, ha kevesebbszer tudnak találkozni.

FORRÁS: UNSPLASH

Rugalmasság 

Az érzelmileg érett felnőttek alázatosan viselik a kudarcokat. Ha valami nem úgy sikerül, mint ahogy eltervezték, nem félnek félretenni a büszkeségüket, belátni tévedésüket és segítséget kérni. Vagyis képesek elismerni a hibák létét, mindezt úgy, hogy közben nem veszítik el a belső stabilitásukat és magabiztosságukat.

Nem a könnyebbik megoldást választják

Akik érettek, menekülés és bujkálás helyett benne maradnak a számukra kellemetlen szituációban, egészen addig, amíg nem azonosítják és kommunikálják az érzéseiket. Az ugyanis totálisan éretlen személyiségre vall, ha valaki képtelen belső erőforrásokat mozgósítani egy-egy probléma megoldására, ezért inkább hazudik, csúsztat, vagy másra próbálja hárítani a felelősséget.

Nem felszínesek 

A lényeglátás az érzelmileg érett emberek egyik legfontosabb jellemvonása. Ők valóban másként érzékelik a világot, mélyebb, gazdagabb összefüggésekben. Nem foglalkoznak jelentéktelen ügyekkel, emiatt távol áll tőlük a felszínes ítélkezés, a játszmázás, a népszerűség hajhászása. Más dolgok fontosak számukra: az önazonosság, a tisztesség, a bátorság, az őszinteség. És természetesen a szeretteikkel töltött idő. Mert nincs ennél fontosabb, és ezt ők pontosan tudják…

Nyitókép: Unsplash