Akkor vagy hűséges, ha van lehetőséged csalni, de nem teszed meg

Egy egészséges párkapcsolatban létezhet egészséges szintű féltékenység is. Persze van egészségtelen párkapcsolat is, azt is könnyen ki lehet találni, hogy ebben milyen a féltékenység.

Segítek: egészségtelen. Alapvető emberi tulajdonságunk, hogy féltjük a dolgainkat, de ez nem merül ki tárgyakban, a viszonyainkra is jellemző lehet – ami szerintem természetes. Egy darabig. Normál keretek között. Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy azért félt, mert szeret, és ez rendben is van.

Én sem szeretem, ha birizgálják a dolgaimat, utálom a közösködést, de amíg a tárgyaknak nincs választási lehetőségük, addig nekünk van. És ha valóban arra vagy kíváncsi, hogy a párod hűséges-e, csak akkor tudhatod meg az igazságot, ha megkapja lehetőséget, a szabadságot. Mondhatjuk úgy is, hogy a bizalmat.

Az nem kapcsolat, amikor kerülnöd kell minden olyan helyet, embert, lehetőséget, ami kísértésbe vihet. Azzal csak arra ösztökéled, hogy megtalálja a legundorítóbb módját, hogy elérje azt, amit nem kaphat meg.

Hűségesnek lenni nem azt jelenti, hogy nincs választási lehetőségünk.

Volt olyan kapcsolatom, amikor a zöld szemű szörny kikandikált belőlem, és azt a választ kaptam, hogy ne butáskodjak, hát se ideje, se lehetősége ilyesmire. Hát… jobb lett volna, ha azt mondja, hogy igen, megcsallak.

FORRÁS: UNSPLASH

Mert az sovány vigasz, hogy Éva azért nem eszi meg azt az almát, mert nincs a közelben almafa. Úgy könnyű. Almafa mellett állva csak nézni, vágyakozni és nem megenni, az az igazi kihívás, és szerintem az az igazi szerelem.

Szörnyű érzés a féltékenység, mert nem vezet sehová, és utálom a tehetetlenséget, a bizonytalanságot. Mégis szerintem annál hülyébb kérés, hogy „Mondd meg, ha megcsalsz!”, nem sok van a világon. Több válasz és több végkimenetel lehet, és egyiknek sincs boldog vége.

1. Ha azt mondja, hogy igen, és úgy is van, azt követi a szakítás. A szakításnak lenne ennél kíméleteseb módja is, nem pedig úgy, hogy megtudnod, hogy talált szebbet, jobbat nálad – miközben még egy párt alkottatok.

2. Ha azt mondja, hogy nem csalt meg – de közben mégis. Az azt jelenti, nem akar bántani, fájdalmat okozni, lehet, hogy semmit sem jelent, és nem akar elveszíteni. Ez nehéz ügy, de itt már mindkét félben kialakul egy bizonytalanság, amit nem biztos, hogy hosszú távon kibír egy kapcsolat.

3. Ha azt mondja, nem csalt meg, és úgy is van. Akkor te vagy a féltékenykedő idióta, aki korlátozza, aki hisztizik, aki alaptalan vádakkal illeti. Ezt sem lehet hosszú távon fenntartani.

4. Ha van olyan (?), aki azt mondja, megcsalt, miközben nem is. Ő csak szimplán bunkó, és örül a lehetőségnek, hogy leléphet. Mondjuk, itt lehet boldog vége, hiszen megszabadulhatsz tőle. De ha megkérdezted, nyilván te nem tartod annak, szóval mégis rossz vége van.

Szépen levezettem, de ez csak azt mutatja, hogy sajnos ez az egész nem vezet sehova. Mint tudjuk, Éva elbukott, de szerintem ez nem törvényszerű. Persze veszélyes, és nagyon nehéz lehet megadni a szabadságot, mert megtörténhet, hogy valaki megérint, akinek felfigyelsz akár a külsejére, az intellektusára, a kedvességére, és érdekelni kezd, kíváncsi leszel valaki másra.

Mert ma már rengeteg embert sodor utunkba a szél, és a nagy számok törvénye szerint igen, ez is előfordulhat. Van, akik szerint ez már érzelmi megcsalás – szerintem kísértés. És ami megkülönbözteti a kísértést a megcsalástól, az a döntés. A te döntésed. Mindegy, hogy a döntést ki hozza meg, a szíved vagy az eszed, az mindenképp a te választásod lesz.

Szerintem nincs annál szebb és őszintébb szerelmi vallomás, amikor az az ember, akivel kapcsolatban élsz, a tőled kapott függetlensége teljes tudatában minden nap melletted dönt, és nem a kísértés hiánya miatt, hanem annak ellenére.

Párkapcsolat ide vagy oda, az ember szuverén személyiség, ezt el kell fogadni, és boldognak lenni azzal, hogy akit választottál, az remélhetőleg mindig inkább téged fog választani. És ha mégsem, akkor el kell engedni.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok