Pasik, akik a férfiasságuk miatt példaképek is lehetnének

A férfias viselkedésnek különféle formái vannak. Egy biztos, hogy mindenképpen bátorságot társítunk mellé.

Egy háborús hős ugyanúgy lehet férfias, mint egy nőkért nyíltan kiálló férj, vagy akár egy hajléktalan. Ez a válogatás most olyan pasikról szól, akik komoly tettekkel bizonyították a férfiasságukat.

Aki Mad Max járgánnyal hasított a háborúban

Nem túl gyakori jelenség, hogy valaki Mustanggal vagy Camaróval hasít a városban. Az ilyen kocsikat általában garázsban tartják, és ritkán használják mondjuk, nagybevásárlásra. Egy visszavonult dán katona, Helge Meyer viszont úgy döntött, hogy egyenesen belenyargal a Camarójával a boszniai polgárháború poklába.

A ‘90-es évek legvéresebb európai konfliktusa százezer ember életébe került. A segélyszállítmányok nem tudtak eljutni az éhező és rettegő civilekhez, akik a vérengzés közepén rekedtek, mert az ENSZ és a Vöröskereszt teherautóit rendszeresen megtámadták és kirabolták. Helge – miután látta a híreket az éhező gyerekekről – több szervezetnek is felajánlotta a segítségét, de nem kértek belőle.

Végül egy németországi amerikai katonai bázison kötött ki, ahol önkéntesek segítségével feltuningolták az autóját. Infravörös fényt elnyelő fekete fényezést, defektmentes abroncsokat, vadrácsot, golyóálló kevlár paneleket és éjjellátót kapott, hogy vaksötétben is tudjon osonni világítás nélkül. Aztán ezzel a Knight Riderbe oltott posztapokaliptikus Mad Max járgánnyal nekiindult, hogy célba juttassa a segélycsomagokat oda, ahová senki más nem jut el.

FORRÁS: MOTORIUS

Következő három évét azzal töltötte, hogy ételt, gyógyszert, takarókat és játékokat fuvarozott a veszélyes területekre. Fegyver nélkül, mindössze egy zsebkéssel és egy Bibliával felszerelkezve… Helge jelenleg Németországban él a feleségével, a narancssárgára festett szellemautója pedig ott parkol a garázsában.

Küzdelem a menstruációs szegénység ellen

Persze anélkül is lehet valaki tökös csávó, hogy puszta kézzel belevetné magát a háború poklába. Például úgy, hogy magáénak érzi a menstruációs szegénység problémáját, és nyíltan kiáll vele a nyilvánosság elé. Arunachalam Muruganantham, egy indiai férfi konkrétan menstruációs forradalmat indított el szülőhazájában.

Húsz évvel ezelőtt ez még tabutéma volt. A feleségek nem beszéltek erről a férjekkel, de még a lányok sem az anyjukkal. Arunachalam magától vette észre, hogy a felesége rongyokat használ, mert az indiai nők négyötödéhez hasonlóan neki sincs pénze megfizetni a higiéniás termékeket.

A férfi csak neki szeretett volna segíteni, így hát varrt egy betétet. A prototípus azonban teljesen használhatatlannak bizonyult, a férj pedig elunta, hogy mindig egy hónapot kell várni, így állati vérrel kezdte tesztelni a termékeit. A szomszédok flúgosnak és perverznek tartották, a felesége meg a kellemetlen pletykák elől az anyjához menekült…

További évekbe telt a megfelelő anyag megtalálása és a varróeszköz kifejlesztése, de Arunachalam nem adta fel, hogy nők millióin segíthessen. Napjainkban már női csoportok vagy iskolák is meg tudják vásárolni az olcsó varrógépet, ráadásul ezzel új munkahelyet és pénzkereseti lehetőséget teremtett a nők számára. Nemcsak Indiában, hanem most már 27 fejlődő országban is.

Az utcáról a dicsőségbe

Keith Walker egy ötven év körüli hajléktalan férfi, aki 13 éves kora óta az utcán él. Hűséges társa a pitbull kutyája, Bravo, akit éjszakára rendszeresen befogad egy atlantai állatmenhely. Keith tavaly decemberben is éppen oda indult kedvencével, amikor meglátta az épületből felcsapó lángokat. Az elektromos tűz a konyhában keletkezett, de terjedőben volt az állatok részlege felé.

A tűzoltók már ott voltak, de nem tudtak mit kezdeni a bent ragadt állatokkal. A hajléktalan férfi nem látott más megoldást, mint hogy bevesse magát a füstbe. Minden kutyát és cicát ki tudott hozni épségben. Később azt nyilatkozta, hogy ha szereted a kutyákat, akkor bármire képes vagy. És mivel neki a kutyája a legjobb barátja, képtelen lett volna akár egy állatot is bent hagyni a tűzben…

A hajléktalan férfi tette miatt hőssé lépett elő a közösségi médiában. Több tízezer dollárt sikerült összegyűjteni a megsegítésére. Az Anonim Alkoholistákhoz is csatlakozott, és egy alapítvány segít neki munkát találni, illetve felkészülni a normális, hétköznapi életre – hogy hasonló életet élhessen, mint bármelyikünk.

Nyitókép:

Tovább olvasok