Fülöp herceget 74 év házasság után gyászolja a királynő…

A mai napon elhunyt Fülöp herceg, a világ leghíresebb férje, II. Erzsébet királynő szerelme és támasza.

Június 10-én lett volna kereken 100 esztendős, jövőre ünnepelték volna a 75. házassági évfordulójukat, melyet stílusosan Koronaékszer-lakodalomnak is neveznek. Sajnos egyiket sem érhette meg…

Egy skizofrén anya gyermeke

Nemesi származásához képest egyáltalán nem volt felhőtlen és gazdag gyermekkora. Édesapja, András görög királyi herceg, a Második Görög Hadtest parancsnokaként elvesztette a szangarioszi csatát. A Monarchia ezáltal megbukott, a herceget a hadbíróság bűnösnek ítélte.

A család a csecsemő Fülöppel és négy nővérével együtt elhagyta Korfut. Édesanyja skizofrénia miatt egy elmegyógyintézetben végezte, apja pedig a riviérára költözött a szeretőjével. A kis Fülöpöt ezután kézről kézre adták egymásnak az európai – köztük brit – rokonok.

Koronámat a szerelemért! 

Jóképű férfivá cseperedett, aki a katonai pályát választotta a haditengerészetnél. II. Erzsébettel egy esküvőn ismerkedtek meg egymással, amikor Fülöp 18, a királynő mindössze 13 éves volt. A II. világháború évei alatt rendszeresen leveleztek egymással, míg Fülöp Angliától távol teljesített szolgálatot.

A háború végeztével megtörtént a leánykérés is, és 1947-ben összeházasodtak. Ehhez le kellett mondania a címeiről és a görög trón iránti igényről is, valamint felvennie az anglikán vallást. Később a vágyott haditengerészeti karriert is sutba kellett dobnia, amikor VI. György halála után Erzsébet lépett a trónra.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Az elválaszthatatlanok… 

Fülöp herceg mind a 251 hivatalos útjára elkísérte a Királynőt, és több mint 70.000 kilométert tettek meg együtt 1953 óta. 18.567 hivatalos eseményen jelent meg II. Erzsébet kísérőjeként, ami azt jelenti, hogy átlagban az év minden napjára jutott egy rendezvény… Ráadásul ő a királyi család első tagja, akit meginterjúvolt a televízió.

Érdekesség, hogy II. Erzsébet több mint száz országban járt, de házasságuk alatt soha nem tették be a lábukat Görögországba. A herceg soha nem érzett nosztalgiát szülőhazája iránt, ahol nagyapját egy mesterlövész meggyilkolta, édesapját pedig bebörtönözték hazaárulás vádjával, és ki is végezték volna. Mivel ő soha nem látogatott haza, II. Erzsébet is igyekezett elkerülni minden hivatalos látogatást, ezzel is mutatva, hogy férje mellett áll.

Egy hegyi isten fia? 

Van egy vallási szekta – a nevük Fülöp Herceg Mozgalomnak fordítható -, aminek tagjai istenként tiszteli a herceget. A Vanuatu egyik szigetén élő törzs meg van róla győződve, hogy Fülöp egy ősi hegyi Isten fiának a megtestesült alakja, aki a monda szerint átkelt a tengeren, feleségül vett egy nagyhatalmú nőt és majd vissza fog térni. Abban is biztosak, hogy Fülöp herceg az, aki valójában kormányozta Nagy-Britanniát és II. Erzsébet csak a segítője.

A királynő gyászával szinte az egész világ együttérez. Fülöp herceg mögött tartalmas és hosszú élet állt – nyugodjon békében!

Nyitókép: Wikipédia

Tovább olvasok