Menekülnöm kell, nem kapok levegőt a kapcsolatunkban!

Egyik barátnőm mesélte, hogy fél évvel a kislányuk születése után a férje bejelentette, hogy csatlakozik egy hegymászó-expedícióhoz.

Kata teljesen kiakadt, és azt mondta, elválik, ha Balázs ezt meg meri tenni. Mégis, hogy képzeli, hogy itt akarja őket hagyni egy hónapra? Ráadásul egy ilyesfajta kaland veszélyes is lehet. Azt gondolom, Katának csak részben van igaza, mert attól még nem lesz valaki „szarapa”, ha fontos a saját hobbija is.

Balázs már régóta a hegyek szerelmese, ezt mindenki tudja, aki ismeri őt. De véletlenül sem szeretnék ítélkezni Katáék felett, mert nem ismerek minden részletet. Egyvalamit viszont biztosan kijelenthetek az eddigi tapasztalataim alapján. A partner igényeinek, vágyainak tiszteletben tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon is jól tudjon működni a párkapcsolat.

A saját individualitásod megőrzése persze nehéz feladat, ami csak úgy lehetséges, ha kellő szabadságot adtok egymásnak. És nagy-nagy bizalmat. Miért olyan fontos ez? Mert így mindkettőtöknek megvan a saját élettere, és minél önazonosabbak vagytok, annál harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb a kapcsolat. Ellenkező esetben viszont sajnos fennáll a szakítás vagy válás veszélye.

FORRÁS: UNSPLASH

Nézzük, mi lehet az oka, ha mostanában egyre többször érzed úgy, mintha szép lassan elfogyna körülötted a levegő a kapcsolatodban

Túl sok vita 

Természetes része egy párkapcsolatnak, hogy időről időre összezördültök és hajba kaptok apró dolgokon. Ezek a civódások bizonyos mértékig akár inspiráló hatásúak is lehetnek, hiszen oldódhat a bennetek lévő feszültség. A veszekedések állandósulása azonban valamilyen ki nem mondott érzelem meglétét jelzi, és egy határon túl már a szövetségeteket rombolja szét. Szakértők szerint ilyenkor kifejezetten jót tesz egy kis különlét, hogy a kedélyek lecsillapodjanak, és tisztább képet kapjatok arról, min kell(ene) változtatnotok.

Idegesség és kimerültség

A házassági konfliktusok egyik gyakori oka, hogy a pár elfelejti tisztázni, kinek mekkora térre van szüksége a boldogsághoz. Ha nincsenek szórakoztató, kreatív hobbijaid, amik feltöltenek, akkor előbb-utóbb kiégetté válsz, ezt pedig még a legszebb szerelem is megsínyli.

Éppen ezért nagyon fontos az énidő, hogy olyan dolgokat csinálj, amik a nyugalmadat és a fejlődésedet szolgálják. Próbálj kicsit leszakadni a párodról, szervezz külön programot a barátaiddal is, és ne legyen bűntudatod emiatt!

Elfelejted a jó tulajdonságait

Amikor megismerkedsz valakivel, és egy hullámhosszon vagytok, minden tökéletesnek tűnik. Aztán ahogy telik az idő, és eltűnik a csillámporos szivárvány az égről, egyre több hibát fedezel fel a másikban, és egyre kritikusabban nézed őt. Ilyenkor érdemes több közös programot szervezni, hogy új élmények érjenek benneteket, és új oldalát ismerhesd meg a személyiségének.

A régi közös emlékeket is érdemes felidézni fotók nézegetésével, vagy mondjuk sztorizgatással egy finom vacsora közben. Eszedbe fog jutni, mennyire vágytál rá egykor, hogy ő legyen a párod, és újra felfedezed benne azt az embert, akibe beleszerettél.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok