“Kötelező” szex: Miért unod a párodat az ágyban?

2021-04-22 Szerintünk

Sok házasságban/élettársi kapcsolatban élő férfi és nő panaszkodik, hogy idővel elsikkadt köztük a szenvedély.

Pedig a szerelmi házasságok korát éljük, így szó sem lehet arról, hogy már a nászéjszakán is kirázott a hideg a melletted fekvő ember érintésétől. Sőt, a legtöbb kapcsolat elején a párok ki sem akarnak bújni az ágyból. Aztán telnek az évek, és a megszokás teszi a dolgát.

Van, aki egyszer csak azt veszi észre: már a gondolattól is frászt kap, hogy újra szeretkeznie KELL a másikkal. Ezért aztán kifogásokat talál, vagy megadóan belemegy a dologba, és igyekszik lehetőleg minél hamarabb túlesni a dolgon.

De hogy jut el egy szerelem idáig? Hogy változhat meg két ember közt ennyire a kémia, ha valaha a megőrülésig kívánták egymást?

Vége a filmnek, jöhet a szex!  

Laura és Marci 19 éve házasok.

„Szeretem a férjem, de az együttléteinkben évek óta nincs semmi kreativitás. Előre fújom a heti “menüt”. Hétfőnként kiidegelik a munkahelyi értekezleten, fáradt. Szerda esténként edzeni jár, hamar elalszik. Péntek, szombat, vasárnap a gyerekek tovább tévézhetnek, mire lefekszenek, mi is kidőlünk. Szóval kedd és csütörtök a szex nap – már ha belemegyek. Ilyenkor megnézi a Helyszínelőket, majd a film végén elkezd simogatni. Mindig ugyanúgy és ugyanott. Két perc múlva a sűrűjében vagyunk, én pedig a hétvégi ebédet tervezem közben.”

Szilárd:

„5 éve vagyunk együtt Hajnival. Régen alig vártam, hogy magamhoz húzzam. Mostanában nem így van. Először is, ritkán van kedve hozzá. Ha pedig van kedve, azt mindig ugyanabból a dologból tudom, hogy tangában és melltartóban jön ki a fürdőszobából. Minden másik napon pizsamát vesz fel lefekvéskor. Elég vágylohasztó, hogy betanított kutyaként kell reagálnom a megszokott jelekre. Azt sem bánnám, ha máskor is szexi fehérnemű lenne rajta, nemcsak “olyankor”. Túl kiszámítható az egész, nincs semmi spontaneitás.”

Megoldás? 

Az megszokás tényleg teljesen el tudja laposítani a kapcsolatot. Persze logikus, hogy egy pár időbeosztása valamilyen szinten kiszámítható, de figyelni kéne, hogy ez a szexualitásra ne nyomja rá a bélyegét. Mert nem túl izgi, ha a szeretkezések időpontja pontosabb, mint a helyi busz menetrendje. Sőt, az sem, ha mindig ugyanazzal a gesztussal/cselekvéssel/ruhával történik utalás rá, hogy jöhet a szex.

FORRÁS: UNSPLASH

Viszont mindkét dolog könnyen orvosolható: egyszerűen nyitottá váltok új időpontok, új helyszínek iránt. Lehet, hogy az esti sorozat után kényelmesebb kezdeményezni – de mi lenne, ha mondjuk, vasárnap délután esnétek egymásnak egy erdő közepén, a kocsiban? Mi lenne, ha átlagos, hétköznapi pillanatokban is jellemző lenne otthon a flört és a kétértelmű célzások? A csinos, szexi ruha? Ki kéne próbálni…

Nyögd ki, mit akarsz!

A másik tipikus hiba a kommunikáció hiánya. Mindig elképeszt, amikor azt hallom, hogy felnőtt, érett emberek nem merik bevallani párjuknak a szexuális vágyaikat. Így persze nehéz az embernek azt kapnia, amit vár.

Zsuzsa is így járt:

„Az élettársam gyengéden és romantikusan közeledik hozzám az ágyban. Szégyellem, hogy nekem pont ez a bajom. Túl langyosnak érzem a szeretkezéseinket, több energiát, tüzet, vadságot szeretnék. A csúnya beszéd, a keményebb mozdulatok sem zavarnának, de nem merem megmondani neki. Ő annyira más.”

Örök igazság, hogy a jó szexhez – ahogy az unalmashoz is – ketten kellenek. Szóval, érdemes leülni és átbeszélni, kinek mi tenné izgalmasabbá az együttléteket. Aztán kísérletezni… Akik nem sajnálják erre az energiát, azok sokkal kisebb eséllyel unják meg egymást.

Nyitókép: Unsplash