Mesehősök, akiket valós személyekről mintáztak

A kis hableány, Pocahontas, Hófehérke, Csinglingling – gondoltad volna, hogy a szívünknek kedves mesehősök rajzfilmes változatait mind valós, élő emberekről mintázták?

Mondjuk, nem volt túl nehéz dolga az alkotóknak, hiszen ezek a nők egytől egyig csodaszépek. Ám vannak más szempontból különleges rajzfilmhősök is, akikről talán sosem hitted volna, hogy bizony őket is igazi, hús-vér emberek inspirálták!

Popeye – Az igazi tengerész

Kétségtelen, hogy gyerekkorunkból mindannyian emlékszünk a spenótimádó izomkolosszus tengerészre. Popeye-t bizonyíthatóan egy Illinois állambeli fiatalember, Frank “Rocky” Fiegel inspirálta. Rocky egy picike, szívós, ámde kemény srác volt, aki pipázott és sok verekedésben vett részt, akárcsak a róla mintázott rajzfilmhős. Állítólag a gyerekekkel kedvesen bánt, noha neki nem született soha gyermeke. Egy olyan sírban helyezték örök nyugalomra, melyen a sírkövet Popeye metszete ékesíti.

Shrek – A bokszoló

Úgy hírlik, hogy Shrek figuráját egy orosz születésű, francia profi bokszolóról, Maurice Tillet-ről mintázták. Hatalmas teste eléggé hasonlít az ogrééra, épp úgy, mint nagy fülei, szemei, orra, és még a testszőrzete és a szája is. Maurice-nak akkora keze volt, mint egy normál ember feje, így ezt is beépítették a melegszívű zöld óriás karakterébe.

Maurice Tillet

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A szörnyeteg – Egy nemes ifjú

A szépség és a szörnyetegből ismert szőrös rém a valóságban is létezett: ő volt Petrus Gonsalvus, aki egy extrém szőrnövekedést eredményező betegségben, hypertrichosisban szenvedett. Gonsalvus egész testét szőr borította, így eléggé hasonlított egy vérfarkasra.

Tekintve, hogy a 16. században élt, amikor az orvostudomány még kevésbé volt fejlett, állapotának okát nem tudták. Így Petrust elfogták és egy ketrecbe zárták, majd II. Henrik francia királynak ajándékozták. Szerencsére a király nem találta őt ijesztőnek, és azzal sem értett egyet, hogy ketrecben tartsák.

Inkább elhatározta, hogy elkezd vele kísérletezni. A fiú ekkortól fogva végre emberi ruhákban járatott és főtt ételt ehetett, megtanították beszélni, írni és olvasni (három nyelven!!!). Így a farkasemberből lassan egy kifimonult, szőrös úriember vált.

Betty Boop – Az énekesnő

Betty Boop először antropomorf francia uszkárként kezdte, de amikor saját rajzfilmjeinek sztárja lett, teljes emberré változott. De ki inspirálta ezt a karantert? Nos, Helen Kane, egy amerikai énekesnő, aki arról volt híres, hogy jól tudta utánozni a színesbőrű énekes, Baby Esther Jones stílusát. A rajzfilmkarakter és Helen között rengeteg hasonlóság van, ami miatt be is perelte a a Max Fleischer & Paramountot – de elvesztette a pert.

Nyitóképen: Disney hercegnők