Nagy Katalin cárnő: Élvezte vagy csak tűrte a szeretője ütéseit?

2021-04-30 Művelődő

„Ha a sors olyan férjet adott volna nekem, akit szeretni tudok, akkor sohasem csalom meg” – írta egy alkalommal Nagy Katalin.

A nő, aki mind kortársai, mind az utókor szemében egy hatalomra és szexre éhes, érzéketlen némberként lett feltüntetve. Pedig talán nem is álltak tőle olyan távol a mély érzelmek…

Élet egy gyengeelméjű férj oldalán?

Katalin korában eleve kevesen élhették át legálisan a szerelmet, a házasságkötések leginkább a családok érdekét szolgálták. Amikor 1745-ben örök hűséget esküdött Erzsébet cárnő örökösének, Péter hercegnek, a frigy nagyban hozzájárult későbbi hatalomra jutásához.

Nőként azonban egyáltalán nem hozott örömöt az életébe. Emlékiratai szerint a férje leginkább a játékkatonáival foglalta el magát. Egy alkalommal például azon kapta, hogy akasztással kivégzett egy patkányt, amiért az lerágta az egyik bábuja fejét…

Ráadásul Péter gyakran volt részeg – de józanul is képes volt durván és megalázóan viselkedni a feleségével. Többször kijelentette, hogy ha az anyja halála után trónra kerül, azonnal elválik, és a szeretőjét veszi maga mellé. Ezek után nem csoda, hogy Katalin nem gerjedt iránta szerelemre.

Mivel a hitvesétől nem kapta meg, amire vágyott, figyelme kifelé fordult. Eleinte csak a plátói szerelemnek hódolt, de később bátrabbá vált, és sorban jöttek a szeretők…

Az elbűvölő lengyel fiú

A 23 éves diplomata, Stanislaw Poniatowski kifejezetten szép férfi hírében állt. Katalint azonban valószínűleg nem csak ez fogta meg. A diplomata természetének szelídsége és műveltsége éles ellentétet képezhetett durva férjének jellemével – nem csoda hát, hogy beleszeretett.

A gyengédség és a testi örömök mellett további előnyökkel is járt a kapcsolat: szeretője révén belelátott a nemzetközi politikai ügyekbe. Ez hasznosnak bizonyult, az udvarban ugyanis egyre jobban elterjedt a nézet, hogy a cárnő halála után nem Péternek, hanem Katalinnak kellene uralkodnia…

Orlov kapitány, a nők kedvence

Ki tudja, Katalin meddig lett volna hűséges lengyel kedveséhez, ha a sors engedi. De nem engedte. A fiúnak vissza kellett térnie a hazájába, a nő figyelme pedig hamarosan Orlov felé fordult. A magas, jókötésű gárdista nagy népszerűségnek örvendett mind a bajtársai, mind a szebbik nem körében.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Nem sokat kellett erőlködnie, hogy bejusson Katalin ágyába. A viszonynak pedig történelmi szempontból is jelentősége lett, hiszen Katalin neki köszönhette, hogy később kiállt mellette a gárda. Időközben ugyanis meghalt a cárnő, és Péter került a trónra, fél éves uralkodása alatt azonban szinte mindenkit sikerült magára haragítania.

Az udvar nagy része, a katonák és az orosz köznép is ellene fordult. Ráadásul még mindig azt hangoztatta, hogy el akar válni, hogy – az egyes beszámolók szerint kifejezetten csúnya – szeretőjét vegye feleségül. Szóval nem sok választást hagyott Katalinnak. A nő teljes szívvel támogatta férje uralmának megdöntését. 1762-ben pedig át is vette a hatalmat, és cárnővé koronázták.

A férfi, aki elfenekelhette a cárnőt…

Orlov ezek után még fontosabb helyet foglalt el Katalin szívében, hiszen jócskán szerepe volt a gárda puccsban. Némely dologban azonban túlságosan is hasonlított Péterre: szerette az italt, és durvaságért sem ment a szomszédba. A források szerint sokszor kékre-zöldre verte a cárnőt, ha nem tetszett neki valami – akinek ez nem volt ellenére…

Nem tudni, hogy pusztán eltűrte-e a durvaságot, vagy pedig egy-egy kiadós fenekeléssel tették izgalmasabbá a kapcsolatukat. Az biztos, hogy egy idő után mégis megunta Orlov erőszakosságát, és – bőkezű anyagi kárpótlás kíséretében – kidobta a férfit.

Patyomkin

Hamarosan jött az újabb szerelem. Vagy talán az igazi szerelem? „A Tied vagyok minden elgondolható módon és jogon” – olvasható a cárnő egyik levelében, amit a vonzó és kitűnő humorú Patyomkinnak írt. Egy ideig teljes harmónia volt köztük, sőt, egyes források szerint titokban össze is házasodtak. Két év után azonban vége lett a viszonynak, de Katalin ezután is sokat adott egykori szerelmese szavára.

Bár még számtalan szerető következett az életében, mégsem egyértelmű az olyan sokszor hangoztatott promiszkuitása. Gondoljunk bele, a mai emberek többségének simán van ennyi párkapcsolata, mielőtt megállapodik. Hogy tényleg szexéhes ragadozó volt-e, vagy csupán korának áldozata, talán sosem fogjuk megtudni. Egy biztos, nem volt unalmas a szerelmi élete…

Nyitókép: Wikipédia