David Attenborough, aki a dzsungelben és az Instán is elboldogul

A ma 95. életévét betöltő David Attenborough képtelen leállni a munkával. Az imdb listájában 150-nél hagytam abba a számolást: ennél is több dokumentumfilmet és sorozat epizódot jegyez íróként. És 274 dokumentumfilmben és műsorban alakítja saját magát. 

Azért annyira nagyszerű a munkássága, mert a mai napig meg tudja mutatni nekünk az élővilágot úgy, hogy minden egyes filmjére rácsodálkozunk. Őszintén hisz benne – és neki hála, mi is látjuk és elhisszük -, hogy a bolygónk, az élet maga a csoda.

Attenborough szerint – aki valószínűleg a legtöbbet utazott ember a Földön -, csak akkor tudnánk igazán élvezni a szabadságot és a természetet, ha nekiindulnánk mobiltelefon nélkül. És el tudnánk veszni, úgy rendesen. Mint ő, aki fiatalon felült egy hajóra, és úgy vitorlázta körbe az indiai szigetvilágot, hogy néha fogalma sem volt, hogy merre jár.

Ez a lehetőség sajnos a legtöbbünknek nem adatik meg, de filmjeivel képes úgy a képernyő elé szögezni, hogy egy kicsit mi is szabadnak és elveszettnek érezzük magunkat. Mi is ott vagyunk vele a dzsungel mélyén, a szavannán vagy a sarkvidéken, és eszünkbe sem jut a mobillal babrálni közben.

Tavaly a fajok kihalásáról és azok következményeiről szóló dokumentumfilmmel robbantott, idén tavasszal Az élet színei című minisorozatát mutatja be a Netflix. A három részes dokumentumfilmre külön kamerát kellett kifejleszteni, mely képes bemutatni, hogy az állatok miképpen érzékelik a színeket. Hogyan használják azokat párkereséskor, harc közben, vagy éppen rejtőzködésre.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Nagyon úgy tűnik, hogy a világ egyáltalán nem olyan, amilyennek mi érzékeljük. Annál sokkal érdekesebb, színesebb és lenyűgözőbb, csak épp ez az emberi szemnek láthatatlan.

Attenborough nemcsak most, hanem már a kezdetektől a legmodernebb technológiákkal dolgozik, folyamatos újító. Neki köszönhető az első színes TV adás is, vagy az első olyan dokumentumfilm, mely a civilizációtól távol élő törzseket mutatja be.

A vírushelyzethez is alkalmazkodott: a karanténidőszak alatt etológiát és oceanografiát tanított a BBC online iskolai műsorában. 

Ahhoz képest, hogy folyamatosan ott van a tv képernyőjén, a magánéletéből nem sokat mutat a nagyközönségnek. David Attenborough a közösségi médiát is inkább edukációra használja, nem az a típus, aki az ebédjével szelfizik, hogy köztudatban maradjon.

Pláne, hogy sem a menő éttermek, sem a különleges borok nem érdeklik. Nem szereti azokat a helyeket, ahol tömeg van, ennek ellenére mégis tömegközlekedéssel utazik. Autója nincs, és a vezetés sem érdekli. Gyűlöli a patkányokat, kedvenc állata a lajhár, és szívesebben fogad postai levelet e-mail helyett – nagyjából ennyi az a személyes információ, amit megoszt magáról.

Közel hetven éve dolgozik azon, hogy ne csak megismerjük és megértsük, de tiszteljük is az élővilágot és a bolygót, amelyen élünk. Minden kommunikációs felületen a klímaváltozás elleni harcot és bolygónk megóvását hirdeti.

A fiatalabb generációt is képes elérni az Instagramon, vagy éppen a Glastonbury fesztiválon. A felnőttebb közönséget az ENSZ klímacsúcs értekezletén szólítja meg, a dokumentumfilmjein keresztül pedig mindannyiunkat. Őszintén remélem, hogy még rengeteg filmmel fog megörvendeztetni minket, és még sok-sok évig nem vonul nyugdíjba.

Nyitókép: Wikipédia

Tovább olvasok