Eláruljuk, mitől vegán egy bor!

2021-05-06 Gasztro

A bor szőlőből készül, a szőlő növény, nem állat, ergo a bor vegán. Mi nem érthető? Ahogy az élet, ez is egy picit bonyolultabb…

A veganizmus lényege, hogy elkerüljük az állatok tárgyiasítását, leölését, a nagyüzemi állattartással járó környezeti károkat, és nem utolsósorban vigyázunk az egészségünkre. A szigorúbb vegánok ez utóbbi megfontolásból egyáltalán nem isznak alkoholt.

Ugyanakkor a bornak kis mértékben fogyasztva rendkívül kedvező élettani hatásai vannak, amiről egy következő írásban részletesebben is muszáj szót ejtenünk.

De vissza a vegánokhoz. Odáig persze stimmel az érvelés, hogy a bor szőlőből készül, a gyümölcslé azonban az alkoholos erjedésnek köszönhetően átalakul, és egy hosszas feldolgozási folyamaton megy keresztül. Ennek során előfordulhat, hogy bizony állati eredetű anyagokkal érintkezik. Itt persze nem a szüret során a szőlőfürttel együtt présbe tévedő katicabogarakra kell gondolni, ők elrepülnek.

A mai borfogyasztó alapvetően a tiszta, átlátszó bort szereti, kevéssé elfogadó a ködös, opálos megjelenéssel kapcsolatban. Pedig a borban természetes módon zavarosságot okozó részecskék találhatóak, melyeket a derítésnek nevezett művelet során távolítanak el.

FORRÁS: UNSPLASH

Lényege, hogy derítőszert adnak a borhoz, ami magához vonzza, megköti és a tartály aljára magával rántja az üledékes részecskéket, illetve a borban oldott állapotban megjelenő fehérjéket. Ezután leszivattyúzzák róla az immár tiszta italt.

A bor ennek köszönhetően tiszta és stabil lesz, nem romlik meg, ráadásul ez az eljárás a borban lévő illat- és ízhibákat is segíthet csökkenteni. Nem kell félni, a derítőszereket a palackozás előtti szűrésnél teljesen eltávolítják a borból.

Az említett derítőszer az esetek legnagyobb részében egy bentonit nevű – kalciumot és magnéziumot tartalmazó – agyagfajta, de lehet állati eredetű, fehérje alapú is. El se tudjuk képzelni, de derítésre alkalmazható a marhacsontból származó zselatin, a halhólyag, és vörösboroknál – mint ahogy mosásnál szoktuk mondani – a színkímélő hatása miatt kedvelt tojásfehérje.

Léteznek ma már kimondottan vegán derítőszerek is, például a zöldborsó héjának kivonata. Ezek használatával elkerülhetjük, hogy borunk állati eredetű anyagokkal kerüljön közelebbi kapcsolatba. Mivel jelentős a fizetőképes kereslet a vegán termékekre, így egyre több termelő figyel oda erre, és palackjaikon megtalálható a sárga-zöld vegán címke is.

Bio, organikus, biodinamikus, vegán – ezekkel a jelzésekkel mind találkozhatunk egy-egy borospalackon, és nem biztos, hogy azonnal értjük is a különbséget.

Röviden nézzük át ezeket is, hogy legközelebb már magabiztosabban vegyél le egy bort a bolti polcról! Az organikus vagy bio megjelölés azt jelenti, hogy tanúsított ökológiai gazdálkodásból származik a termék. Tartózkodnak a szintetikus trágyák és növényvédőszerek alkalmazásától.

A terméshozam és a szőlő ellenállóképességének növelése érdekében helyettük a természet folyamatait engedik érvényesülni. Az adott bor tehát vegyszermentesen készül, de ez egyáltalán nem feltételezi, hogy állati eredetű anyaggal sem érintkezett.

Ugyanez igaz a biodinamikus gazdálkodásra is, amely egyfajta holisztikus szemléletben egyetlen élőlénynek kezeli a birtokot és annak lakóit. A gazdálkodó feladata pedig az ökológiai egyensúly fenntartása. Ugyanúgy vegyszermentes, mint a bio gazdálkodás, ám a Hold-naptárhoz kötik az egyes szőlőmunkákat, és ún. preparátumokat használnak a talaj termőerejének fokozása érdekében.

Ezek között állati eredetűek is megtalálhatóak, például szarvasbika húgyhólyagjában érlelt gyógynövények főzete, tehénszarv tülök részében készült permetező preparátumok. Alapvetően tehát a biodinamikus borászatokból származó borok sem felelnek meg a vegán követelményeknek.

Facebook: Bor Judit

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok