Marlene Dietrich, aki először csókolt nőt a kamerák előtt

Marlene Dietrich az 1930 és 1940 közötti Hollywood egyik legnépszerűbb személyisége volt. A főként érzékiségéről, hangjáról és gyönyörű külsejéről híres díva az egyik első német színész, akinek Hollywoodot is sikerült meghódítania.

Május 6-án lesz immáron 29 éve, hogy nincs köztünk – ez alkalomból hoztam nektek egy csokornyi érdekességet az életéből.

Véletlenek márpedig nincsenek!

A kis Marlene (kinek eredeti neve Magdalene) hegedűművésznek tanult, és csupán a ”szerencsének” köszönhetjük, hogy kamaszkorában mégis a színészet felé fordult. Történt ugyanis, hogy 18 éves korában megsérült a keze, aminek következtében veszélybe került violinista karrierje, így inkább színészettel kezdett foglalkozni. A sikerre nem is kellett sokáig várni: 1930-ban A kék angyal című filmben akkorát alakított, hogy ezt követően hollywoodi szerződések tömkelege követte egymást.

Girls Just Wanna Have Fun…

A Marokkó című alkotás különösen nagy vihart kavart, ugyanis ez volt az első olyan film, amiben két nő csókolózott a vásznon. A jelenetet majdnem kivágták a filmből, de Marlene meggyőzte a készítőket, hogy ne tegyék. Dietrichet egyébként ezért a filmért Oscar-díjra is jelölték.

Bátor tettek, nem csak a filmvásznon…

Bár Hitler próbálta visszacsábítani Németországba, de Marlene-nek eszében sem volt visszatérni – inkább felvette az amerikai állampolgárságot, a németet pedig megszüntette. Sőt, náciellenes albumokat vett fel, és pénzgyűjtő akciókat szervezett azon zsidók számára, akik megpróbálták elhagyni Németországot. Utálta az egész náci ideológiát. Annyira, hogy miután kiderült, hogy a nővére és annak férje egy náci étkezdét üzemeltet, mindenhol azt nyilatkozta, hogy ő bizony egyke.

Ő volt az egyik első ”celeb”, aki a frontvonalban harcoló amerikai katonák előtt lépett fel. Mikor megkérdezték, hogy mégis miért vállalta, csak annyit felelt: „Ez volt a megfelelő magatartás.” Példamutató viselkedéséért megkapta az Elnöki Szabadságérmet, ami az Egyesült Államok egyik legmagasabb polgári kitüntetése.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

Míg a halál el nem választ!

Azt sokan tudják, hogy Marlene biszexuális volt, azt azonban már annál kevesebben, hogy egész életében egyszer ment csak férjhez, 1924-ben. Ezután haláláig a férfi felesége maradt, ugyanis sohasem váltak el, csak külön költöztek, és végig jó barátságot ápoltak. Mindketten élték az életüket, és ez Marlene esetében azt jelentette, hogy igen tág szabályok szerint ”játszott”…

Számos hírességgel volt viszonya, csak hogy egy néhányat említsek: Greta Garbo, Mae West, John F. Kennedy, Gary West. Hemingwayhez is gyengéd érzelmek fűzték, noha vele soha nem bújt ágyba – de az egymással folytatott levelezésük nagy szenvedélyről árulkodik. Amikor szexuális szabadosságáról kérdezték, magához hűen frappáns választ adott: „Európában nem számít, hogy férfi vagy, vagy nő – mi ágyba bújunk bárkivel, akit vonzónak találunk.”

Nyitókép: Wikipédia

Tovább olvasok