Egy diéta, amiben azt eszel, amit szeretnél?

2021-05-13 Gasztro

A fogyókúra az a szó, amitől vagy sikítófrászt kapsz, vagy azonnal ki akarod próbálni a legújabbat! Hátha majd az n plusz egyedik meghozza a kívánt eredményt. Legalább ideig-óráig.

Pedig már magában a szóban benne foglaltatik, hogy ”kúra”, azaz életvitelszerűen nem fenntartható! Csak hát az meg ugye macerás, meg nagy elkötelezettséget kíván. Plusz igazából mi értelme is az életnek, ha nem tudsz egy jót enni a családdal, barátokkal?

És most kapaszkodj meg! A kiskőrösi születésű, szemtelenül fiatalnak tűnő kontroll diéta (nyugi, csak a nevében diéta) megálmodója, Turu Balázs pont azt mondja, hogy nem kell lemondani a finom falatokról. Sőt, ha elfogadod a szakmai segítségét, és úgymond mentoroddá fogadod, akkor nemcsak a kezedet fogja fogni a program alatt, de még a pacalpörköltet sem fogja megvonni tőled!

„Nem az a célom, hogy olyan dolgokat egyenek a vendégeim, amit nem szeretnek. Kifejezetten azt szeretném, hogy megtanuljanak jól enni. Én arra tettem fel az életemet, hogy megtanítom a hozzám fordulókat táplálkozni. Azt mutatom meg nekik, hogy hogyan ehetnehttps://kontrolldieta.hu/k olyan ételeket – abból a halmazból, amit szeretnek – hogy az táplálja a szervezetüket.”

Vagyis ez akkor tényleg azt jelenti, hogy ha én ki nem állhatom a csirkemellet rizzsel, akkor nem kell csirke-rizs kombón tengődnöm?

„Már miért kellene? Ha valaki valamit nem szeret, akkor hosszú távon úgysem fogja tudni fenntartani. Kifejezetten azzal kezdődik nálam a közös munka, hogy megnézzük, hogy az adott személynek milyen preferenciái vannak. Így aztán nálam nem probléma, ha valaki vega, vegán, vagy éppen gluténmentesen szükséges étkeznie.”

FORRÁS: TURU BALÁZS SAJÁT FOTÓJA

Ez nagyon jól hangzik, de hogyha sokat lehet enni és ráadásul még kényszer csirke evés sincs, akkor mi a titok?

„Az a titok, hogy nálam nem tüneti kezelés van. A kontroll diéta arról szól, hogy a hozzám fordulók megtanulnak enni. Táplálni a szervezetüket, ami magában foglalja eleinte a napi 6(!) étkezést, amely többek között arra is jó, hogy eltűnik a nassolás utáni vágy. Hiszen ha napi hatszor eszel, akkor a köztes időben igazából fel sem merül a csipegetés. Később áttérünk a napi 5 étkezésre, ami egyébként a normál életvitel részét kellene, hogy képezze.”

És ez hipp-hopp hozni fogja az eredményeket?

„Amikor egy nap jól eszel, eleget iszol és mozogtál is, akkor már van eredmény. A szervezeted erősebb lesz. A fogyásban nem feltétlenül van hatalmas eredmény az elején, és ezt el is mondom a vendégeknek. Heti mérlegelés van, amitől szoktak ódzkodni, pedig a mérleg az pont a visszajelzés miatt fontos. Aki nálam nagy eredményt ért el, az hízott is és stagnált (egyes hetekben) is, mialatt eljutott a célsúlyáig. Ezzel pedig nincs baj. Azt szoktam mondani a vendégeimnek, hogy ha fél év múlva sincs eredmény, akkor lehet jönni panaszkodni.”

Szokott panasz lenni?

„Őszintén mondhatom, hogy nem. Ezt alátámasztja, hogy eddig összesen 21.000 kilogrammot fogytak a vendégeim, akik között a legidősebb 83 éves, a legfiatalabb 5. Az kétségtelen, hogy kihívás lehet a napi 5 étkezés, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet biztonságban érezze magát és ne töltse túl a vészraktárakat (zsírréteg).

Hiszen azzal, hogy kihagyunk étkezéseket, vagy egy nap csak egyszer-kétszer eszünk, akkor a szervezetünk azt vészhelyzetnek titulálja, és ahhoz mérten is reagál (tölti, túltölti a zsírraktárakat). Ezért fontos étkezési rendszert kialakítani, amelyben maga a rendszer a kulcs, és nem az, hogy mit eszünk. A vendégeimnek sem kalóriát, sem makrót, sem ilyeneket nem kell számolgatniuk. Sőt, kifejezetten óva intenék mindenkit a nullkalóriás meg szénhidrátcsökkentett termékektől. Az a világ egyik legnagyobb átverése!”

Akkor azt mondod, hogy a diétás tejszínhabos latte édesítővel nem megoldás?

„Egyáltalán nem. Ne a csaló étkezést akarjuk egészségesen megoldani. Én cukros/sima fagyit eszem, ha eszek, de mellette 5-6x étkezem minden nap, tudatosan figyelek a folyadékbevitelre és heti rendszerességgel mozgok. Ettől leszek egészséges és nem a cukormentes fagyitól. Az életmódváltás célja az egészség kell hogy legyen! És csak a jótékony vonzata lesz a fogyás!”

Nyitókép: Turu Balázs saját fotója

Tovább olvasok