Mosolyka: finomságok mellett élményt is adunk!

Tóth-Hozleiter Fanny, vagy ahogy sokan ismerik, Mosolyka, maga a megtestesült optimizmus. Olyan jelenség, ami nem terem minden bokorban.

Elképesztő életerejét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy amíg mások magukba fordultak a járvány miatti bezártságtól, ő megálmodta és férje, Sankó támogatásával elindította első online kisboltját.

A Mosolyka Flow – Vegan food and drink webshopból pár kattintással beszerezhetők a vegán és organikus finomságok. Mosolyka küldetése, hogy megmutassa, a növényi alapú ételek egyáltalán nem unalmasak és íztelenek!

Igazi művészlélek vagy hihetetlen kreativitással, és akik közelebbről ismernek, tudják, milyen jól főzöl. Ez az oka annak, amiért létrehoztad a Mosolyka Flow-t? 

Részben igen. Már kislányként is rengeteg időt töltöttem apukám mellett a konyhában. Imádtam nézni a mozdulatait, ahogy még a legegyszerűbb fogásoknak is mennyei ízvilágot varázsolt. Azóta sok minden történt, de az ételek iránti szerelem megmaradt. Számomra a főzés igazi terápiás kikapcsolódás, egyfajta énidő, amikor azzal foglalkozom, amit igazán szeretek.

A webshop ötlete tulajdonképpen onnan indult, hogy a lakóparkban, ahol élünk, nyaranta nagy eszem-iszomokat tartunk a szomszédokkal. Mindenkitől pozitív visszajelzéseket kaptam, hogy nagyon ízlett nekik a főztöm, és a férjem, Sankó egyszer felvetette: miért nem osztom ezt meg több emberrel? Először kicsit szkeptikus voltam amiatt, hogy nincs ilyen végzettségem, és nem igazán hittem, hogy ez egy működő út lenne számomra, de Sankónak hála belevágtunk.

FORRÁS: MOSOLYKA SAJÁT FOTÓJA

Ketten készítitek az ételeket, vagy mások is segítenek ebben a folyamatban?

Vannak olyan termékek, amik az én receptjeim alapján készülnek, és olyanok is, amiket  forgalmazunk. Az elején Sankóval úgy egyeztünk meg, hogy csak olyan dolgokat fogunk árulni, ami mindkettőnknek ízlik. Vegánként tisztában vagyunk vele, milyen fontos, hogy az alapanyagok megbízható, fenntartható forrásból származzanak. Ezért igyekszünk olyan termelőket találni, akik elkötelezettek a fenntartható gazdálkodás iránt.

Ennek köszönhetően a Mosolyka Flow-s finomságok kiváló minőségű növényi alapanyagokból készülnek. Emellett a bolygónk védelmére is figyelünk, pl. papírzacskóba csomagolunk, ami nem annyira költséghatékony, mint a megszokott műanyag, de környezetbarát és tudatosabb megoldás. Legújabb alkotásunkat, a FalaFincsát pedig végtelenszer újrahasznosítható alumínium aromazáró tasakba tettük, amivel máris sokat teszünk az élhetőbb jövőért.

A növényi táplálkozással kapcsolatos egyik sztereotípia, hogy kompromisszumokat kell kötni a kulináris élvezetek terén. Mi erről a véleményed?

A közhiedelemmel ellentétben a vegán életmód nem jelent lemondást és egyhangú, unalmas ízeket. Arról sincs szó, hogy egész nap zöldséget és gyümölcsöket rágcsálunk. Persze megértem, hogy itthon erős az ellenállás sokak részéről ebben a témában. Az igazság az, hogy néhány évvel ezelőtt én magam sem tudtam elképzelni, hogy áttérek erre az étkezésre.

Aztán találkoztam Sebestyén Szilviával, aki makrobiotikus táplálkozási szakértő, sokat tanultam tőle. Sőt, Sankó is már vegetáriánus volt, amikor megismerkedtünk. Nagyrészt az ő hatásuknaknak köszönhető, hogy szépen lassan elhagytam minden állati eredetű élelmiszert. Emellett egészségügyi okok is szerepet játszottak a döntésemben.

Mennyire volt nehéz az átállás? Volt olyan érzésed néha, hogy legszívesebben felfalnál egy zsírban tocsogó rántott húst? 

Nem tagadom, az elején voltak nehézségek, hiszen a szervezetemnek idő kellett, hogy alkalmazkodjon a növényi alapanyagokhoz. Néhány hónap múlva azonban már könnyebben mondtam nemet a rögzült megszokásaimra. Ehhez nyilván hozzájárult az is, hogy tudatosítottam magamban, igenis számítanak az apró lépések.

Öt év alatt jutottam el idáig, amit hatalmas sikernek könyvelek el. Mióta így táplálkozom, sokkal energikusabb vagyok, jobban alszom, és elkerülnek a szezonális betegségek. Ezeket a tapasztalatokat szeretném másoknak is átadni.

Van esetleg kedvenc alapanyagod, amit szívesen ajánlanál bárkinek?

Hűha! Nehéz lenne egyet kiválasztanom. Engem igazából a szezonális ízek inspirálnak, és folyamatosan kísérletezem a konyhában (Sankó legnagyobb örömére). Minden receptemnél az érzéseimre, kreativitásomra bízom magam. Ezt még apukámtól tanultam.

A kérdésedre válaszolva: imádom a banánkenyeret, amit palacsinta és gofri lisztkeverékből sütök. A mungóbab is nagy kedvencem, mert olyan az íze, mint a zsenge borsóé, ráadásul sokoldalúan felhasználható. Ebből mindig van itthon, sőt, nemsokára a webshopban is kapható lesz, és megtanítom majd a vásárlóinkat csíráztatni.

Öröm téged hallgatni, ahogy teljes odaadással mesélsz a „szerelemgyerekedről”. Hogyan fogalmaznád meg egy kívülállónak a Mosolyka Flow életérzést?

„Engedd szabadjára a fantáziádat, és hagyd, hogy az megérzéseid vezessenek. Így születnek a csodák.” Amikor indítottuk a webshopot, az a szándék vezérelt bennünket, hogy mindenből megalkossuk, kiválasszuk a legjobbat, ami a vásárlóinkat elégedettséggel tölti el.

Valószínűleg ezért lett ennyire népszerű a ParadiCsók, a KrémemSzépen de említhetném akár a BatátaTáncot is. Úgy tudnám a legjobban összefoglalni a missziónkat, hogy mi nemcsak termékeket adunk, hanem élményt is: pozitív gondolatokat, recepteket, olyan lélekbonbonokat, amikkel boldogabbá varázsoljuk a mindennapokat.

Nyitókép: Mosolyka saját fotója

Tovább olvasok