Te hiszel még a szerelemben?

„El kell hinnem. Különben nincs tovább. Szerelem nélkül nincs élet. Legalábbis nincs értelme” – mondja Hank a Kaliforgia című sorozatban. És tényleg ilyen egyszerű ez. Vagy ilyen nehéz…

Sokszor hallom, ahogy emberek arról beszélnek, nem hisznek abban, hogy találhatnak olyat, aki mellett boldogok lehetnének. Annyit csalódtak már, hogy képtelenek elhinni, hogy valaki még igazán szeretheti őket. Nem mernek bízni abban, hogy egy új kapcsolat nem szakítással, fájdalommal és újabb sebekkel ér véget.

Nem tudják elképzelni, hogy le lehet élni egy életet valaki mellett úgy, hogy 10-20 év múlva is azt tudják mondani, még mindig szeretik a párjukat. Akik mégis együtt maradnak, azok csak megalkusznak, kompromisszumokat kötnek, megelégszenek azzal, ami van. Elnézik a félrelépéseket – vagy ők is félrelépnek -, elfogadják, hogy az élet nem egy tündérmese. A kényelmes biztonságot választják.

Ezért sokan azt mondják, inkább egyedül vannak, mintsem feláldozzák magukat egy ilyen látszat kapcsolatért. Akkor se lennének boldogabbak, ha csak gazdasági megfontolásból élnének együtt valakivel, vagy csak azért, hogy legyen valaki mellettük, amikor este lefekszenek. Nem ér az annyit.

Így legalább nem kell senkinek elszámolni semmivel, nem kell alkalmazkodni, nem kell a másik hülyeségeit elviselni pár szexért meg néhány ölelésért. Jó ez így nyugalomban, békességben, egyedül. De valamiben hinni kell, különben mi értelme az életnek? Céltalanul, motiváció nélkül, vágyak nélkül minden nap csak vegetálás, lassú sorvadás a halálig.

FORRÁS: UNSPLASH

Persze mindenkinek más a fontos, másra mondja azt, hogy anélkül nem tud teljes életet élni. Én most azt gondolom, hogy egy szeretetteljes, jól működő kapcsolaton belül teljesedhet ki az ember. Sok mindent lehet pótolni a vér szerinti családoddal, a barátaiddal. Ők is szerethetnek, megérthetnek, támogathatnak. De egy nő jelenléte teljesen mást ad.

A szerelmet nem tudod helyettesíteni.

Azt a fajta szeretetet, amit egy nőtől kaphatsz, nem tudod helyettesíteni. Nem tudod pótolni az illatát, ami ott marad a párnáján, és akkor is rá emlékeztet, amikor nincs melletted. Nem tudod pótolni azt a nyugalmat, amit akkor érzel, ha magadhoz öleled. És azt az izgalmat sem, amikor meglátod, hogy harmatos bőrrel, meztelenül szárítja a haját a fürdőszobában…

Egy nő jelenléte átitatja a hétköznapjaidat, és mást színt, ízt, illatot, hangulatot kölcsönöz mindennek. Számomra ez fontos. Én enélkül nem szeretnék élni. Ezért hinnem kell abban, hogy létezik olyan ember, akivel kiegészítjük egymást. Akivel a fogadalmaknak van jelentésük. Ahol a szerelem nemcsak egy giccses kifejezés, nemcsak egy képeslap szöveg, hanem tettek, gondolatok, vágyak, érzelmek összessége.

Hogy ha azt mondjuk, “szeretlek”, az mindkettőnknek ugyanazt jelenti. Egyben vallomást és fogadalmat. Érzem, tudom, hogy szeretlek, és ezért ígérem, mindent megteszek, hogy boldog lehess. El kell hinnem, hogy ez létezik. Különben nincs tovább.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok