Kollagén: Megszépít, de ez csak egy dolog…

2021-06-02 Sikk

A kollagén jótékony hatása már évtizedek óta elismert a szépségiparban. Pár éve viszont rájöttek, hogy valószínűleg belsőleg sokkal jobban tud hasznosulni, mintha csak a bőrünkre kennénk egy kollagén tartalmú krémet.

A köztudatban kevésbé kapott figyelmet az a tény, hogy a kollagén nemcsak a szépségünkre van jó hatással, hanem az egészségünkre is. Kezdjük azokkal a területekkel, ahol szemmel láthatóak az eredményei:

1. Bőr

Csökkenti az öregedés jeleit, sőt, hidratálttá és rugalmassá teszi a bőrt. Ezt a jótékony hatását pedig még azzal is képes fokozni, hogy halványítja a káros UV-sugárzás nyomait.

2. Körmök

Minden olyan hatóanyag, ami szuper hatással van a bőrünkre, az a hajunkon és a körmeinken is észrevehető lesz. A kollagén vékony és töredezésre hajlamos körmökre igazi csodaszer, hiszen megerősíti őket és még a növekedést is gyorsítja.

3. Hajszálak

Elképesztő, de elvileg megfelelő mennyiségű kollagénnel még az ősz hajszálak megjelenését is késleltethetjük. Erről nem tudok nyilatkozni, hiszen nekem már megjelentek, még mielőtt elkezdtem volna szedni ezt a táplálékkiegészítőt. A másik hatását viszont tudom igazolni, miszerint erősíti a szálakat és csökkenti a hajhullást.

FORRÁS: UNSPLASH

Folytassuk a láthatatlan, de érezhető hatásokkal! 

 Izmok

A kollagén segítségével intenzív testmozgás mellett gyorsabb az izomnövekedés és a regenerálódás folyamata. Ez azért sokkal motiváltabbá teszi az embert torna közben, ugye?

 Csontok

Az évek múlásával egyre és egyre kevesebb lesz a testünkben természetesen megtalálható kollagén mennyisége, viszont ez ellensúlyozható a különböző készítményekkel. A csontok teljeskörű védelme érdekében a kollagén mellé szedjünk megfelelő mennyiségű kalciumot is!

 Ízületek

Aki sportol, vagy kisebb-nagyobb súlyfeleslege van, annak még több törődést igényelnek az ízületei. A kollagén igazi csodaszer a szalagok és az inak egészségének megőrzésében. Segítségével megelőzhetjük a porckopást és a reumás megbetegedéseket. Sőt, enyhülést nyújt a meglévő ízületi duzzanatoknál.

Hegek

Kevésbé vagy egyáltalán nem ismert tény, hogy a hegek kollagénből épülnek fel. Amennyiben belsőleg pótoljuk a szervezetben, úgy hozzájárul a vérerek megerősödéséhez, ami serkenti a kollagén termelését. Sajnos ez a folyamat negatívan is elsülhet, hogyha nincs elég C-vitamin a szervezetünkben. Ezért elengedhetetlen, hogy népszerű vitaminokat is kellő mértékben szedjük.

Bélrendszer

Az egészséges immunrendszer egyik alapeleme a jól működő bélrendszer. A rendszeres kollagén peptid fogyasztás áldásos hatással van még a bélflórára is.

Agy

A kollagén az agyban található neuronokban is megtalálható, ahol a degeneratív folyamatokat és az oxidációt hivatott megelőzni.

Szív

A szívizomsejtekhez és a szívfalak merevségéhez is kollagénre van szüksége a szervezetnek. Elengedhetetlen ahhoz is, hogy a szívnek elég ereje legyen a vérszivattyúzás folyamata során.

Ugye, hogy sikerült meggyőznöm titeket a kollagén belsőleges használatáról? Többféle készítmény létezik a piacon. Van marhából, sertésből, de tengeri kollagént is vásárolhatunk. Mindegyiket megtalálhatjuk ital, shake vagy kapszula formában.

A vegánok is fellélegezhetnek, hiszen már léteznek direkt vegán kollagén táplálékkiegészítők. Az én személyes kedvenceim azok a termékek, amik hozzáadott C-vitamint is tartalmaznak, ezért nem szükséges külön pótolnom egy másik kapszulával.

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok