Nem lesz kitűnő a gyereked bizonyítványa – és?!

2021-06-07 Szerintünk

Miért nem kitűnő a gyerekem? Szerintem nagyon is az, mindössze négyes is akad a jegyei között a bizonyítványban. Én kitűnőnek érzem, mert rengeteg dologban átlagon felüli. Jól szaval németül, és magyarul is egészen elképesztően – nem tudom, kire ütött.

Tátott szájjal bámultuk a versenyen, és objektíve elfogultan igazán különlegesnek éreztük. Sokat készültünk, beszélgettünk a versről, aztán ő kiment a konyhába, mi meg leültünk a nappali másik végébe, és onnan hallgattuk. A hangja bezengte a teret, figyelt, hogy minden szava érthető legyen majd a leghátul ülőknek is. Fantasztikus volt.

Mint amikor az év végi vizsgán kitűnő muzikalitással játszotta el a zongoradarabot. Azt nehéz megtanulni, hogy ne csak hangok következzenek egymás után, hanem ott gyöngyözzön a dallam mint egy zenei gondolat. Sőt, a négykezesben bevárta az öccsét. Egy vizsgán. Egy kilencéves. Ez különleges dolog.

Meg amikor első helyen ért célba hátúszásban a gyorsúszás ezüstérme után. Kitűnő teljesítmény, mondhatnánk joggal, mert az is. Mint a tanév során annak a tizenegy-két könyvnek az elolvasása. Pedig ő sem szeret annyira olvasni, mint kéne, mint ahogy hangsúlyozom, hogy mennyire fontos. Inkább rajzol, mert abban jó.

És rappel (talán majd abban is jó lesz), és sorolhatnám estig mellveregetve, hogy az én fiam így meg úgy, meg mennyit és milyen minőségben. Tavalyelőtt mégis ott álltunk a bizonyítványosztásnál, és nem járt neki dicséret egy tárgyból sem.

Nem jutott neki ajándék könyv, mert ugye nem kitűnő.

Aki mindenből ötös, az elismerést érdemel, hiszen kitűnik a többiek közül a nagyszerű teljesítményével. De azt gondolom, számos dologgal kitűnhet még egy gyerek. Rosszulesett, hogy nem találtak egyetlen indokot sem, amivel elégedetten lehetne elindítani a fiamat a nyári szünetbe. Tudod, hogy ő is a jól végzett munka felemelő érzésével álljon fel a padból.

FORRÁS: UNSPLASH

Miért ne kaphatna egy könyvet a legviccesebb gyerek? A legcsendesebb, a legpedánsabb vagy a legszebb nevetésű? Vagy a legjobb futó? A legszebben rajzoló, a leggyorsabban úszó, a legvidámabb, a legszebben író, a legtöbbet jelentkező, a legtöbbet olvasó, a leggyorsabban átöltöző, a legszebben éneklő, a legtöbbet tanuló, a legjobb hetes vagy az ajándék könyvre legjobban vágyó?

Nincsenek válaszok, csak megoldások. Elmentünk hát a könyvesboltba és választottunk együtt valami szuperizgalmasat, aztán beleírtuk, hogy: „Gratulálunk ehhez a kitűnő teljesítményhez! Anya és Apa.” Nem kitűnő a fiam? Dehogynem, csak az ötösökön kívül más jegy is van a bizonyítványban. És a te gyermeked? Ő is kitűnő?

Kovács Attila – Holden Rose

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok