A tökéletes szerelem sem garancia a boldogságra!

Ha megkérdeznénk az embereket, mit kérnének, ha csak egyetlen kívánságuk lehetne, fogadni mernék, a legtöbben ezt mondanák: boldog akarok lenni. 

Ezzel viszont az a baj, hogy nagyon tág fogalom. Elvégre kinek mit jelent a boldogság? Mindenkinek mást. Van, akinek milliók kellenek hozzá, vagy egy hatalmas ház. Van, akinek egy szerelem – és van, akinek egy apróság is elég.

A boldogságot keresni csalóka dolog. Elvégre olyan, hogy “most boldog vagyok, mindenem megvan, és tökéletes az életem”, ritkán történik meg. És ha mégis, akkor csak pillanatokig tart. Mert olyan nincs, hogy minden tartósan tökéletes évekig, elvégre folyamatosan változik minden. Mi is, és a világ is.

Tökéletes szerelem nincs – de lehetnek tökéletes pillanatai. És tökéletes munka sem, inkább csak olyan, ami egy hosszabb-rövidebb időszakra megfelel. Ráadásul ahhoz, hogy igazán boldognak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, több dolognak is passzolnia kell az életünkben egyszerre, és sajnos elég ritka, hogy ezek együttállnak.

Én szerencsésnek tartom magam: egy nagyon szuper korszakomat élem éppen, ahol úgy érzem, minden a helyén van. De mi kellett, hogy eljussak ebbe az állapotba – tulajdonképpen életemben először – így negyven évesen?

Tanuld meg szeretni magad!

Igen, ez a legfontosabb. Amíg tele vagy bizonytalansággal, és a hibáidat keresed, addig egy percre sem leszel elégedett sem az életeddel, sem semmivel, ami veled vagy körülötted történik. Önismeret, önfejlesztés – nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ezek mennyire fontosak mindenki számára.

FORRÁS: UNSPLASH

Nekem is segített. Légy büszke az eddig elért eredményeidre, és legyen motivációd, célod, ami miatt érdemes felkelned minden nap! Ne mutogass másokra, hanem vállalj felelősséget az életedért, vedd a kezedbe az irányítást!

Harcolj!

Nem kívánom senkinek direktben, hogy krízishelyzetbe kerüljön, de lássuk be, mindannyian átesünk jó páron életünk során. Ha már így van, érdemes belőle profitálni. Mert igen, általában egy-egy nehézség után tanuljuk meg jobban értékelni, amink van: az erőnket, az egészségünket, a szeretteinket. Akár saját magunkat is. Sőt, pusztán az életet – úgy, ahogy van, a problémákkal együtt. És ez egy nagyon fontos lépés a boldogsághoz…

Találj valamit, amit szívvel-lélekkel csinálsz!

Dolgozni, alkotni öröm – de csak akkor, ha szereted, amit csinálsz. Ha például könyvelő lettél, de utálsz számokkal dolgozni, akkor lehet bármilyen csodás a párkapcsolatod, sosem leszel igazán boldog. Mert a nap legnagyobb részét olyan dologgal töltöd, amit ki nem állhatsz. Találj valamit, amit szívesen csinálsz! Ha pedig megvan, találj egy módot, hogy megélj belőle!

Lehet, hogy töredékét fogod keresni a korábbi fizetésednek, de még az is előfordulhat, hogy sokkal boldogabb leszel így is. Mert nem kell a pénzed felét arra költened, hogy kárpótold magad a napi 8 óra szenvedésért. Ha a munkád örömet okoz, sokkal kevesebb tárgyra, utazásra, pótlékra lesz szükséged. Saját tapasztalat!

+1 Keress olyan embereket, akik szeretnek! 

Egy kiegyensúlyozott párkapcsolat is lényeges dolog, de azon túl még sok fontos ember kell, hogy legyen az életünkben: család, rokonok, barátok, kollégák. Ne egyetlen embertől várd, hogy boldoggá tegyen! Igenis örömet és biztonságot tud adni, ha vannak körülötted emberek, akik szeretnek és akikhez te is ragaszkodsz.

Sajnos nem tudom azt az egyetlen tuti receptet a boldogsághoz, ami mindenkinél működik. De merem állítani, hogy ha a fenti dolgok stimmelnek, már nagyon sokat tettél érte, és közelebb vagy hozzá, mint a legtöbb ember…

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok