Bulizz úgy, hogy másnap nem szenvedsz a macskajajtól!

2021-07-06 Szerintünk

Kinyitottak a teraszok, a nyár is megérkezett, végre lehet találkozni a barátokkal. Kivel nem fordult elő mostanában, hogy egy este pár pohár pezsgővel, fröccsel vagy koktéllal többet ivott, mint amennyi másnap reggel visszanézve észszerűnek tűnt volna? 

Ha ez egy kisebb lelkiismeret-furdalással és némi fogadkozással kezelhető, szerencsénk van. Viszont előfordul, hogy fejfájással és szédüléssel ébredünk. Száraz a szánk, a vércukorszintünk a pincében, morcosan és kialvatlanul rángatjuk magunkra a ruhát. Ilyenkor ahelyett, hogy hibáztatnánk magunkat, próbáljunk meg minél gyorsabban formába lendülni!

Biztos mindenkinek van tuti receptje a macskajaj kezelésére (nekem is van). A következőkben összefoglalom azokat az „örök klasszikusokat”, amelyek bizonyítottan enyhülést hozhatnak.

1. Hidratálj!

A víz a legjobb barátunk. Ahogy a modellek mondják, víz és alvás a titka a gyönyörű bőrüknek és alakjuknak. Részben hihető is ez az állítás, és mindenképpen hasznos – másnaposság esetén legalábbis biztosan. Ha az este során nem ittunk elég vizet (ha másnaposak vagyunk, elég valószínű, hogy nem), reggel is megéri pótolni.

Sokat. Még annál is többet. Az alkohol kivonja a vizet a szervezetből, emiatt fáj a fejünk is, hiszen az agy 90%-a víz. Ébredés után és a nap folyamán mindig igyál szénsavmentes vizet, legyen nálad a kulacs, és kortyolj!

2. Reggelizz!

Másnaposan, rossz gyomorral ébredve lehet, hogy azt gondolod, egész nap nem fog lemenni semmi a torkodon, de muszáj reggelizni. Például egy rántottát, ha bírod, jó gazdagon, baconnal, sonkával. Sokak inkább valami folyékony reggelire vágynak, számukra a legjobb választás a húsleves.

FORRÁS: UNSPLASH

Minden fontos anyagot tartalmaz, amire ilyenkor szüksége van a meggyötört testecskénknek: folyadék, só, ásványi anyagok. Megnyugtatja a gyomrot, gyorsan hidratál. A tejfölös, káposztás ételek is szóba jöhetnek a nap során – nem mondanám, hogy reggelire egy jó adag töltött káposztát kell elfogyasztani, de a korhelyleves sokaknál beválik.

3. Lúgosíts!

Kerüld a kávét, mert nemcsak dehidratál, de savasít is, amire épp nincs szükséged. Hiszen a felborult sav-bázis egyensúlyt kell újra megteremtened, nem pedig a gyomorégésre, hányingerre rápakolni egy lapáttal. Paradicsomlé, narancs- vagy grapefruitlé, esetleg egy jó hideg limonádé ilyenkor az okos választás.

Egyesek szerint a legjobb, ha a paradicsomlevet feljavítjuk egy kis vodkával, borssal – és voilá, egy helyes bloody maryt kapunk, a “kutyaharapást szőrével” elvet követve. Személy szerint nem ajánlom az alkoholfogyasztást másnaposan, hadd tisztuljon a szervezet, ne terheljük túl a májunkat!

4. Fájdalomcsillapító

Kár szenvedni, a fejfájásra érdemes bevenni egy fejfájás-csillapítót és nagyon sok vizet inni hozzá. Tévhit viszont, hogy ha buli előtt beveszed, nem leszel másnapos. Ami segíthet: ha érzed, hogy elszaladt a fogyasztás az este, elalvás előtt sok vízzel bekapsz egy tablettát.

5. Friss levegőt!

Menj ki, és sétálj a szabadban! Gyaloglás közben nemcsak a vérkeringést serkentheted, de ennek köszönhetően a méregtelenítés is felgyorsul. Egy nagy zuhany pedig csodákra képes előtte vagy utána.

És hogy legközelebb elkerüld a másnaposságot, íme pár tipp, hogy mire figyelj az este során.

– Folyamatosan igyál vizet! A másnaposság legtöbb tünete annak köszönhető, hogy az alkohol kivonja a vizet a szervezetből. Ha a buli alatt ügyesen váltogatod a vizet és az alkoholos italt, szinte minden tünet elkerülhető lesz. Jó, persze, a kialvatlanságon ez sem segít. Mondtam, a topmodellekre kell hallgatni, és minden nap korán ágyba bújni.

– Éhgyomorra csak pezsgőt szabad inni vasárnap reggel. Az esti buli közben viszont egyél, rágcsálj, hogy az alkohol lassabban szívódjon fel.

Bár ezeket a trükköket próbálom én is betartani, elárulom, hogy a másnaposság elleni csodaszerem pont ellentétes azzal, amit a józan ész diktálna. Nálam ugyanis a macskajajra a hideg kóla vált be, pedig elvileg sem a szénsav, sem a koffein nem tesz jót a megviselt gyomornak…

Nyitókép: Unsplash

Tovább olvasok